Janša je Trumpa že predčasno razglasil za zmagovalca

Ali nam dejanja politikov že sugerirajo njihovo željo po nespoštovanju demokratičnih standardov, se v njih že zrcali želja po njihovem izmikanju?

Eden najbolj jasnih zgledov je najbrž odnos do volilnega sistema, volilne pravice in volitev samih. Tik pred novim predsedovanjem Slovenije Svetu EU v letu 2021 se slovenski predsednik vlade brez zadržkov podaja v polje razglašanja zmagovalcev volitev, še preden so te končane. In potem lahko Donalda Trumpa v trenutku, ko ima Joe Biden 224 elektorskih glasov, on sam pa 213, mimogrede označiš za novega starega predsednika ZDA.

No, tako to gre v nedemokratičnih državah. Zmagovalca razglasiš še pred koncem štetja, saj končni rezultat volitev pač res ne more obveljati za odločilni faktor, v bistvu so po svoje odveč tudi volitve, če pa slučajno potem ni zmagal favorizirani, to šteješ za krajo volitev in umazano delo množičnih medijev, o čemer pišem v Retorika ukradenih volitev: Trump ponavlja za Janšo.

Jasno, da tovrstna retorika vsebuje tudi zelo praktični element propagandne igre: v času volitev, dokler še trajajo, vplivati na njihov potek in psihologijo množic, v čemer dejansko slovenski podpornik le imitira Trumpa. Sicer pa je Janša znan po tem, da ne odpira kuvert ministrov in pošte s sodišč – zdaj se v ZDA preštevajo poštne glasovnice.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d