Leta 2016 je takoj čestital Trumpu, zdaj Bidnu noče

Kako veliko bo oznanjeno veselje, ko bo Janez Janša čestital novemu ameriškemu predsedniku? Seveda bo bolj kisle sorte, kot vemo, naj še tako poudarja kaj drugega.

Danes je v parlamentu moral odgovarjati na poslanska vprašanja in njegov politični škandal okoli čestitk je terjal izvedbo dobre pripravljene damage control. Takole:

Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika, je odgovoril Janša. »Slovenija goji dobre strateške in partnerske odnose z ZDA ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in tako bo tudi v prihodnje.«

No, Janšev postopek je bolj zvit od tega. Kajti znova je ponovil, da so volitve končane takrat, ko druga stran »prizna poraz ali ko razglasijo uradne rezultate.« Menda je vse ostalo »pač politika. Nekateri so se odločili, da bodo sledili medijskemu valu, jaz pa sem se odločil nasprotno. Bomo videli, kdo je imel prav, zagotavljam pa vam, da to na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo.«

Iz česar izvira zvitost? Najbrž iz dobrega spomina, ki ga Janša ima, mediji pa ne. Namreč doslej se tega pravila ni držal. Najmanj ob izvolitvi Donalda Trumpa je zato že 9. novembra, dan po volitvah, zelo pohitel, da mu čestita. K temu je dopisal: Make America Great Again Ronald Reagan way. Čakanje na razglasitev uradnih rezultatov ni bila nobena prioriteta. K temu je takrat dodal, da je ta zmagal proti režimskim medijem, ki so 90-odstotno podpirali njegovo tekmico.

Zvitost se skriva v drugem delu pogojev, ki jih je navedel: Hillary Clinton ni takšna kot sta Trump in Janša, leta 2016 je zmagovalcu takoj čestitala.

Več:

Janša je Trumpa že predčasno razglasil za zmagovalca

Ali Janša vedno bolj škodi mednarodnemu ugledu Slovenije?

Retorika ukradenih volitev: Trump ponavlja za Janšo

Janša in Trump pri pravopisu: al prav se piše kaшa ali kaſha?

Bidnov svetovalec o koruptivnem slovenskem predsedniku vlade

Janša ga je blokiral: Bidnov svetovalec sicer ni navdušen nad lekcijami iz iliberalne demokracije

RTV Slovenija o današnjem nastopu predsednika vlade in njegovem veselju

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: