Komisija SAZU za izhod iz avtokracije

Današnja izjava prihaja iz ustanove, ki običajno ni preveč kritična do desnih vlad in politik, Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Podpisuje jo Komisija za človekove pravice SAZU, pod njo sta podpisana predsednik in podpredsednica, akademik dr. Tine Hribar in akademikinja dr. Renata Salecl.

Ob dovolj pomenljivem naslovu »Za izhod iz pandemije in avtokracije« opozarja na obstoj civilizacijskih in temeljnih vrednot v času širjenja covid-19, ko se povečujejo revščina, brezposelnost, zadolženost države… Ob tem navaja omejevanje človekovih pravic, še zlasti pravico do svobode gibanja, avtokratska in represivna ravnanja vlade, napade na medije, represijo s komandnim pristopom, dramatično situacijo v zdravstvu, omejene pravice bolnikov, izčrpanost zdravstvenega osebja, nevarnost privatizacije zdravstva.

Ključen je sklepni del apela, kjer podpisana pozivata poslance, da od Janševe vlade zahtevajo, da vse sile usmeri v reševanje pandemije in prepreči koruptivno ravnanje. V zaključnem stavku pa se nato obrača na predsednika republike, Boruta Pahorja, s precej nemogočo zahtevo, o kateri sem večkrat pisal: da opozori na skrajno škodljivo vmešavanje vlade v medije in kulturo, v znanost in umetnost, končno pa tudi v univerze.

Nemogočo, ker Pahor pač zaenkrat ni želel obsoditi tovrstnih ravnanj vlade.

Izsek iz izjave: apel predsedniku republike

Izjava je v celoti dostopna spodaj:

Več:

»Še je čas za čestitko Bidnu«: ali se Pahor strinja z Janševimi tviti?

Predsedniška formula nekomentiranja: o servilnosti do Janše

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading