Rdeča kapica na obisku pri Logarju

V intervjuju za Večer je Anže Logar, eden od Janševih največjih upov, če smo iskreni in ne okolišimo v opisih, poskrbel za navidez nepomembno izjavo, ki preprosto pove preveč. Pove toliko, da bi jo bilo potrebno brati tako rekoč »simptomalno«. Kaj to pomeni? V njej se razkriva vse bistveno za analizo fenomena njegovega pozicioniranja v politični prostor s pomočjo društva, imenovanega Platforma sodelovanja.

Kot sem že velikokrat nakazal, imamo daleč največ razlogov za končno prepričanje, da je Logarjeva popredsedniška operacija preprosto neavtentična in neiskrena. Naj pojasnim. Takšna je, ker skuša kapitalizirati Pahorjevo politično držo na podoben način, kot se trudi eks-predsednik monetizirati svojo širšo pojavnost pri korporaciji Mastercard. Ja, pri njej slednji dobesedno unovčuje svoje številne sledilce na socialnih omrežjih in neskrito išče dodatne honorarje za svoj žepm, kar celo odkrito pove. Za kar se je zdelo, da Pahor kot predsednik republike zavoljo funkcije ne more udejaniti, namreč v polnem smislu izpeljati projekt spravne sredinske strankarske politike, začinjene z retoriko sodelovanja in dialoga vseh z vsemi, Logar osmišlja s svojim gibanjem in ustanovitvijo društva, ki so se mu priključili navidezno različni profili ljudi.

Povedano drugače, če Pahor po novem monetizira svojo politično pojavnost pri bančnem podjetju, Janšev poslanec kapitalizira Pahorjevo predsedniško ideologijo.

Kompatibilnost s SDS

Ker je zgolj neposrečena kopija Pahorja, njegova inovacija sredinskosti zagotovo ni avtentična. Neiskrena pa je zato, ker niti pri njegovem idolu nikoli ni bila nič drugega – z njo je eks-predsednik zgolj kupoval alibi za svoje pajdašenje z Janšo. Tako kot je Pahor mimikretiziral svojo pozicijo v odnosu do Janše, jo tudi njegov imitator. Celo v istem odnosu. Logar ima glede mimikrije morda še večjo težavo od Pahorja, saj je poslanec stranke SDS in za nameček predsednik Sveta iste stranke. Na vprašanje, pod katerimi pogoji bi se bil pripravljen od centrale na Trstenjakovi oddaljiti, je za Večer povedal:

»Če bi predlogi Platforme postali nesprejemljivi za stranko, katere član sem, bi to potem seveda verjetno pomenilo, da bom v neki fazi odšel.«

Iz tega lahko dovolj natančno sklepamo dvoje. Prvič, zaenkrat nima nobenega resnega namena zapustiti stranke, ker se mu projekt Platforme sodelovanja zdi združljiv s strankarsko ideologijo, članstvom in vodenjem Sveta stranke. Ideologiji obeh sta očitno podobni. Drugič, šele če bi prišlo do očitkov v vrstah SDS, da so predlogi in ideje njegovega društva nesprejemljivi, bi »verjetno« razmislil o odhodu.

Prva trditev prepoznavno temelji na oceni o kompatibilnosti dveh političnih entitet in Logar je presodil, da sta v sozvočju. Kar res ne bi smela biti dobra novica za samo Platformo, ki poskuša biti dialoška in zmerna, kar SDS zagotovo ni. Kdor meni, da sta združljivi, več kot jasno blefira. S takim mnenjem poraženec zadnjih predsedniških volitev tudi posredno maksimalno signalizira, da je blizu eni stranki – svoji sedanji. Sam bi pa vendar rad bil ideološko karseda nevtralen.

Po drugi strani bližina SDS ustanovnih članic in članov niti malo ne moti. Lahko razumemo, da SDS ni moteča za Pahorjevo sodelavko Aljo Brglez, saj je vodila kabinet nekoga, ki je po tihem podpiral orbanizacijo države in pot v avtokracijo. Lahko razumemo tudi, da ni moteča za Evo Irgl in Janševe bivše ministre. Toda kaj je z vsemi drugimi?

Dobra malica

Nič naštetega po vsem sodeč ne moti niti takih podpornikov, kot so Jernej Pikalo iz vrst SD, Mitja Čander (ta vendar rad pove, da nastavlja ministre v vladah), Igor Masten, Matej Avbelj in ostanek druščine platformiranih. Še več, vsi skupaj zaenkrat sploh ne premorejo niti stališča do hujskanja k državljanski vojni. Zmernost, sprava in dialog pa takšni!

Tomaž Lavrič, karikaturist Mladine, je nedavno ilustriral izjavo obrambnega ministra Marjana Šarca o Logarjevi novi platformi: »Gre zgolj za volka v ovčji preobleki ali, če hočete, volka iz pravljice, ki je požrl babico in zdaj čaka Rdečo kapico, da stori isto.«

Zabavna karikatura nam predstavi dva volkova v postelji, najbrž kar Janšo in Logarja, ki medse snubita Rdečo kapico, obenem pa računata, da bosta k sebi sprejela tudi »ta rdeče«. Pač kogarkoli za njune volčje potrebe in cilje. Sicer ne vemo, kdo je babica in kdo nova žrtev, še zdaleč tudi ne drži, da so obstoječi člani kaj prida nedolžni in naivni, toda poanta je kakopak dovolj nazorno zastavljena: kdorkoli se bo že znašel v njuni druščini, bo predstavljal dobro malico.

Več:

Logarjeva »Platforma sodelovanja« nima stališča do hujskanja k državljanski vojni

Logar pripravlja nekaj velikega: bo Janši zarinil nož v hrbet?

Zelo kratek vodič po retorični praznini Anžeta Logarja

Po Pahorju Pahor. Pardon, Logar.

Tudi Logar bi nas sproščal

Politična mimikrija in maskirni dialogizem

Janša vidi državljansko vojno: hujskanje o metanju v jame je nevarno početje

Državljanska vojna: je Janša storil kaznivo dejanje spodbujanja k nasilju?

Logar se zapleta: bo na koncu priznal, da je bilo druženje z Janšo napaka?

Kdo so Logarjevi podporniki pri ustanavljanju društva?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: