Janšev svetovalec Snežič predstavlja grožnjo nacionalni varnosti Bosne in Hercegovine

Bosanski mediji danes poročajo, da so Roku Snežiču, svetovalcu predsednika vlade Janeza Janše, prepovedali vstop v Bosno in Hercegovino. Tamkajšnje varnostne službe so se za prepoved vstopa odločile, ker ocenjujejo, da predstavlja »grožnjo nacionalni in gospodarski varnosti države,« je poročal portal Capital in kasneje povzel 24ur.com. Odločitev je bila posredovana mejni policiji BiH.

»Sem dober prijatelj in svetovalec slovenskega predsednika Janeza Janše. On je ‘biznismen’. Razume, da je treba davke znižati. Predlagal sem mu že, naj ukine vse davke na avtomobile z izjemo DDV,« je za isti portal pred meseci pojasnil Snežič.

Janšev svetovalec je dolga leta vabil slovenske podjetnike, da pridejo v Bosno in tam ustanovijo svoja podjetja, s tem pa se izognejo plačevanju davkov. V nekaterih slovenskih medijih, tudi na portalu 24ur.com, so vsakodnevno dolga leta objavljali Snežičeve reklame, o čemer sem večkrat pisal, predvsem v člankih Snežičev oglas na 24ur.com: o konfliktu med novinarsko in oglaševalsko prakso in POP TV poroča o utajevalcu Roku Snežiču, istočasno pa oglašuje njegove storitve. Toda nikoli ni bil res dober čas, da v imenu zaščite lastne verodostojnosti s tem prenehajo, kar pa vsaj deloma morda ne bo zgodilo, če lahko verjamemo zapisu v časniku Delo.

To je letos novembra poročalo, da se želi Snežič v imenu SDS pogovarjati tudi o zakupih oglasnega prostora v medijih, ki sodijo v njen krog. Tudi s tem ima očitno kar lepe izkušnje, vključujoč dejstvo, da mediji z njim nimajo nobenih moralnih težav.

Članek v Delu: Snežič bi v imenu SDS zakupoval oglasni prostor v domačih medijih

Snežič je sicer Janšo po lastnem priznanju spoznal v zaporu na Dobu, njegova žena je postala delničarka Nova24TV, pred dvema letoma pa se je znašel v poslu spornega posojila stranki SDS preko svoje prijateljice Dijane Đuđić. Letošnjega julija je bosanski Face TV poročal o tem, kako je domnevno njegov oprani denar nato končal v rokah Janševe stranke (Face TV o Snežičevem pranju denarja, ki je končal v rokah SDS, Slovenska stvar na nacionalki: kako se je slovenski denar pral v Bosni).

Janšev osebni svetovalec je po novem postal grožnja nacionalni in gospodarski varnosti države, v katero je vabil tudi slovenskega podjetja s ponudbo, da bi tam odprli svoja fiktivna podjetja. Zgolj v Banja Luki naj bi Slovenci odprli 200 fantomskih podjetij v zadnjih dveh letih z namenom, da bi se izognili plačilu visokih davkov v naši državi – v posmeh neučinkovitim slovenskim davčnim in finančnim organom.

Doktor davčnih utaj se je sicer ves čas skliceval na to, da ne počne nič nezakonitega in ponuja zgolj rešitve na način »davčne optimizacije«. Slovenski mediji so se »fenomena« Snežič večkrat lotevali neučinkovito ( S praznim moraliziranjem nad utajevalce davkov, Novinarji kot teroristi: o inteligenci, Snežiču in njegovem cimru), v določenih primerih, recimo na Janševi Nova24TV, pa celo z neposrednim reklamiranjem njegove utaje davkov (Janšev sozapornik v službi resnice: kako utajiti davke).

Da je Janšev osebni svetovalec postal grožnja nacionalni varnosti drugi državi, bi kajpak moralo predstavljati resno politično in končno tudi varnostno vprašanje tudi v Sloveniji.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: