Pustiti jih moramo pri miru: avtokrati na begu pred pozornostjo

Neliberalni uporniki iz vrst EPP imajo svojo politično vizijo, piše Lili Bayer za Politico, ki je na moč nenavadna: »Pustite nas pri miru, če nas želite ohraniti blizu«. Oziroma kot so povedali trije evropski voditelji, madžarski premier Viktor Orbán, slovenski premier Janez Janša in srbski predsednik Aleksandar Vučić, vsi po vrsti soočeni z resnimi kritikami na račun kršitev demokratičnih norm, bi bil že čas, da zahodna Evropa neha poučevati (!) vzhodno. Jasno, kajti »mi« vemo bolje.

Žal tudi mi v Sloveniji, ker je ljudstvo, ne glede na ulične proteste, s tem večinsko zadovoljno, zato pod zahtevo »nevmešavanja« v notranje zadeve nas, »vzhodnjakov«, stopamo po poti v mračno obdobje totalitarnosti. Če je zahod sinonim za demokracijo, postaja vzhod sinonim za avtokracijo, Slovenija pa se, geografsko najbolj zahodna od vseh, po dolgih letih pospešeno seli v drugo smer.

Značilen poudarek treh šefov, izrečen v arhimedovskem duhu »Ne dotikaj se mojih krogov« (Noli tangere circulos meos), je z njihove perspektive seveda smiseln, predstavlja kamuflažni refleks zavračanja kritike na račun širjenja avtoritarizma in njihovih posegov v demokratično delovanje omenjenih držav.

Poudarke iz nastopa šefov vzhodne alianse v luči napovedanega boja proti »kulturnemu marksizmu« sem obširno komentiral v prispevku Novi sovražnik Evrope in Slovenije: kulturni marksizem. Ampak za popoln mir so seveda ključni nadležni mediji – ki ne smejo biti nadležni. Kar je uvodniku v Frankfurter Allgeimene Zeitung (15. oktober 2016) veljalo za Orbána, znova kot slaba kopija šteje tudi za Slovenijo:

Avtoritarni vladarji danes medijev ne prepovedujejo, ampak se jih polastijo ali pa jih oropajo ekonomskih temeljev. Začnejo s televizijo in radijem, nato pa nadaljujejo s časopisi in pri tem, kot vsak zločinec, zelo pazijo, da bodo za sabo zabrisali vse sledi.

V luči zavojevanja države kot svojega političnega plena in podreditve vseh družbenih sistemov je kajpada še slepemu jasno, zakaj poziv k Noli tangere circulos meos: le kateri avtokrat ima rad, če se ga pri njegovem početju vznemirja, sploh pri brisanju sledi? Noben!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading