Oblast, ki zavestno ignorira praznik dela

Leta 2016 sem ugotavljal, zakaj in kako je 1. maj postal skoraj hitlerjanski praznik za takratnega opozicijskega vodjo. In podobno kot ni bilo njegove čestitke nekaj dni nazaj ob Dnevu upora proti okupatorju, je ne pričakujmo niti danes. S tem, da je danes ista oseba prevzela vodenje vladajoče desne koalicije in države. Zakaj, bi se smeli vprašati, povsem omagani nad možnostjo, da ga to pobarajo naši novinarji ali celo problematizirajo odsotnost takšnega ravnanja.

Spodaj povzemam dogajanje, svoj zapis in Janšev tviteraški poklon po njegovem napačnemu prazniku, prvemu maju. Kar ga lahko najbolj demonizira, praznik namreč, je asociacija ad Hitlerum, z dovolj udarno reprezentativno grafično dopolnitvijo.

Hitler 1 maj
Janšev retvit svojega sodelavca leta 2016

Res je, Hitler je leta 1933 uvedel mednarodni praznik dela, ga prisvojil in že 2. maja ukinil vse delavske sindikate, ki so mu bili v napoto, da bi napihnil svojega, nacionalsocialističnega. Od leta 1934 je poskušal slaviti 1. maj kot praznik delavnega nemškega ljudstva.

Z nekaj propagandnega prikrajanja zgodovine in kontekstov, začenši s Chigacom leta 1886, lahko dosežete želene učinke. V bistvu gre za vaje v slogu: podobno se je Janša spravil na 27. april, na Dan upora proti okupatorju, znova relativiziral vlogo NOB in za Osvobodilno fronto (OF) celo tvitnil, da je to dan, ki mora postati FO (fuck off). Očitno se je nato prilegel še pljunek po prvem maju.

Janševa Nova24 o Hitlerjevem in komunističnem prazniku
Janša OF tvit FO
Namesto OF naj velja – fuck off

P.S.

Danes je to postala sprejeta praksa skrajno desne oblasti. In zdaj lahko upamo, morda moledujemo, da nam naštetih praznikov ne bodo vzeli. Ni pa bilo vedno tako, davnega leta 2008 je Janša še uspeval čestitati za 1. maj, vmes se je pač politično radikaliziral. Podobno kot v primeru Dneva upora proti okupatorju (Prazniki, ki jih na RTV uravnotežujejo).

Leta 2008, ko je predsednik vlade še čestital

Več:

Pahorjev pogled na Dan upora proti okupatorju, razložen za telebane

Interpretacijska dvojnost politične amfibije

Prazniki, ki jih na RTV uravnotežujejo

Prvi maj, ad Hitlerum

P.S. Na 1. maj, malo pred 12. uro in torej uro po mojem zapisu, je predsednik vlade dejansko objavil priložnostno čestitko na Facebooku in s tem vsaj nekoliko relativiziral zgoraj povedano. Ni pa mogel brez sv. Jožefa delavca:

Vsem, posebej tistim, ki živite od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja, iskrene čestitke ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: