Prvi maj, ad Hitlerum

Janšev tviteraški poklon po njegovem napačnemu prazniku, prvemu maju. Kar ga lahko najbolj demonizira, praznik namreč, je asociacija ad Hitlerum, z dovolj udarno reprezentativno grafično dopolnitvijo.

Hitler 1 maj

Res je, Hitler je leta 1933 uvedel mednarodni praznik dela, ga prisvojil in že 2. maja ukinil vse delavske sindikate, ki so mu bili v napoto, da bi napihnil svojega, nacionalsocialističnega. Od leta 1934 je poskušal slaviti 1. maj kot praznik delavnega nemškega ljudstva.

Z nekaj prikrajanja zgodovine in kontekstov lahko dosežete želene učinke. V bistvu gre za vaje v slogu: podobno se je Janša tudi letos spravil na 27. april, na Dan upora proti okupatorju, znova relativiziral vlogo NOB in za Osvobodilno fronto (OF) celo tvitnil, da je to dan, ki mora postati FO (fuck off). Očitno se je nato prilegel še pljunek po prvem maju.

Janša OF tvit FO

 

 

 

P.S.

Ni pa bilo vedno tako, davnega leta 2008 je Janša še uspeval čestitati za 1. maj, vmes se je pač radikaliziral. Podobno kot v primeru Dneva upora proti okupatorju (Prazniki, ki jih na RTV uravnotežujejo).

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d