Ko članki izginjajo: o Šarčevi slabi koordinaciji in svetovanju, ki ga ni bilo

Odločitev premiera Marjana Šarca, da trenutno zavrne nastop pred evropskimi poslanci na marčni seji prihodnji teden v Strasbourgu, v okviru katerega bi imel priložnost predstaviti svojo vizijo prihodnosti EU, je završala na tviterju in celo bila deležna precejšnje kritike na levem in hkrati desnem političnem polu. Pričakovano so se najbolj odzvali nekateri slovenski evroposlanci in govorili o sramoti in neverjetni zamujeni priložnosti.

Kot vemo, je Šarec potem na tviterju zavrnil očitke z neprepričljivim in za domače loge značilnim manevrom, češ da bi njegov nastop lahko bil razumljen kot predvolilni. Hja, kateri pa ne bi bil? Dejal je:

»Moj govor v Evropskem parlamentu bi bil lahko v tem času razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!«

Predsednik vlade je s prozornim retoričnim manevrom svoje kritike razglasil za predvolilne nakladače. In kako so mediji poročali o njegovi (trenutni) zavrnitvi govora? Delo recimo z naslovom »Evroposlanci nad Šarca, Šarec se brani: Za nagovore bo še priložnost«, javni zavod RTV Slovenija pa s »Šarec: Moj govor v Strasbourgu bi bil lahko razumljen kot predvolilni«. Na podoben način sta poročala Slovenska tiskovna agencija (»Šarec vihar okoli nastopa v Strasbourgu vidi v luči volilne kampanje«) in Siol (»Šarec vihar okoli nastopa v Strasbourgu vidi v luči volilne kampanje«). Nekoliko bolj mešani so bili odzivi na 24ur.com, a brž lahko ugotovimo, da so odzivi dali prednost Šarčevi obrambni interpretaciji »zamujene priložnosti«.

Zanimalo me je, kako je o tem poročal časnik Delo. Sandra Hanžič je 19. marca spisala članek z naslovom »Evroposlanci nad Šarca, Šarec se brani: Za nagovore bo še priložnost«, z enakim datumom najdemo še prispevek »Šarčeva košarica evropskemu parlamentu«, ki ga podpisujeta dopisnik Peter Žerjavič in Gašper Završnik.

Toda članek, ki je potem bil objavljen pod naslovom »Šarčeva zaušnica evropskemu parlamentu izraz slabe koordinacije in svetovanja«, objavljen 20. marca 2019, je preprosto izginil. Podpisuje ga znova Sandra Hanžič in po naslovu sodeč smo si lahko v njem obetali nekaj kritike na račun »slabe koordinacije« okoli predsednika vlade in svetovalcev v njegovi bližini. A članku, kot vse kaže, ni bilo usojeno, da bi preživel.

Povezava nanj se je ohranila pod drugimi članki – urednik spleta jo je morda pozabil izbrisati, ohranjena je tudi povezava v arhivu, a članka tudi tam ni. Spodaj navajam nekaj sledi, na katere bo naletel tisti, ki ga morda zanima zgodba in ki se očitno kritično loteva koordinacije in svetovanja predsedniku. Tehnična napaka?

Ugibanje, zakaj je članek izginil, prepuščam domišljiji radovednega bralca.

P.S.

Po objavi tega zapisa se je članek na spletni strani Dela pojavil – kot je razvidno spodaj, točno ob 11.00 uri danes.

Povezane vsebine, ki jih ni

 

Šarec Delo eu cenzura
Povezava, ki pa ne deluje: članka ni mogoče najti

 

Slaba koordinacija, ki je ni

 

Šarec zaušnica iskalnik cenzura

Iskalnik Dela: članek je izpisan, a ga v arhivu ni

Odstranjena ali nedostopna stran, ki je

 

Delo šarec cenzura ni mogoče najti
Edini rezultat, ki ga boste našli ob iskanju članka, ki je bil  po vsem sodeč preveč kritičen do Šarca

In članek se znova pojavi…

Delo cenzura šarec posodobljeno
Članek po tistem, ko se je spet pojavil

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: