Zeleni so za Magno

Te dni se je na obisku v Ljubljani mudila ena izmed dveh vodilnih kandidatov Evropske stranke Zelenih na evropskih volitvah, Ska Keller. Ne po naključju, njena stranka je prišla v Slovenijo, da bi podprla listo »Povežimo se« za evropske volitve, katere nosilka je Urša Zgojznik.

V včerajšnjem pogovoru z Igorjem E. Bergantom v Odmevih je Keller na izrecno vprašanje, katere zelene stranke v Sloveniji podpira, odločno omenila SMS-Zelene. Se pravi, da Evropska stranka Zelenih bolj ali manj sodeluje le s to stranko.

Keller Odmevi
Intervju s Ska Keller v Odmevih

Obravnava ekoloških, recimo temu »zelenih« tem, nasploh programska usmerjenost v okoljske in zelene vsebine pri obstoječih političnih strankah v Sloveniji, ostaja že vrsto let skorajda tabuizirana tema. Ne le zanje, ker očitno ne plenijo dovolj pozornosti, ampak tudi za same medije. Nobenih skrivnosti ni okoli tega, v državi se je prizadevanje za zeleno politiko že dolgo nazaj precej izrodilo.

Prenos oblasti z očeta na sina

Lep primer povedanega je zgodba okoli Zelenih Slovenije, od lani stranke z imenom »Andrej Čuš in Zeleni Slovenije« – ker je pač pri nas modno imenovati se po velmožeh in jih celo izriniti na prvo mesto v imenu – pač pritlehnost slovenskega provincialnega populizma. Slovenskim medijem si niti za trenutek ni zdelo vredno obravnavati strankarskega nepotizma, cepljenega na očitno ugrabljeno ekološko stranko, naslednico proslulih Zelenih Slovenije, ki se na evropske volitve podaja s Podobnikovo SLS. Sramota, tako značilna za domače okolje. Največ, kar sem našel na to temo, je bil komentar v Delu:

Na kongresu Zelenih Slovenije na Ptuju so včeraj izbrali novo vodstvo – dolgoletnega predsednika Vlada Čuša je po predvideni demokratični proceduri in v naprej dogovorjeni rešitvi zamenjal nepovezani poslanec državnega zbora Andrej Čuš, ki je na zadnjih volitvah nastopal kot član SDS. V tem primeru je šlo za prenos »oblasti« z očeta na sina.

Magna, Keller in SMS-Zeleni

In kaj točno počne stranka SMS-Zeleni, kronana in edina izbrana članica Evropskih Zelenih?

Njihova spletna stran pokaže, da se ravno ne more pohvaliti z veliko aktivnostmi. Nastala je iz stranke SMS, Stranke mladih Slovenije, sedanjo ime si je nadela 4. julija 2009, v mandatu 2000 do 2004 pa je SMS imela štiri poslanske sedeže. Njen trenutni predsednik je Igor Jurišič, pred meseci kandidat za župana mesta Maribor.

Edina daljša vsebinska izjava, ki jo lahko zasledimo na ravni zadnjih let (!), zadeva podporo te stranke projektu Magne v Hočah. In ker ravno danes mediji poročajo, da avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka po pravnomočni uveljavitvi okoljevarstvenega dovoljenja začenja s poskusno proizvodnjo v novi lakirnici v Hočah, se velja nanjo spomniti – sploh zato, ker so se Keller v Ljubljani, Magnino soglasje in promocija stranke SMS-Zeleni zgostili v dogajanje enega dne.

Zelena Magna

Podatek, da edino kronano zeleno stranko, ki se zdaj podaja na evropske volitve, zanima predvsem interes tujih multinacionalk, bi lahko komu sprožil kakšen alarm. In kaj so, po nekajletnem molku, v stranki SMS-Zeleni zapisali v javnem apelu avgusta leta 2017?

Že v drugem stavku dopisa so konspirativno ugotavljali, da »obstajajo skupine ljudi, ki želijo na vsak način preprečiti prihod podjetja v Slovenijo«. Zato so se odločili, da »stopimo na stran tistih, ki želijo v Slovenijo pripeljati prepotrebna delovna mesta in tako odkrito podpiramo prihod podjetja v Slovenijo«.

Negativnih vpliv na okolje niso našli, zato so dodali, da glede na to, da bo podjetje zaposlovalo predvsem lokalno prebivalstvo in da bodo plače po napovedi višje, kot v primerljivih podjetjih na Štajerskem, »lahko z gotovostjo trdimo, da bo prihod podjetja MAGNA pozitiven za dve od treh komponent trajnostnega razvoja.«

V oklepaj so sicer mimogrede iz previdnosti dodali, da projekt podpirajo ob spoštovanju vseh okoljskih zahtev. Ključna pa je najbrž ugotovitev, »da je blokada za okolje bistveno bolj škodljiva kot izvedba projekta (seveda ob spoštovanju vseh okoljskih zahtev), s socialnega in ekonomskega vidika trajnostnega razvoja pa pomeni blokada projekta dolgoročno katastrofo za slovensko Štajersko.« V zaključnem stavku nato Igor Jurišič končuje z apelom okoljskim organizacijam:

Zaradi vsega naštetega pozivamo vse okoljske organizacije, ki so se namenoma ali tudi ne ujele v politične lovke in vede ali nevede uresničujejo načrte posameznikov s parcialnimi interesi, da ne blokirajo nadaljnjih korakov ampak raje dolgoročno bdijo nad obratovanjem tega in ostalih podobnih obratov ki lahko potencialno negativno vplivajo na okolje in sproti  opozarjajo na pomanjkljivosti ter s tem preprečujejo morebitne negativne okoljske posledice.

SMS zeleni Slovenije Magna pismo
Apel SMS-Zelenih v podporo Magni

Naključni lapsus?

Kaj lahko iz tega sklepemo? Da ima Evropska stranke Zelenih resno težavo. Da jo imamo tudi v Sloveniji. Razumel bi, če bi lahko iz vsega diagnosticirali le naključni lapsus, a v to ne verjamem. Če stranke na najvišjem nivoju zelene politike lobirajo in odkrito navijajo za multinacionalne koncerne, potem bi lahko vsaj komu takšno dejstvo zbudilo začudenje. Ampak ni se zgodilo. In se verjetno ne bo. Upam, da se bo našel kakšen novinar in evropsko skupino Zelenih povprašal po tem, koga podpirajo. Bergant tega ni znal ali zmogel.

Več:

Farsa, imenovana Magna: kaj vse je šlo narobe

Magna, argumenti in zarotniški covfefe

Magna: politični projekt, kjer utegnejo žrtvovati vplive na okolje

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: