Imperij vrača udarec ali o fašistični nevarnosti z RTV Slovenija

»Pa čeprav so bili posnetki vojaškega urjenja po zaslugi vidnega funkcionarja podmladka SDS-a, ki je osumljen sodelovanja pri nastanku gozdne čete, najprej predstavljeni prav v medijskem imperiju največje opozicijske stranke.«

Mojca Pašek Šetinc, Utrip, 15. september 2018

Povejmo naravnost: javna razprava o spolitiziranosti slovenskih medijev je pretežno tabuizirana tema. Kdaj smo nazadnje videli kakšen prispevek o tem na javni radioteleviziji? Kdaj smo slišali kakšno fokusirano debato o Janševem »medijskem imperiju« – oznaki iz zadnjega Utripa izpod peresa Mojce Pašek Šetinc, ki je vzbudila nenormalno ogorčenje pri kom? Istem imperiju. Obratno ne velja – tu opazimo načelo asimetrije. Nekoga, kot je Peter Jančič, boste našli kot komentatorja na obeh straneh: v Odmevih TV Slovenija ob Rosviti Pesek, Slavku Bobovniku ali Igorju E. Bergantu, in recimo na Janševi Nova24TV.

O neki asimetriji

V zadnji oddaji dela imenovanega Janševega imperija s pomenljivim naslovom »Kdo vam laže« je skupaj z Mitjo Iršičem moral komentirati naslovno temo, lažno medijsko dogajanje na RTV Slovenija. Simetrija je torej hitro prepoznavna: prva izjemno rada, že obsesivno komentira drugo, vendar javni zavod, med drugimi, ne bo komentiral prvega.

Jančič nova pašek
Nova24TV in pogovorna oddaja o RTV Slovenija

Ker je delavce na Nova24TV izrazito razburil zadnji Utrip, je dejansko skoraj celoten enouren pogovor usmerjen v analizo poročanja javne radiotelevizije. Kjer je v tej sicer kultni sobotni komentatorski oddaji, nekakšen okoli 15 minutnem pregledu tedenskega dogajanja na notranjepolitičnem parketu, padla kakšna ne dovolj naklonjena beseda na račun opozicije in njenega vodje, posledično pa, vedno znova pričakovano, prebudila reakcijo pri naslovniku in njegovih novinarskih brambnih delavcih.

Jančič je, kot komentator RTV Slovenija, navzlic svoji notorični zadržani previdnosti uspel povedati nekaj krepkih. Naj jih navedem: ker je Pašek Šetinc v prispevku pokazala nekaj fotografij Mladine s tako rekoč zasebne strelske zabave s prvakom SDS na čelu, je to označil s tremi opisi: diskreditacijskim »Širi neke fantazme z arhivom Mladine«, pokroviteljskim »Tudi Mojca bi morala sama premisliti« in vrednostnim »Nekorektna politična propaganda«.

Eden od trenutkov Utripa, ki je moral vznemiriti sodelavce Nova24TV, je zagotovo sicer že zapažena okoliščina, da je nekaj narobe z zadnjo konspiracistično pogruntavščino SDS, po kateri medijsko pokritje Šiškove varde služi le zamegljevanju fokusa in bežanju od drugih pomembnejših političnih tem, zaradi česar je Šiško tako rekoč podtaknjenec Murgel, ki so podtaknile Šarca. Zakaj? Ker so člani SDS in avtorji Politikisa, ki sodi v omenjeni imperij, v Tarči kar sami navajali, da so bili povabljeni k Šišku v štajersko gošo in se nato celo hvalili z medijsko ekskluzivo.

Obravnava RTV, ki vodi v koncentracijska taborišča

Še več, Jančič je v delovanju javnega servisa ugledal vzporednice s fašizmom, pri katerem je prišlo do obračunavanja z opozicijo na podoben način, kot so si to zamislili uredniki TV Slovenija:

»Fašizem je to počel… končalo pa se je tako, da so jih strpali v koncentracijska taborišča in pobili.«

Predvidljivo ga je potem fašistična tendenca s Kolodvorske vznemirila do te mere, da je prišel do dveh ugotovitev, v katerih je ugledal politično naklonjenost in klanjanje: »Ko javni zavod ravna na tak način, tu moramo biti zaskrbljeni« in »To je priklanjanje neki oblasti na način, ki je nedopusten.«

In končno je nekdanji odgovorni urednik Dela komentiral še delo odgovorne urednice TV Slovenija Manice Janežič Ambrožič, do katere je sicer poskušal biti nekoliko bolj uvideven, zato ji je očital »le« nekorektnost in ji podelil prijateljski nasvet:

»Imamo novo odgovorno urednico, ki očitno ni poskrbela za to, da bi bila javna radiotelevizija korektna do opozicije in do gledalcev in poslušalcev. Morajo se tudi uredniki zamisliti, kaj počnejo.«

So pa uredniki TV Slovenija vendarle precej tolerantni v svojih komentatorskih izbirah, kar sem že večkrat pokazal. Če odmislimo sezname nezaželenih oseb, jim ni težko šparati s povabili takrat, ko gre za politike, ki pljuvajo po njihovih novinarjih ali ne plačujejo RTV prispevka, o čemer sem pisal npr. v prispevku Kako RTV reklamira tiste, ki hujskajo proti plačevanju prispevka. Včasih vabijo takšne, ki celo pozivajo proti temu, ali gostijo druge urednike in politične komentatorje, ki v službi politikov načrtno sesuvajo avtonomijo hiše ali nesramno žalijo – na kar opozarjam v Koga vabijo v Odmeve: o izgubljenem moralnem in profesionalnem čutu.

Mazohizem nepreprostosti

Mazohizem, ki kaže na notranjo razdvojenost, nenačelnost in odprte rane večnega vračanja istega, politične zakletosti javnega servisa, ki deluje v skladu z Grimsovim Zakonom o RTV Slovenija. Pri čemer so normalne rešitve, umerjene s prakso in blizu vsem normalnim svetovnim medijem s tradicijo, popolnoma na dlani: če bi kakšen politik žalil njihovega novinarja z medijsko prostitutko, se mu prepove vstop v njihove studie vse do trenutka javnega opravičila. Seveda velja tudi za javne servise. Tako preprosto je to.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: