Jelinčičevi zobarji in medijske reklame: part deux

Če bi sodili po časovnih intervalih, je sodelovanje domačih politikov z zasebnimi podjetji lahko resen problem – za začetek najmanj medijski. Ko sem včeraj zjutraj objavil zapis o Pahorjevi telovadbi pri zasebniku in potencialnem konfliktu interesov v luči nesenzibilnosti medijev za njihovo odkrivanje, se je še isti dan nekaj ur kasneje pripetilo novo medijsko sponzorstvo. V reklamni obliki. Sodeč po tej frekvenci bi skorajda bili v skušnjavi trditi, da govorimo o dnevno navzočem problemu.

Namreč na najbolj klikani slovenski strani v Sloveniji, portalu 24ur.com, so objavili reklamni oglas za zasebnika, hrvaško podjetje, v katerem kot glavni igralec nastopa predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič.  V vlogi nekoga, ki je svojega prijatelja popelja »zrihtat« zobe k zobarju v Opatijo.

jelincic-zobozdravnik-24ur
Začetek oglasnega sporočila na 24ur.com

Portal je očitno ponovil podoben oglas za »priznanega stomatologa«, opremljen z video posnetkom, v katerem se prvak nacionalistov s svojim prijateljem odpravi čez mejo, da bi uredil svoje zobovje – po tistem, ko mu je pred obiskom ordinacije v usta porinil različno električno kablovje in preveril njegovo čvrstost.

Oglasni zapis so opremili z uvodnim pojasnilom, vključno s povabilom k ogledu posnetka z vsemi zabavnimi kiksi vred:

Vso dogajanje si lahko ogledate v priloženem videu, ki je posvečen vsem pacientom Estetsko Dentalnega Centra Opatija, ki so se že prepričali kako do zdravih zob v sproščenem vzdušju in s kakovostnimi storitvami! Ne zamudite tudi zabavnih kiksev (bloopers) iz snemanja, ki se začnejo od 3:10 dalje!

Ker se prvak SNS ponavlja, kar priznavajo že v naslovu svojega reklamnega sporočila, ki se glasi »Jelinčič ponovno pri hrvaškem zobozdravniku«, se dajmo še mi.

Kajti o obisku pri istem zobarju je skozi oglasno sporočilo medije razveseljeval že slabi dve leti nazaj, na Planetu Siol. Ponovimo, mutatis mutandis: nacionalist Zmago Jelinčič Plemeniti, ki že 20 let ne preživlja dopusta na Hrvaškem – kako bi ga tudi, saj meni, da je povsem nelegalna država – se je vendarle znašel s svojim kolegom sredi s soncem obžarjene Opatije.

Da bi stvar bila še hujša, v oglasnem sporočilu na 24ur.com v petminutnem videu ponuja dražesti hrvaškega zobozdravstva pri opatijskem dentistu, h kateremu je, poln komplimentov zanj, naravnost iz meglene Ljubljane osebno povabil svojega prijatelja z besedami »Zobe si boš zrihtal«. Naši niso dovolj dobri. Res neprecenljivo!

Zdi se, da so si oglaševanje hrvaškega zobozdravnika pri Jelinčiču in Pro Plus družno zamislili prav kot prispevek, ki nam razkriva omenjeno politično presenečenje – nekdo, ki ima Hrvate toliko v želodcu, jim zdaj dela reklamo, kar nas bo še dodatno zmotiviralo!

Plačani prispevek – upajmo samo, da na metaravni ne bo kdo »pametno« sklepal, da mu s temi vrsticami delamo dodatno reklamo, takih poceni argumentov ne kupim – vsebuje potemtakem zanimiv politično-reklamni tvist – politiku Jelinčičevega kova je bržkone vseeno, kaj bo kdo porekel o njegovem političnem kredu za naprej ali nazaj.

Itak je to nacionalistično paradiranje videti kot en vic, ob poštenem neškripajočem ugrizu šteje kajpada le šelestenje denarja. Ob katerem človek hitro pozabi, da je še prejšnji dan na vse kriplje dokazoval, kako Hrvaška ni legalna država.

Jelinčič Hrvaška ni legalna SIOL
Jelinčič v trenutkih dokazovanja, da hrvaška država nima pravnih temeljev – na Siolu

In še to. Seveda lahko rečemo, da takšne reklamne pobude niso zakonsko prepovedane. Nenazadnje Jelinčič trenutno ni javni uslužbenec ali funkcionar. Nastopanje v oglasih in medijska asistenca pa sta vendarle nekaj, od česar nima koristi le on in zasebno podjetje, ampak tudi in predvsem kot politik. Kakšno korist imajo slovenski mediji od neposrednega reklamiranja politikov, je drugo vprašanje.

Več:

Jelinčič pri zobarju

Pesniški surplus:

Jana Kolarič

JELINČIČ PRI ZOBARJU, hrčkovo-repati sonet

Poprej je Zmago bil nacionalist,
prišteval se med zemljepisne »stručke«
in redno vpletal se v obmejne »mučke«,
rad pljuval Hrčkom je na potni list.

Starost tud’ k njemu pride na obisk.
Ko stari lev izgublja vse čekane,
spozna: slovenski zobar dosti stane,
domisli se, kako privabi tisk

(v zameno za mal’ naci-nezvestobe),
pozabljen znova v medijih zasije –
z reklamo za »zobé iz Opatije«!

Če grožnja je bankrot, odhod po gobe,
odloči se, da raje dá se v zóbe.
Če evrov ni in mora krit’ račune,

nenadoma so dobre tudi – kune.
Jezike folk, a on zobé bo »brusu«,
ves zmagovit, ne v minusu, spet – v plusu.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: