Cerarjeva premišljena blokada hrvaških medijev

Je bilo ravnanje predsednika vlade Mira Cerarja v tem, ko je zavrnil odgovore hrvaških novinarjev, neustrezno in neprimerno?

Cerar HND novinarji

O tem ne more biti velikega dvoma. Zamislil bi se lahko že, ker so ob tem prizadeti prepričljivo protestirali, če se ni že ob trenutku, ko je vnaprej prejel njihova vprašanja, a jih je raje spregledal. Zelo čudne komunikacijske manire! Kar me resnično dodatno bega, je ob že potrjeni nespretnosti naše vlade mlačna reakcija domačih medijev in Društva novinarjev Slovenije. Vendar je ta primer nekoliko drugačen, Cerar ni bil preprosto neroden, temveč je odločitev za blokado bila, kot bomo videli, zelo premišljena odločitev.

Hrvaško novinarsko društvo protestira

Naj spomnim: hrvaško novinarstvo društvo (HND) je napisalo protestno izjavo, ker je premier gladko ignoriral hrvaške medije minuli četrtek, takoj po odločitvi o novem nadomestnem članu Arbitražnega sodišča – pravzaprav o tem, naj našega predstavnika izbere kar samo. V Ljubljano so prispele hrvaške novinarske ekipe, prav tako so, kot pravijo v HND, tudi vnaprej poslali zahtevana vprašanja:

Zaradi težkih obtožb in že obstoječih hrvaško-slovenskih napetosti povezanih z delom Arbitražnega sodišča, je HND preveril vsa dejstva in ugotovil, da so od novinarjev, ki so prišli na novinarsko konferenco zahtevali, da vprašanja za predsednika vlade pošljejo vnaprej. Vprašanja so poslali novinarji HTV ter zagrebških dopisništev Aljazeere Balkans in TV N1, ki so skupaj s snemalci pripotovali v Ljubljano. Pravico do odgovora sta dobila le novinarja najbolj gledanih slovenskih televizij, TV Slovenija in POP TV. Vsi ostali, vključno z novinarko Slovenske tiskovne agencije, odgovorov na svoja vprašanja niso dobili.

Protestno pismo HND, ki ga podpisuje njihov predsednik Saša Leković in je objavljeno spodaj v celoti, se sklicuje na lastno temeljito predhodno preverjanje vseh dejstev, na podlagi katerih je šele nastalo. Poimensko navaja hrvaške medije, ki so pričakovali odgovore, jih poslali vnaprej in pripotovali v Ljubljano. Navaja razlog svojega protesta, neobičajno prakso v nasprotju z javnim interesom. Posebej pa poudarja, da pričakuje podporo oziroma obsodbo slovenskega cehovskega društva.

Sledi presenečenje, vsaj za nepoznavalce domačih brlogov: takoj začudeni opazimo, da protesta slovenski mediji praktično niso pribeležili, z izjemo Slovenskih novic, spletnega Žurnala in morda še koga (zasledil sem samo še omembo na RŠ in nič več), medtem ko so se hrvaški mediji odzvali bistveno bolj intenzivno. Omenjajo tudi slabo in, kot pravijo, opravičujočo reakcijo Matije Stepišnika v imenu DNS, ki se je, tako so ga očitno razumeli, postavil na stran slovenskega predsednika vlade v stališču, ki ga je kasneje bolj mimogrede povzela tudi STA v nedeljo zvečer. V prvih odzivih, še pravijo, sta bila Stepišnik in generalna sekretarka DNS zanje nedosegljiva oziroma na dopustu.

Index Stepišnik Cerar

Cerarjevo očitno premišljeno zavrnitev hrvaških novinarjev dopolnjuje, kot rečeno, mlačnost slovenskega odziva. Kakor da bi šlo za refleks, ki vnaprej in po tihem obsoja hrvaško društvo preveč politikantskega ali morda celo nacionalistično konotiranega delovanja. In kot da bi slovenski mediji nenadoma začutili klic po nekakšni lažni državotvornosti in se pričeli obnašati provladno ali vsaj – prodržavno. Nekateri hrvaški mediji so poročali tudi o odzivu njihovega predsednika vlade, zato je molk slovenskih kolegov, očitno odločenih spregledati zaplet, še manj razumljiv:

Cerarov čin u petak je komentirao i premijer Zoran Milanović rekavši kako kako ne razumije to što je napravljeno u Sloveniji, te kako i njega pitaju stvari koje mu ne odgovaraju.

– I mene pitaju često stvari koje mi ne odgovaraju i što da radim? I to je život. Ne razumijem to što je napravljeno ako je napravljeno u Sloveniji. Ajmo reći da se to nas ne tiče. Ne zabadam nos u tuđe stvari ali neka drugi maknu svoje iz naše zdjele – rekao je.

Vendar niti komentiranje enega premierja, ki ocenjuje, dovolj ostro in pikantno, delo drugega, ni zbudilo nobenega interesa na domači strani.

Kako se je odzvala vlada

Vlada RS je tisti dan dejansko odgovorila le na dve vprašanji izbranih medijev: TV Slovenija in POP TV. Kot ugotavlja že Leković, je zanemarila npr. domačo STA. Opisano nesorazmerje poraja čudenje, ali so medijske navade v Sloveniji res tako drugačne od hrvaških, da se domači novinarji ob hudi selektivnosti in izbirčnosti slovenskih politikov glede vprašanj sploh ne vznemirjajo, pa bi se verjetno morali.

Vladin odgovor na hrvaški protest se sklicuje na nič manj kot nekakšen novinarski protokol, ki naj bi določal »tudi način podajanja izjav, da se ne ogrozi dela arbitražnega sodišča«. Priznam, da zanj prvič slišim in bojim se, da nisem edini.

Če takšen protokol res obstaja, bi ga naša vlada morala navesti. Dvomim, da vsebuje navodila o odgovarjanju novinarjem le na omejeno število vprašanj.

Prav tako ni prepričljivo njeno pojasnilo, da »nacionalnost ni imela nikakršne vloge« pri izbiri vprašanj. Očitno tega nihče ni niti očital, zato je poudarek deplasiran. HND je celo zapovrh omenila, da na vrsto niso prišli niti nekateri slovenski mediji, toda hrvaški so bili v tem primeru bojkotirani vsi po vrsti. Podobno je zgrešen in za nameček tudi pokroviteljski zaključek komunikeja (spodaj je dostopen v celoti), kjer naše sosede malodane poučuje in kulpabilizira vnaprej z edukativno poanto, da morajo biti »informacije v javnosti celovito predstavljene, brez zavajanja ali nepotrebnega vznemirjenja.« Iz povedanega bi lahko pomislili, da slovenska vlada ni preveč zaupala hrvaškim novinarjem.

In če ni, potem imajo pri HND prav v svojem ogorčenju. Pri DNS pa se bodo morali počasi odločiti, ali so v tem primeru solidarni s svojimi kolegi iz sosedstva, res pa ne bi škodovalo niti, če se končno opredelijo do političnega doziranja novinarskih vprašanj. Da bo javni interes čim manj trpel.

24sata Cerar blokada HND

HND Cerar

Selektivno odgovaranje na pitanja na konferenciji za novinare protivno je javnom interesu

Prema izvješćima nekoliko hrvatskih medija sa današnje konferencije za novinare slovenskog premijera Mire Cerara na kojoj je govorio o određivanju novog slovenskog arbitra u Arbitražnom sudu što bi trebao riješiti granični prijepor s Hrvatskom gospodin Cerar nije dopustio hrvatskim novinarima da postavljaju pitanja već su pitanja mogli postavljati samo slovenski novinari.

Zbog težine optužbe, pogotovo u svjetlu već postojećih hrvatsko-slovenskih tenzija vezanih uz rad Arbitražnog suda, HND je provjerio sve činjenice te ustanovio kako je od novinara koji su došli na konferenciju za novinare traženo da unaprijed pošalju pitanja za slovenskog predsjednika Vlade.

Pitanja su poslali i reporteri HTV-a te zagrebačkih ureda Aljazeere Balkans i TV N1 koji su sa snimateljima doputovali u Ljubljanu. No pravo na odgovor dobili su samo novinari dvaju slovenskih najgledanijih TV postaja – TV Slovenija i POP TV. Svi ostali, uključujući čak i novinarku Slovenske tiskovne agencije, nisu dobili odgovor na svoje pitanje.

Dakle nisu samo hrvatski novinari ostali zakinuti za odgovore ali odluku predsjednika Vlade Republike Slovenije da pitanja dopusti samo određenim novinarima HND svakako smatra nedopustivim te poziva i slovenske kolegice i kolege da takvo ponašanje osude. Selektivna dozvola odnosno zabrana postavljanja pitanja na konferenciji za novinare, bez obzira na čemu se temelji, napad je na javni interes.

Također, HND očekuje od svih svojih članova ali i hrvatskih novinara koji to nisu da ne postavljaju pitanja te da napuste konferenciju za novinare na kojoj bi neki od hrvatskih političara odbio odgovarati na pitanja određenih novinara/medijskih kuća praveći tako razliku među novinarima koji rade svoj posao, bez obzira na razlog.

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

HND Cerar Večernji

Odziv vlade RS

»Po včerajšnji izjavi za medije predsednika slovenske vlade po seji vlade sta bili predvideni dve vprašanji. Pri novinarjih, ki sta postavila vprašanja, nacionalnost ni imela nikakršne vloge. Izvedba izjave za javnost je bila povsem v skladu z običajnimi strokovnimi praksami, ki veljajo ob tovrstnih dogodkih. Ob komuniciranju zadev, povezanih z arbitražnim sporazumom, Vlada Republike Slovenije posebej skrbi, da pri tem spoštuje naravo arbitražnega postopka in zaveze v arbitražnem sporazumu, ki med drugim določajo tudi način podajanja izjav, da se ne ogrozi dela arbitražnega sodišča. Tako je predsednik vlade v svoji izjavi, nato pa tudi v odgovorih na vprašanja, pojasnil vsa stališča Vlade Republike Slovenije.«

»Protest hrvaškega novinarskega združenja zavračamo in obžalujemo. V interesu arbitražnega postopka, pa tudi odnosa med državljani obeh držav, je, da so informacije v javnosti celovito predstavljene, brez zavajanja ali nepotrebnega vznemirjenja.«

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: