Pronet ali o tem, kdo kupuje naše paradne časopise

Med glavne nakupovalce osrednjih slovenskih medijskih hiš se je prebil Miha Mahorič, lastnik mariborskega podjetja Pronet. Oseba, o kateri bomo zaman iskali podrobnejše podatke. Po tistem, ko je denar posodil podjetju Dober Večer za nakup mariborskega Večera, se je zdaj odločil, da poskuša kupiti še Delo.

Primož Cirman v Dnevniku:

Čeprav je Pronet lani ustvaril le še slabih 1,4 milijona evrov prihodkov, kar je milijon evrov manj kot v letu 2012, ima podjetje v zadnjih dveh letih pomembno vlogo pri lastniških premikih v slovenski medijski krajini. Lani je tako nekdanjemu direktorju T2 Sašu Todoroviću, ki je skupaj z lobistom Urošem Haklom kupil Večer, posodilo 200.000 evrov. Terjatev je zavarovalo s hipoteko na prostorih Večerovih dopisništev v Celju in na Ptuju ter s plombo na Todorovićevem deležu v podjetju Dober Večer, uradnem lastniku Večera. Podjetje je očitno našlo denar tudi za nakup Dela. Na razpisu za prodajo je namreč oddalo zavezujočo ponudbo in tako ob družbi FMR, ki lastniško obvladuje Kolektor, ostalo v igri za prevzem časopisne hiše.

Kako bo Pronet financiral posel, ocenjen na najmanj šest milijonov evrov, ostaja skrivnost. Podjetje je v zadnjih treh letih skupaj ustvarilo 300.000 evrov dobička, pri čemer je imelo na zadnji dan lanskega leta za 750.000 evrov kratkoročnih finančnih obveznosti. Iz bilance stanja pa je razvidno, da ima največ sredstev v denarju (lani 1,3 milijona evrov) in posojilih, ki jih odobrava različnih osebam (skupaj okrog 400.000 evrov).

PRONET, sicer podjetje za »informacijski in komunikacijski sistemi, inženiring, storitve d.o.o.« ima spletno stran http://www.pronet.si, ki seveda sploh ne deluje, kot se za komunacijsko-informacijsko firmo, ki kupuje največje nacionalne medije, očitno (ne) spodobi. Pričakovali bi, da bi se slovenski mediji in cehovska društva odločneje vrgli v preiskavo tega, kdo jih kupuje. Tako kot se je po ovadbi NPU specializirano državno tožilstvo odločilo na mariborsko sodišče vložiti zahtevo za sodno preiskavo spornih nakupov NKBM-ja prek hčerinske družbe na Hrvaškem, ker je v poslu s projekti z zemljišči, ki so vsi po vrsti propadli, v 60 milijonov evrov vrednem poslu poniknilo 28 milijonov evrov.

Ne samo, da je do medijev pljusknila korespondenca med preiskovanim nekdanjim direktorjem uprave banke Matjaža Kovačiča, ker naj bi zlorabil položaj, ter tedanjim predsednikom Janezom Janšo, zdi se celo, da obstaja dolga zgodovina Kovačičevih povezav s podjetjem Pronet in Mahoričem. Nazadnje naj bi Kovačič pri tem podjetju najel 100 tisoč evrov posojila in to v času, piše Cirman, ko naj bi podjetju svetoval (!) pri nakupu Dela.

Pronet Dnevnik Cirman

Paradoks, da medijsko izpostavljeni preiskovanci in ovadeni dejansko svetujejo ali so vpleteni v nakup najpomembnejših medijskih hiš (Delo, Večer), kaže na svojevrstno grotesknost  položaja medijev pri nas. Če Miha Mahorič in Pronet kupujeta Dela in dajeta denar za nakup Večera, to počneta bodisi zato, ker se jima zdi nakup poslovna priložnost in se poraja vprašanje, čemu te priložnosti ne vidijo tudi drugi podobni podjetniki. Ali pa dejstvo, da je bil Mahorič tesen sodelovalec pri Kovačiču (glavni informatik NKBM pod njim) napeljuje na misel, da so vpleteni igralci pokazali interes za medije iz nekega drugega razloga in da razgovori med Janšo in Kovačičem o vojni za Večer niso bili naključen dogodek. Da, skratka, nekatere zanimive kapitalske in politične strukture nakupovanje medijev z idejo po njihovem obvladovanju še dalje močno zanima.

Pronet plomba Večer

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d