Stop golazni!

Golazen Finance

Opažam, da likovni in grafični prijemi v prilogah k člankom, kakršen je zgornji, več ne vzbujajo nikakršnega zgražanja, protesta, še manj čudenja. Ne le, da smo se nanje navadili, ponotranjili smo tudi njihovo upravičenje.

V prispevku Simone Toplak, odgovorne urednice Financ, se na vstopni spletni strani časopisa zaletimo v nekakšno »golazen«, konkretno ščurka ali njemu podobno žuželko, ki naj v nas zbudi najbolj odbijajoče občutke in čustva gnusa. No, v članku se izraz »golazen« ali »stop golazni« sicer sploh ne pojavi, evidentno je uporabljen na primitiven tabloidni način, da bi alarmiral bralce, in nima smiselnega referenta. Članek namreč, kot lahko kar domnevamo, ne govori o kakšnem posebnem boju proti insektom, temveč o hrvaških podjetjih, ki postajajo dolžniki na trgu in nato nelojalna konkurenca drugim. Če je torej kakšen referent, če je kdo golazen, potem so to ta hrvaška podjetja. Mimogrede, pred leti je Zmago Jelinčič s tem izrazom označil predsedniškega kandidata Jožefa Bernika in ta ga je kasneje preganjal na sodišču. Asociacija, ki jo je izpostavljal, je takrat bila, da »golazen« neposredno asociira ne nekaj, kar je treba likvidirati, očistiti.

Novinarka sicer v članku uporabi še izraz »parazit« (v stavku »Kaj Hrvaška dela, da »osvobodi« gospodarstvo takih parazitov?«) in nato poda informacijo, da bo julija tam začel veljati novi stečajni zakon, ki ga je včeraj kot končno verzijo predloga potrdila hrvaška vlada in ga pošilja v parlament v drugo branje.

Stop golazni Finance Toplak

Ne le, da je časopis Finance že dolgo nazaj porumenel, v slovenskem medijskem prostoru sodeluje pri trendu nižanja standardov in državljane navaja na enako trendovsko psihologijo sovraštva. Prepričan sem namreč, da bi marsikdo porekel, da je v duhu pregona dolžnikov (ali korupcije, storilcev kaznivih dejanj, et cetera) dovoljeno uporabiti tudi likovno opremo in izraze, kot so zgornji, ker si jih pač zaslužijo. Toda s takšno koncesijo pristajamo na poplitvenje in karikiranje razumevanja družbene stvarnosti in sproščanje najbolj bednih emocij.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d