Janševa izključevalna vključevalnost: »Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami«

Janšev shod proti Golobovi vladi ni bil čisto uspešen: najbrž so pričakovali več ljudi od nekaj tisočglave množice. Četrtkov shod na Kongresnem trgu so podporniki SDS razumeli kot dogodek »slovenske pomladi«, na njem pa je pričakovano imel dolg nastop šef SDS – pravcati slovenski junak, kot je pisalo na enem od transparentov njegovih gorečih vernikov. Zvečer je nastopil v Odmevih in deloval precej živčno, med drugim pa je le nakazal, da bo po prevzemu oblasti sodeloval z novo Logarjevo stranko.

Proti koncu svojega tokratnega govora mu je uspelo izreči zanimiv logični nesmisel – in zgolj tega želim analizirati v njegovem nastopu. Zdi se, da je znova apeliral k sodelovanju, vključevanju in nemaščevalnosti v politiki, torej približno k temu, kar poskuša s svojo politično platformo kapitalizirati njegov pribočnik Anže Logar na sledi Pahorjevemu izročilu. Toda kako naj vse to ubesedi nekdo, ki v politiki nenehno počne vse nasprotno od zatrjenega in živi od konfliktov, izključevanja in destrukcije? Zakaj bi mu kdo sploh verjel?

Čiščenje golobistov

Svojo sicer že zimzeleno namero po sicer zgolj deklarativnem sodelovanju je tokrat izpeljal z naslednjim miselnim vložkom:

»Mogoče se kdo ne bo strinjal, ampak naš odgovor ni in ne bo enak njihovem! Mi ne izključujemo. Mi ne grozimo z maščevanjem in ne grozimo s čiščenjem golobistov. Kajti če kaj, potem nas je nekaj desetletij življenja v samostojni državi in mnoga leta izgubljenih priložnosti, zaradi katerih so naše plače in pokojnine za tretjino manjše od tega, kar Slovenija dejansko zmore, naučile, da mora Slovenija za dobro prihodnost dihati z obema kriloma svojih pljuč. Zato ne izključujemo, ampak ponujamo izbiro: Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami.«

Trditev je postavljena izrazito dihotomično in utemeljena na drugačenju (othering): oni izključujejo, mi ne. Oni se maščujejo, mi ne. Oni čistijo, mi ne bomo čistili golobistov, ko bomo na oblasti. Vmes so na shodu plapolali transparenti, na katerih je bil Robert Golob prikazan kot Benito Mussolini.

Nato sledi sklep: ker želimo Sloveniji le dobro, moramo dihati z obema kriloma pljuč, zato ponujamo izbiro: kdor ni proti nam, ta je lahko z nami.

Sodelovanje z golobisti in izključevalna kulinarika: golob na žaru (vir: Jaka Gasar, Dnevnik)

Paradoks izključevanja

Zguljena fraza »Kdor ni z nami, je proti nam« je gotovo izključevalna v stoodstotnem smislu. Ponuja le dve možnosti, za in proti, kar je seveda črnobelo binarno poenostavljanje, ki izključuje vse možnosti v spektru nevtralnosti, neopredeljenosti ali pozicije, ki bi bila drugačna od dveh vnaprej predpostavljenih. Tokratni zaključek, da kdor ni proti nam, lahko deluje z nami, pa vsebuje ponudbo o sodelovanju, ki je paradoksalno utemeljena na izključevanju.

Janševa misel se torej baha, da je vključevalna na podlagi geste izključitve. Zakaj? Ker na logični ravni stavek postavi dve možnosti in ju poveže na izključujoč način; če nekdo ni »proti nam« (torej tistemu, ki izreka ta stavek), potem je lahko »z nami«. Tovrstna konstrukcija ne samo, da izključuje možnost sodelovanja s skupino, ki je »proti nam«, ampak s tem izključi še vse možne nevtralne pozicije, ki niso »z nami«.

Vključitvena obljuba je torej izključevalna.

Trubar in Slak

Kasneje je Janša na shodu še povedal, da bodo tisto, kar je bilo porušeno v času golobizma, zgradili nazaj »in to, kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem«. Potem se je zahvalil klenim Slovencem, med njimi ni bilo ženske, sta se pa na seznamu znašla Avsenik in Slak:

»Drage Slovenke in Slovenci, dragi rojaki! Mi smo narod Trubarja, Prešerna, Slomška, Cankarja, Balantiča, Slavka Avsenika, Lojzeta Slaka, Borisa Pahorja, Zorka Simčiča in Draga Jančarja. Smo pa tudi narod Rudolfa Maistra, Danila Zelena, Janka Premrla, Vojka Lamberta Ehrlicha, Ivana Omana, Franceta Tomšiča, Jerneja Molana, Petra Petriča, Edvarda Peperka, Rudija Šelige, Ivana Borštnerja in Jožeta Pučnika. Zato mi, ki smo danes zbrani tukaj in še mnogi drugi, ki čutijo enako, vemo, da še vedno gre za Slovenijo zato. Zato bomo stali in obstali.«

In potem je svoj govor zaključil s svojim že standardnim pozivom (k) Bogu:  »Bog živi Slovenijo!«

Več:

Janši je dovolj: njegov vseslovenski shod obljublja duhovno prebujenje

Jezikovne likvidacije in primer JJ

Ruparjevi golobi, ki žrejo človeško meso

Rupar bi goloba v rižoti: kako deluje psihopolitika gnusa

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading