Tonin postaja pameten

Minister in šef krščanskih demokratov Matej Tonin postaja pameten:

»Pameten se iz preteklih napak kaj nauči. Jaz ne bom nikoli več rezultata napovedoval in si vnaprej delal problemov tam, kjer jih ni.«

V intervjuju za Žurnal24 je prvak Nove Slovenije dejansko namignil, da je pametnost pač v tem, da ne daješ obljub. To je precej huda, že skoraj fatalna trditev, kajti politiki ves čas dajejo obljube, od tega politično živijo. Še več, od njih legitimno pričakujemo, da dajejo obljube in se k čemu zavežejo, brez njih pač ni realne politike.

Kaj bi potem pomenilo, če krščanski demokrat ugotavlja, da ne bo več napovedoval rezultata? Seveda ni šlo za to, da ga napoveduje, kajti prava tema je bila njegova obljuba odstopa, če bo volilni rezultat slabši od smelo napovedanega:

»Po prejšnjih volitvah, ko niste dobili deset poslancev, kot ste napovedovali, ste svetu stranke ponudili odstop.«

Tonin je videti preprosto prebrisan, argumentacijsko vara in se izmika vprašanju s tem, da uvaja napačno sled, »red herring«. S premikom razprave k napovedovanju rezultatov in manj o dajanju obljub, o čemer ga sprašuje novinar Janez Zalaznik. Naslovnik je sicer kasneje res ponudil svoj odstop, kajti njegovih poslancev v parlamentu je bilo na koncu sedem.

Pravilno sicer ugotavlja, da obljube prinašajo probleme, toda zdaj je postal pameten, celo premeten, ne bo več ponujal svojega odstopa. Toda: si znamo predstavljati politika, da ne daje obljub, ker bi se jim raje izognil? Smo prešteli vse, ki jih je samo te dni pred volitvami dal Tonin? Mar ni težava čisto drugje, ne v njihovem dajanju, temveč neizpolnjevanju?

Tonin je s tem dvojno nespodoben: ne le, da se izmika, zdaj se celo pretvarja, da je obljubljanje skušnjava neumnih. Očitno nekdo, ki je te dni povedal, da bi rad postal nič manj kot predsednik vlade, v svoji pametnosti res ni za politiko.

Neskromen Tonin za POP TV: bil bi predvsem premier

Več:

Toninovi ministri zaigrajo, da se neradi slikajo za volitve

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: