O napovedanem sobivanju Levice in Nove Slovenije

Le čemu služijo medijski spini, v kakršne se zateka časopis Delo, tokrat že v naslovu prispevka »Levica Nove Slovenije kategorično ne zavrača«, ki v osuplosti takoj pritegne vsakogar, še najbolj pa dobre poznavalce programskih in idejnih platform obeh strank?

Članek podpisuje novinar Uroš Esih in tudi podnaslov daje slutiti, da si nekdo želi artikulirati močne poudarke o novi vladni koaliciji, v kateri bi sobivali obe stranki. V njem se wishful thinking, sicer ne vemo dobro, čigav je, zrcali še bolj eksplicitno: »Politična razdalja med strankama se je v času Janševe vlade zmanjšala, sobivanje v vladi ni povsem izključeno.«

A res? Novinarski zapis v prav nobenem stavku ne pritrjuje napovedi iz naslova, dokazuje kvečjemu grobo zavajanje o tem, da bi Levica želela biti v prihodnji vladi s krščanskimi demokrati – ali vsaj to dopuščala. Povedano lahko razberemo iz spodnjega citata v besedilu, pa tudi kasnejšega demantija, ki ga je danes objavil prvi človek Levice na socialnih omrežjih:

»Stališče naše stranke in strinjanje opozicije je, da se s strankami, ki sodelujejo v aktualni vladi Janeza Janše, ne sodeluje, ker so sokrive za stanje v državi,« pa na vprašanje o možnosti povolilnega vladnega ali koalicijskega sodelovanja odgovarja koordinator Levice Luka Mesec.

Novinar Dela je svojo ugotovitev, da si v Levici »dokončno in vnaprej ne zapirajo vrat«, kot se je izrazil, očitno naslonil na naslednji stavek Luke Mesca, v katerem je ta zahteval nemogoče: »Če se hočejo začeti pogovarjati z nami, je prvi korak, da izstopijo iz te vlade. Zdaj, ne tik pred volitvami.«

Pač pa besedilo članka postreže s frazo »kategoričnega zavračanja« na semantično popolnoma nasproten način od obljubljenega v naslovu. Namreč če kdo ni česa zavračal, je to bila Nova Slovenija, nikakor ne Levica:

Tudi morebitne povolilne koalicije s stranko Levica niso kategorično zavrnili. »Koalicijo z Levico si težko predstavljamo, kar pa ne pomeni, da z dialogom ni mogoče najti kakšnega področja, kjer je sodelovanje možno.

S tem smo nenadoma prišli do preizpraševanja možnih interpretacijskih zlorab na obeh straneh. Če je Luka Mesec pripravljen na pogovor in dialog, še ni nujno tudi na sodelovanje v vladi, pa tudi pri Toninovih prej namigujejo na nasprotno – na nemožnost sodelovanja.

Naslovna trditev v luči vseh naštetih kontekstov zato izzveni kot še bolj nevarno potvarjanje besed in intenc obeh političnih strank. Zato bi smeli pričakovati, da obe v časopis pošljeta svoj demanti. Medijske spine je pač potrebno ustavljati.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: