Maršal Twito in njegova pisma Evropi: potapljajoča se ladja ugleda Slovenije

Je Janševo zadnje škandalozno dejanje v nizu, pismo predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, še enkrat več učvrstilo vtis, da je Slovenija povsem skrenila iz tira članic Evropske unije, ki so zavezane izročilu njenih skupnih demokratičnih vrednot in »vladavini prava«? Seveda je. Je bilo mišljeno kot tiha podpora Janševima zaveznicama, Poljski in Madžarski, ki sta ravnokar izrekli veto ob sprejetju sedemletnega proračuna EU? Seveda je.

Maršal Twito

Cena za takšno podporo je ogromna in povzroča nenormalno škodo, vplivni bruseljski Politico se ni mogel zadržati in je dejanje posmehljivo pospremil z »Maršal Twito piše pismo«. V njem je Janša svoje pisanje voditeljem EU, tudi Ursuli von der Leyen in Angeli Merkel, začinil z napovedjo, ki se bere kot grožnja, Evropsko unijo bi lahko zapustila katera od članic. Tudi Slovenija?

Domača javnost že dobro pozna predsednikove ambicije po pisanju zgodovinskih romanov, literarne ambicije in njegova dolga javna pisma. Tokrat sta se, na kar sicer rad opozarjam, Florian Eder in Zoya Sheftalovich zapičila tudi v Janševo rabo metafor, saj ta piše, da so pred konvojem naših ladij, ki se imenuje EU, čeri in ledene gore: »Veliko je izzivov, ki jih lahko premagamo, vendar le, če spoštujemo enoglasen dogovor, ki določa smer našega potovanja,« besede slovenskega premierja izpostavlja Politico.

Prepir okoli menija na ladji

Tukaj je še ena metafora, s katero se Janša loteva obrambe svojih prijateljev, Orbana in Kaczynskega, kajti »zanikanje našega zgodovinskega dogovora na julijskem vrhu je kot prepir glede menija na ladji, ki pluje proti ledeni gori.« Da, vladavina prava je zreducirana na meni na ladji. In kaj, če drugi voditelji ne bodo sledili njegovemu neprecenljivemu nasvetu, se sprašujejo pri bruseljskem mediju. Grožnja je potem nakazana v Janševem stavku: »V nasprotnem primeru lahko le čakamo, da bo naslednja ladja zapustila konvoj.«

Nato še doda nekaj svojih metaforskih salv, kajti »morje je zadosti razburkano že brez težav, ki jih povzročamo sami sebi.« V pismo sicer Janša govori o tem, da je vladavina prava le instrument, ki je napačno poimenovan za to, da bi se z večinskim glasovanjem discipliniralo posamezne države članice. Ob tem še malce pomoralizira, češ Evropa sledi napačni smeri, zato nam dobra prihodnost za celo in svobodno Evropo polzi iz rok.

Končno spoznanje novinarjev Politica je potem le eno, težava Janševih dobrikanj Poljski in Madžarski presega njegovo željo po dopisovanju in merjenju mišic:

»Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU,« se prispevek konča z opozorilom.

Šoferske in avtomobilistične metafore

Aktualni premier je sicer svojo ljubezen do metafor včeraj v dolgem pogovoru za Planet TV kombiniral še s Počivalškovimi šoferskimi. Na vprašanje, v kakšnih odnosih je z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ali meni, da je v epidemiji covida-19 storil dovolj, je dejal, da je to podobno, kot bi šefa avtomobilistične ekipe sredi tekme med pavzo vprašal, če je zadovoljen z vozniki, pri čemer pa zanemarimo dejstvo, da eni vozijo mercedese in ferrarije, drugi pa škode in golfe.

Nato pa še, da trenutno nismo v položaju, da bi lahko takoj storili vse, za kar ministri vidijo, da bi morali narediti: »Golf gre 130 km na uro, ne pa 250.« No, končna poanta je bila jasna: do ministrov moramo biti silno prizanesljivi v kritiki, kajti vsi se zelo trudijo, in to za plačo, ki je ena najnižjih glede na BDP v Evropi. »Zato bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi kogar koli kritizirali«.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d