Kordiš je kriv: o rdeči zvezdi, mazačih in prostitutkah

Tudi na današnje nedeljsko jutro nas je pričakala tradicionalna Jančičeva kolumna na začetni strani Siola, v kateri v skladu z zanj zelo značilnim motivom za pisanje med drugim ugotavlja, da se je sedanjemu predsedniku vlade zgodila velika krivica; zvezdniško (!) ga preganjajo po tistem, ko je dve novinarki RTV Slovenija pred leti zmerjal s prostitutkama, toda trenutno vroča izjava poslanca Levice o mazaštvu zdravnikov je hujša žalitev, vredna bolj drastičnega pregona. Razen tega je tokratni žalitelj ob zmerjanju v parlamentu imel na usta nataknjeno zaščitno masko z rdečo zvezdo!

Mazači in morilci

Tole je natančen citat iz Jančičevega zapisa:

»Ko gre za besede, pa še ni konec niti najbolj zvezdniškega pregona Janez Janše, ker je na spletu pred leti kot opozicijski prvak kritiziral Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc, da nepošteno črnita njegovo stranko. Z znamenitim tvitom o prostitutkah. In sta ga tožili.

Zadeva je šla do vrhovnega sodišča, ki je presodilo v prid svobode govora, a je spor še pred ustavnim sodiščem.

Če primerjamo, je zmerjanje s prostitucijo manj huda stvar kot zmerjanje z mazaštvom. Prostitucija v naši državi ni kazniva, mazaštvo je. (…)

Zlasti, ker jih je za mazače ozmerjal ravno z veliko rdečo zvezdo na maski, ki je simbol povojne revolucije pri nas in z njo povezanih pomorov in likvidacij tudi številnih podjetnih in sposobnih Slovencev.«

Kaj je Kordiš povedal

Najbrž niti osnovnošolec ne bo imel težav ugotoviti, da je z Jančičevo razlago nekaj hudo narobe. Iz dejstva, da je mazaštvo po naši zakonodaji kaznivo, prostitucija pa ni, sklepa na težo obravnavanega kaznivega dejanja: če nekdanji in sedanji predsednik vlade za obe novinarki ugotavlja, da sta »odsluženi prostitutki«, ki ponujata »poceni usluge« za »30 in 35 evrov« z zvodnikom Milanom, zaradi česar ga na sodišču preganjata zaradi kaznivega dejanja razžalitve, takšne besede po njegovem ne bi smele imeti tolikšne teže kot Kordiševa izjava, da se v predlogu petega protikoronskega zakona »črtajo varovalke, ki zagotavljajo kakovost in varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev, samo zato, da bo lahko vsak s. p. in čisto vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev«.

Zaradi te izjave je bil v preteklih dnevih deležen huronskih reakcij z vseh strani, saj so izjavo politiki iz vladajoče SDS in končno tudi zdravniki na čelu z Zdravniško zbornico Slovenije razumeli kot napad na vse zdravnike zasebnike ali vsaj na del zdravnikov – ti naj bi bili označeni za mazače in s tem naj bi bilo javno omalovaževano njihovo delo.

Ne bi raje o licencah?

V argumentaciji bi morali najprej pomisliti na načelo dobrohotne interpretacije, kar se kajpak ni zgodilo. Mar ni najbolj smiselno razumevanje Kordiševe izjave, po katerem je z izrazom »mazači« meril na tiste potencialne nosilce zdravstvenih storitev, ki bi delali brez licence, bili kaznovani in brez izkušenj – ta poudarek je jasno razviden iz njegove omembe črtanja varovalk? Kajti v predlogu protikoronskega zakona je predviden prav takšen zamik uveljavitve varovalk iz leta 2017 v obliki zahtevane licence, pet let delovnih izkušenj in odsotnost nekaterih kršitev.

Potem bi smeli pričakovati, da Kordiševo stališče zdravniški ceh pravzaprav brani in podpre, zgodilo pa se je ravno obratno, da ga napada kot nesramno žalitev. Končno prav Zdravniška zbornica podeljuje licence in bi ji moralo biti zelo mar za to, kdo opravlja ta časten poklic.

Še en manipulativni moment

Težava je tudi v tem, da je Kordiš omenil dve kategoriji ljudi, »vsak s.p.« in »vsak mazač«, kar je dalo poleta razlagi, da napada vse zasebnike med zdravniki, toda s še enim manipulativnim momentom: če bi kdo zdaj trdil, da je vse zdravnike ocenil za mazače, to znova ne more držati, saj je obe našteti kategoriji navedel ločeno. Javne polemike okoli Kordiševe izjave zato bolj kot o čem drugem govorijo o vplivu in moči bolj ali manj orkestriranega potvarjanja nekega stališča in tem, da v slovenskem političnem in medijskem prostoru ni več toliko pomembno, kaj je kdo rekel, ampak ravno nasprotno le učinki glasnega vpitja okoli tega.

Opozarja nas na žalostno stanje, kjer je propagandizem že povsem izrinil mišljenje in argumentacijo, novinarji pa so zgolj nemi opazovalci vsega, če ne celo figure na šahovnici. In tako se je zgodilo, da se je Kordiša, sicer že močno obremenjenega s stereotipom o nekontroliranih besedah, še lažje obremenilo s hipoteko o žaljivosti, kar je zdaj Jančič podprl s primerjavo žalitev na račun novinark.

Razžalitev in kaznivo dejanje

Popolnoma očitno je, da vsebina osebne razžalitve, vzemimo formulacijo »A je X«, pri čemer je A oseba, ki je razžaljena, X pa žaljiva označba, v ničemer ne more biti v relaciji s kaznivostjo »biti X«. Tega najbrž ni potrebno posebej razlagati: vzemimo znani Mladinin primer o »cerebralnem bankrotirancu« ali zapis o nekdanji novinarki TV Slovenija, da je »mafijska nevesta« in k temu dodajmo še širok nabor klasičnih razžalitev, da je nekdo »idiot«, »zarukanec«, »govedo«, karkoli. Strinjali se bomo, da kvalifikacija »biti X (cerebralni bankrotiranec, mafijska nevesta, idiot)« ne meri na kaznivo dejanje, zato teža razžalitve od takega kriterija preprosto ni odvisna.

Trditev, da je »biti mazač«, ki je pri Kordišu letela le na mazače, hujša razžalitev od »biti prostitutka« le zato, ker prostitucija v državi ni kazniva, mazaštvo pa je, kot povsem privlečena za lase služi dvema ciljema: dodatni kompromitaciji Kordiša in razbremenitvi premierja.

Grešil z rdečo zvezdo

Jančič se ni zadovoljil s primerjavo, kjer je kot novinar stopil v bran politiku in se postavil proti kolegicama novinarkama, k temu je dodal še en greh: Kordiš je kriv, ker je bila njegova zaščitna maska ob izvajanju v parlamentu »obremenjena« z rdečo zvezdo. Kdor je povezan z likvidacijami povojnih pobojev, ne more biti nedolžen po sebi – in to velja za njegovo sleherno izjavo, dokler takšno masko nosi.

O tej »krivdi po povezavi« kot argumentacijski prevari z rdečo zvezdo obširno pišem na več mestih, recimo v besedilu Morilci s peterokrako in krivda po povezavi, saj predstavlja klasičen psihopolitični instrument tudi znotraj propagandnih bojev v Sloveniji in podporo teoriji zarot, ki širi kraljico med vsemi domačimi konspiracizmi – strah pred komunisti. Logika je zelo preprosta in aplicirana univerzalno: dokler vas bodo kakorkoli povezovali z rdečo zvezdo, ste že apriorno obsojeni, neodvisno od konteksta.

Glede na celo napovedane kazenske pregone zoper poslanca Kordiša s strani brata enega od pokojnih zdravnikov bo zanimivo spremljati sodno dogajanje. Za medijsko zdaj vemo: odgovorni urednik Siola bo dokazoval, da je izjava o mazačih hujša od razžalitve ti. novinarskih prostitutk, sploh pa je dodatno obremenjena z rdečo zvezdo. Toda poslanec in njegova politična stranka sta se za napačno razumevanje vsaj takoj opravičila, Janša se ni – in niti nikoli ni trdil, da je bil napačno razumljen.

Več:

Fašistoidna vlada in domnevni uživalci drog: zakaj se fašistom lahko smeji?

Kdaj je Jančič postal odgovorni urednik Siola?

»Novinarske prostitutke« so plod medijske servilnosti

Vse Janševe medijske prostitutke

Prostitutke in medijski zvodniki: kako so Janšev tvit soustvarili novinarji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: