Vse Janševe medijske prostitutke

Včerajšnje soočenje predsednika SDS Janeza Janše na predobravnavnih narokih na celjskem okrožnem sodišču v zadevi žaljivega tvita o medijskih prostitutkah, ki ga je prvi namenil novinarkama Radiotelevizije Slovenija Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl, se je končalo z odkritim javnim posmehovanjem obtoženega.

Janša je sicer že izgubil v zasebni tožbi, obema novinarkama mora plačati po 6000 evrov, ker je objavil tvit z naslednjo vsebino:

Janša Carl prostitutka
Janšev začetni tvit, zaradi katerega je večkrat romal na sodišče

Včerajšnji dogodek pa bo šel v anale politične kulture na Slovenskem – škoda, da tega novinarji niso želeli problematizirati. Janša je uspel že pred obravnavo v Celju objaviti tvit, v katerem je ponovil svoje žaljive diskreditacije in omenjeni novinarki znova imenoval za medijski prostitutki. Navajam zapis STA:

Pred začetkom današnje obravnave v Celju je sicer Janša objavil nov tvit s fotografijami Šetinc Paškove in Carlove ter direktorja radijskih programov RTVS Mihe Lamprehta, za katerim je viden transparent z napisom smrt janšizmu, v njem pa zapisal: “Medtem ko medijske prostitutke takole javno grozijo s smrtjo, @policija_si preganja zastavo dežele Kranjske”.

Janša tvit medijske prostitutke sojenje smrt janšizmu
Janša s svojo ponovitvijo teze, da sta sta Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl medijski prostitutki

Kasneje je objavil še dva tvita – v istem dnevu s podobno žaljivo vsebino. Pri prvem je najbrž kar sam fotografiral situacijo na sodišču in navzoče novinarke opremil z opisom »praznik medijske prostitucije« – z njim je meril na tiste, ki so poročale s sodne stavbe, pri njih pa so ga zmotili objemi med njimi:

Janša sojenje prostitutke
Medijske prostitutke, ki se poljubljajo z medijskimi prostitutkami. Tako Janša včeraj

Kasneje je, očitno po ogledu obeh osrednjih večernih dnevnikov, poskrbel za še en komentar: objavil je karikaturo Anthonyja Frede, znanega ilustratorja, s prepoznavnim sporočilom o »prestitutih«, ki jim ne smemo zaupati. Seveda takrat, ko poročajo o procesu proti njemu:

Janša tvit prostitutke sojenje
Janšev včerajšnji tvit, posvečen RTV SLO in POP TV

»Presstitucija« je sicer izposojen označevalec, ki ga Janša od obsodb njegovega tvita naprej zelo rad uporablja na svojem tviter računu za vse medije, ki mu niso povšeči.

Opozicijski vodja v sodnem postopku torej kar nadaljuje z istorodnimi žalitvami, zaradi katerih se je znašel na sodišču. To je približno tako, kot če bi nekoga ovadili zaradi groženj s smrtjo, kasneje pa bi med procesom še dalje tvital vsebine, v katerih počne isto – grozi s smrtjo. Ne vem sicer, kakšna je v takem primeru sodna praksa, toda novinarska je šibka: kolikor sem lahko videl, se vsi pretvarjajo, da Janševega postopanja niso opazili.

Predvsem recimo ne drži niti njegov zapisan včerajšnji stavek: »Medtem ko medijske prostitutke takole javno grozijo s smrtjo« – na fotografiji, ki jo je objavil ob tem, sta prav Mojca Pašek in Eugenija Carl.

Pobalinskega ravnanja v Trumpovem slogu tudi tokrat nihče ni obsodil. Resna televizijska hiša, in verjetno se TV Slovenija in POP TV štejeta za takšni, bi lahko odreagirali na včerajšnje obrekovanje o tem, da predstavljata medijsko presstitucijo. Težava diskreditacijskega in žalitvenega govora je prav v tem, da se nesankcionirano razraščata. In v primeru prvaka opozicije imajo njegove žalitve dolgo zgodovino ponovitev.

Namesto tega pa smo prav včeraj, na isti dan, spremljali njegove nove tviteraške žolčne napade na sodnike v zadevi Novič, pa tudi ljudsko minivstajo v sodni dvorani njegovih »vztrajnikov«, ki so zahtevali, da sodnica spremeni svojo odločitev o 25-letni zaporni kazni. Da ne govorimo o tem, da je vztrajnik ddr. Klemen Jaklič, ki ima še danes na svojem tviter računu objavljenih kakih 60 fotografij ljudskih protestov pred sodišči v podporo Janši, nedavno promoviral v ustavnega sodnika. Situacija političnih napadov na sodnike je povsem nevzdržna in paralelna napadom na novinarje in medije. Zasmehovanje, žalitve in diskreditacije so postale popolnoma običajen diskurzivni politični modus, za katerega verjetno nekateri dobrohotno menijo, da se bo prejkoslej obrnil proti izvajalcem in stavijo na zdravo pamet večine. Da, skratka, ni treba prav ničesar storiti, vse se bo uredilo samo po sebi.

Žal ne bo šlo: zdrava pamet državljanov in volivcev je že dolgo nazaj postala izgubljena vrlina, politični populizem z radikalno retoriko pa je postal samoumevni del vsakdana z vedno večjim številom privržencev.

Več:

»Novinarske prostitutke« so plod medijske servilnosti

Dobri zgledi vlečejo: Janšev portal sugerira, da Carlova in Paškova umakneta svojo tožbo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: