Ni maske za Jupitra: kar velja za vse, ne velja za Brezje

Primož Cirman in Tomaž Modic sta na svojem portalu Necenzurirano odprla eno od največjih enigem zadnjih dni. Ta je enostavna: zakaj v času žgočih dnevnih razprav o novem tretjem valu koronavirusa, obvezni podopustniški karanteni in ko zaradi COVID-19 kot po tekočem traku odpadajo prireditve in dogodki, nobene pozornosti vlade, vladnega govorca Jelka Kacina, vodje vladne strokovne skupine Bojana Beović ali Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dr. Milanom Krekom na čelu ni pritegnila množična kršitev vladnega odloka, ki predvideva zbiranje največ 500 ljudi?

Škofje so na Brezjah po lastnem zatrjevanju pri sveti maši zbrali vsaj 3000 ljudi in pri tem več kot očitno kršili navodila, povrhu pa so se potem ob prazniku Marijinega vnebovzetja spravili na protestnike in solidarizirali z Janševo oblastjo. Do česar imajo sicer vso pravico, ampak vsaj dveh več ne bodo imeli: drugim očitati, da ne nosijo mask ali tudi drugim očitati kršitev množičnega zbiranja, saj sami po vsem sodeč počnejo ravno to.

Več kot očitno živimo v državi z uzakonjenim načelom »Quod licet Iovi, non licet bovi« (»Kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu«), kjer je govedo seveda nepomemben narod, Jupiter (Zevs) pa božji izbranci in recimo koketni predsednik republike. Zanj sem že pred časom ugotavljal, žal praktično edini ob obnemelem medijskem prostoru, da Pahorjevi obiski domov za starejše nikakor ne doživijo odziva Zdravstvenega inšpektorata, tudi ob prijavah.

Inšpektorat se je pred časom v odzivu na mojo prijavo izvijal, češ drugi člen razvpitega vladnega odloka določa, da se le ta ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb. Na moje vztrajanje, da pojasni, kakšno »pristojno službo« je predsednik pri svojih »hrabritvenih« obiskih domov izvajal, pa jim je zmanjkalo odgovorov. Ampak domačih medijev tema ne pritegne in tudi tokrat se je zgodilo podobno – množična kršitev odloka na Brezjah ne bi zanimala nikogar, če Cirman in Modic ne bi reševala omadeževane časti pasiviziranega novinarskega ceha. Raje so se znova odločili za kolektivni molk…

Kardinal med svojim nagovorom letos (Dnevnik TV Slovenija)

Ne vem, če je kdo podal prijavo na inšpektorat zoper Katoliško Cerkev v Sloveniji. Vpeljana aksiomatika dvojnih vatlov po sistemu »Quod licet Iovi, non licet bovi« pa omogoča vsaj neko hevristično vrednost, če so se izvrševalci že odpovedali preventivi pred okužbami s koronavirusom. Z njeno pomočjo namreč lahko lažje razbiramo, v kakšni državi živimo v ideološko-političnem, žal tudi medijskem smislu. Zgolj pogledati je potrebno, kdo velja za Jupitra in kdo govedo glede na dovoljenost ravnanj, pa postane aktualna ideološka situacija v državi kristalno jasna. In to navzlic megli, ki jo sredi dedemokratizacijskih postopkov nesebično ustvarjajo mediji s svojo pasivnostjo in molkom.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: