Kacinovo pritrkavanje v Odmevih: kako zaščititi škofe pred kršitvijo vladnega odloka

Včerajšnji Odmevi so z nastopom vladnega govorca Jelka Kacina končno premierno postregli z zapoznelim novinarskim izzivom, zakaj slovenski škofje kršijo pravila vladnega odloka o prepovedi javnega zbiranja, pri tem pa ne reagirajo niti predstavniki oblasti in tudi ne novinarji (Ni maske za Jupitra: kar velja za vse, ne velja za Brezje).

Nima pooblastila RKC

Kacin je na dovolj neposredno vprašanje voditelja Igorja E. Berganta moral replicirati, a se je vendarle poskušal spretno izviti. Takole:  

Ne bi odgovarjal na to vprašanje, ker sem govorec vlade in seveda nimam nobenih pooblastil, da govorim o prireditvah, ki jih organizira Rimskokatoliška cerkev.

S tem defenzivnim stališčem je kajpak narobe čisto vse. Mar res živimo v državi, kjer moraš kot govorec vlade v primeru koronavirusa imeti posebno pooblastilo, da komentiraš zdravju nevarno ravnanje naših škofov? Rekel bi, da RKC ni država v državi in tudi če kdo misli, da sta Cerkev in država božjega izvora, mora prva spoštovati državni red in vse zakone. Ali pa morda kakšen še svež in javnosti neznan vladni odlok predvideva, da pravila ne veljajo zanje?

Kacin res ne potrebuje nobenega pooblastila, da komentira množično kršitev odloka, pravzaprav se to od njega kot prvega pričakuje. Ker doslej ni imel pooblastila nobenega organizatorja kakšnega glasbenega, kulturnega ali podobnega dogodka. Nespretno izmotavanje, da ga nima, enkrat več dokazuje neverjetno moč, ki jo v očeh trenutne oblasti pridobiva RKC, njeno nedotakljivost in dvojna merila, ki sem jih že opisal.

Pritrkavanje kot nova tehnika boja

Toda potem je nadaljeval in že v naslednjem stavku nastopil natančno na način, kakor da je in ne da ni govorec Cerkve:

Ampak vendarle lahko rečem, da jih je prihod bistveno večjega števila ljudi kljub opozorilom, da naj ne prihajajo, presenetil in se je zadeva preprosto zgodila.

Kacin je torej takoj našel tolažilno misel – »stvari se preprosto zgodijo«, je racionaliziral in upravičeval dogodek, namesto da bi ravnanje obsodil, za finale pa še moledujoče pojasnil, da slabih posledic ni bilo:

Sreča v tej nesreči pa je, da so, čeprav starejši, to ljudje, ki niso v domovih starejših občanov in je možnost, da bi kogarkoli okužili, bistveno manjša… Med temi ljudmi do tega trenutka ne beležimo kakšne okužbe.

Zdaj čakamo le še na možen odziv Zdravstvenega inšpektorata, ki bo ob kršitvi zamahnil z roko in rekel »Pih, nič hudega, saj nikogar niso okužili!«, pa bo mera sprenevedanja res popolna!

Ko je voditelj Igor E. Bergant ob podanem pojasnilu prijazno izrazil pobožno željo »Zaenkrat ne, upajmo, da pri tem tudi ostane«, je Kacin v potrditev strumno potrkal po mizi in s tem vnesel v diskurz še element numinoznega – kaj bi s preventivo, včasih se je potrebno proti virusu boriti s pomočjo vere, pa četudi nisi uradni govorec RKC.

Kacin med pritrkavanjem po mizi: nove metode boja proti covidu-19

Več:

Ni maske za Jupitra: kar velja za vse, ne velja za Brezje

Slovenski škofje proti protestnikom, ki ne obetajo prihodnosti

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: