Slovenski škofje proti protestnikom, ki ne obetajo prihodnosti

Slovenski škofje nepresenetljivo ne marajo protestov proti vladi, so povedali včeraj na Brezjah na praznik Marijinega vnebovzetja:

Škofje vernikom v pisnem nagovoru sporočajo, da imajo letos še poseben razlog, da se na veliki šmaren zberejo na Brezjah, pri Mariji Pomagaj. Na Brezjah se ji lahko zahvalijo, da je Bog po njeni priprošnji obvaroval slovenski narod pred hujšimi posledicami covida-19. Po mnenju škofov narod potrebuje njeno pomoč pri nadaljnjem preprečevanju širjenja omenjene bolezni, pa tudi zaradi – kot pišejo škofje – nepotrebnih nasprotovanj in protestov, ki ne gradijo skupnosti in ne obetajo prihodnosti.  

Kot že tolikokrat v preteklosti so s tem nesporno dali ljudstvu vedeti, da podpirajo vlado Janeza Janše, kar sicer ni nobena posebna novica. Tudi ne, da s tem prevzemajo soodgovornost za nastanek avtokratskega režima, korupcijo, primitivno politično kulturo, osebne žalitve in zlo, ves oblastniški modus operandi.

Ob nekakšni rehabilitaciji kardinala Rodeta, ki se je s pomočjo nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta kar sam razglasil za nerazumljenega mučenca (»Niso razumeli ali niso hoteli razumeti, da nisem govoril iz potrebe po protagonizmu ali iz želje po oblasti, ampak iz notranje nuje, kot pastir, ki je pred Bogom odgovoren za svojo čredo, prepričan, da je tu v igri njegova večna usoda.«), v preteklosti menda po veliki krivici razglašenega za ideološkega razdiralca zaradi svojih neznosnih stališč, je na ravni ideologije sledila hvala »spravnim« prizadevanjem, kjer je omenjeni eksplicitno pohvalil predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika vlade Janeza Janšo, ker sta položila venec pred domobransko grobišče v Macesnovi Gorici.

Sporočilo slovenskih škofov na uradni spletni strani Slovenske škofovske konference, kjer se zahvaljujejo za milost, ker je obvarovala narod pred hujšimi posledicami zaradi koronavirusa, dejansko sledi vladni promociji lastnega uspeha in hitenju, da bi prvi v Evropi razglasili konec epidemije (Svetilnik za 21. stoletje: biti najboljši v boju proti virusu). Razlage, da so pomagale priprošnje Mariji, pa ne potrjujejo resni znanstveni podatki o rezultatih naše države na področju boja proti epidemiji. Da »zelo potrebujemo njeno pomoč tudi v nadaljnjem spoprijemanju s to boleznijo«, škofje neposredno povežejo ne le s pomočjo »od zgoraj«, temveč s podporo Janševi garnituri, ki jo formulirajo kot »vse, ki so odgovorni za skupno dobro in prihodnost našega naroda«.

Kajti narod »doživlja nepotrebna nasprotovanja in proteste, ki ne gradijo skupnosti in ne obetajo prihodnosti« – dovolj zvito so torej za tarčo uličnih protestov razglasili kar narod, ne vlado, s čimer so slednjo previdno podprli manj neposredno. Sporočilo pa ohranili v svoji jasnosti: vlada je naša, protestniki niso. Prva si zasluži hvalo in priprošnje, protestniki, ki so se že sedemnajst petkov zapored zbrali na ulicah, pa so ovira naši skupni prihodnosti.

Po njihovem mnenju več kot očitno nimajo podpore svete Božje matere.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: