Legla feministk in poženščenih beta fantkov: sovražni seksistični govor do socialnih delavcev

Skupnost Centrov za socialno delo Slovenije in Sindikat SINCE07 zaradi nedopustnih izjav uslužbenca Ministrstva za notranje zadeve in sekretarja v kabinetu predsednika vlade zahtevata ukrepanje zaradi ponedeljkovega tvita Boruta Jakopina, pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov pri Ministrstvu za notranje zadeve.

Ta je dva dni nazaj zapisal, da so slovenski Centri za socialno delo »leglo feministk, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov«, zaradi česar so na predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja naslovili pismo, v katerem zahtevajo, da o tem primeru razpravlja vrh koalicije. Ob tem zahtevajo še opravičilo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka, nekoč tudi notranjega ministra, ki je tvit kasneje delil.

Obenem so sindikalisti pri SINCE07 na Varuha človekovih pravic naslovili pobudo, v kateri piše, da je Jakopin s to izjavo »nedopustno posegel v integriteto in dostojanstvo strokovnih delavcev centrov za socialno delo« in kršil »ustavno pravico do osebnega dostojanstva«, zaradi česar pričakujejo sankcije zoper uslužbenca s strani delodajalca.

Primer nam nesporno kaže na prakso sovražnega govora z elementi seksizma in mačizma, ki je tokrat usmerjen v socialno ustanovo in poskuša generalno diskreditirati vse tam zaposlene. Njegova intenca je diskreditacija v funkciji kritike delovanja centrov za socialno delo, s katerim več kot očitno Jakopin kot pooblaščenec in Janšev tesni sodelavec in državni sekretar nista zadovoljna – za slednjega sicer ne vemo, ali je bolj aplavdiral sovražnemu seksističnemu govoru kot takšnemu ali v njega zaviti kritiki delovanja omenjenih centrov.

Zanimivo bo spremljati, kako se bo do sovražnega govora opredelil naslovnik pisma, znan po tem, da ga širi sam. Ker je težko verjeti, da bo prišlo do oprijemljive in nedvoumne obsodbe, je tem pomembnejše, da se bo ta odvila v širši javnosti.

Sicer pa so na vprašanja Slovenskih novic (»Ali drži, da je to objavo delil gospod Gorenak?«; »Kaj je želel gospod Gorenak z deljenjem te objave povedati?«; »Na njegovem profilu na twitterju te objave ni več mogoče najti: ali je gospod Gorenak poobjavo (retvit) umaknil? Če jo je, zakaj?«; »Kako komentirate to, da državni sekretar po družabnih omrežjih deli takšne objave?«; »Ali je takšno tudi stališče vlade ali gre le za njegovo osebno mnenje?« iz kabineta predsednika vlade prejeli zelo pomenljiv in obenem po sebi problematičen odgovor: »V kabinetu predsednika vlade tvitov oziroma retvitov državnih sekretarjev ne komentiramo.« 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: