Novi cinizmi glede Pohorskega bataljona in zdaj še kolesarskih vard

Po tistem, ko je notranji minister Aleš Hojs izenačil ukrepanje proti vardi in kolesarskim protestom (o tem več v Nezakonite vstaje, nezakoniti kolesarji), je danes predsednik vlade ponovil vajo.

Najprej je zavzel stališče, da imajo pristojni organi vsa potrebna pooblastila za ukrepanje proti vardam, a potem pozabil pojasniti, glede na vse menjave v policiji, ki jih je izpeljal sam, zakaj ne ukrepa on, takoj zatem pa na podoben način cinično izenačil paravojaške formacije s protestniki:

»Že zdaj prihaja tudi do problema, do različnih tolmačenj in do zelo različnih pozivov prestojim organom, kako naj ravnajo. Organi, ki so pristojni za vzdrževanje javnega reda in miru ter za varovanje državne meje, morajo spoštovati ustavo in zakon. In to ne glede na to, ali gre za pehotno vardo ali kolesarsko vardo, ne glede na to, ali je varda v maskirnih oblačilih ali v črnih oblekah in zamaskirana«. 

In potem še omenil situacijo, ki sem jo podrobno opisal v prispevku Kako je Šiško ugnal celotni politični vrh, kjer se je Dejan Židan rokoval z enim od tako imenovanih generalov varde. Predsednik vlade je situacijo prihoda članov Šiškove varde na tradicionalno spominsko slovesnost ob 77. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona predstavil s podobnim cinizmom:

Bolj nedvoumna sporočila bo morala po besedah Janše javnosti pošiljati tudi SD, pri čemer je opozoril na sliko na družbenih omrežjih, na kateri »se nekdanji predsednik SD rokuje z generalom t. i. Štajerske varde, ker ste bili skupaj na neki proslavi«. »Morda je šlo za neko povsem naključno zadevo. A če hodite na iste proslave, potem težko zahtevate prepoved te dejavnosti,« je dejal Janša.

Ob tem je pokazal očitno skrbno izbrano fotografijo, ki jo je za to priložnost vzel iz mape. Kar lahko pomeni le, da je bil povsem pripravljen na ta manipulativni diskreditacijski korak, torej na manever neke vrste izenačevanja neke stranke s paravojaško formacijo.

Predsednik se je torej obregnil ob dejstvo, da stranka SD sploh obiskuje partizanske proslave v čast Pohorskemu bataljonu – zato naj si kar sama pripiše posledice, če bo tam srečevala vardo in se s tem sprijazni.

In na podoben način je torej pravo reševanje delovanja paravojaških formacij preprosto zlorabil in vnaprej premišljeno izkoristil za diskreditacijo kolesarskih protestnikov in opozicijske stranke. Kar pomeni le, da zakonske težave z delovanjem varde dejansko ne namerava reševati, ampak zgolj instrumentalno zlorabiti v propagandne namene napada na svoje tarče.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: