Intergalaktični megafon: kako prehajati med funkcijo državnika in populista

Časnik Večer, ob rahli zadržanosti tudi z dolgo zgodovino prijaznosti do predsednika Pahorja, razumevanja do njegovih »institucionalnih« nastopov, medijskega populizma kot popularizma in kritike do kritičnih intelektualcev, oklicanih celo za koalicijske partnerje (!) z Janšo, tokrat počasi zaostruje svojo držo (Megafonski flirt in ljudstvo na balkonu, Pahor po prvem letu novega mandata: vedno bolj zgodba o psih čuvajih, Pahor kot pozitivni populist, Kako so mediji uokvirjali pismo intelektualcev o Pahorju, Kako so mediji uokvirjali pismo intelektualcev o Pahorju, Pahorjev medijski servis).

Biti poliglot

Po osmih letih je bil že čas. Zdaj je hvalevredno objavil kritično stališče Biserke Marolt Meden, predsednice Srebrne niti in kasneje dodal še predsednikov odgovor nanj, kjer podpisana ugotavlja, da so njegovi nastopi neprimerni, neetični in žaljivi: postavlja se na stališče, zapisano že v mojem zapisu o tem, da Pahor s svojimi obiski domov za starejše ogroža njihovo zdravje (»Vse bo še dobro«: želi predsednik dobro ljudem ali jih s svojim populizmom ogroža?).

A tukaj je predsednikova nova akcija video nagovorov evropskim narodom, ki je nekako zdrsnila v intermundij brez komentarja, podobno kot je tudi zadnji Večerov priložnosti zapis padel v prazen prostor:

Predsednik Borut Pahor je nagovoril voditelje in prebivalce številnih držav, ki jih je prizadel koronavirus. A tega ni storil površno in z levo roko. Vsako sporočilo je predal v jeziku države, ki jo je nagovoril.

Predsednik republike je video sporočila z izrazi solidarnosti v skupnem boju proti bolezni na Twitterju naslovil na češkega predsednika Miloša Zemana, na italijanskega kolega Sergia Mattarello in Italijane, na britansko kraljico Elizabeto II. in britanske državljane ter španskega kralja Filipeja VI. in špansko ljudstvo. Sporočilo je namenil tudi Francozom. Seveda ni pozabil niti na naše sosede Hrvate …

“Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali. Vse bo še dobro,” je s toplimi besedami spodbudil prebivalce in voditelje drugih držav.

Sami precenite, kateri jezik mu najbolj leži.

Iz zapisa razbiramo nevtralnost v sporočilnosti in tem, kakšno pozicijo zavzeti, zato je na koncu vse, kar besedilo vrednostno sporoča, skrito v naslovu – da je namreč Pahor vodilni poliglot Slovenije, kar seveda lahko interpretiramo manj vrednostno binarno in bolj kot sarkazem.

Predsednik kot poliglot v Večeru

Intergalaktični jezik

Seveda sploh ne gre za našo presojo, v katerem jeziku bo Pahor najbolj posrečeno izrekel omenjeni slogan, do katerega kaže pravcato zaljubljenost in ga želi poliglotsko širiti po svetu: »Vse bo še dobro.« Zares odločilna bi morala biti razlaga, kako sploh pojasniti motivacijo za njegovo mednarodno akcijo.

Če smo že povprašani, v katerem jeziku je slogan zvenel najbolj avtentično, bi sam rekel, da v intergalaktičnem. Tukaj merim na komično imitacijo Jureta Mastnaka, ki verjetno najbolj preprosto zajame idejo predsednikovega truda: nasloviti celotno svetovno javnost, narediti se vidnega in maksimizirati svojo prezenco do konca, torej do galaktičnih dimenzij, s tem pa doseči tudi Nezemljane z veselo in pomirjujočo prognozo, ki jih bo nesporno opogumila.

In kakšna je zdaj pametna razlaga za Pahorjevo početje? Zame zelo enostavna in preprosta: iskanje stabilne medijske pozornosti domače javnosti – in če bo tudi kaj tuje, res ne bo v napoto. Svoje nove populistične formule se je spomnil relativno pozno in z zamudo, po vrhuncu pandemije, ko se dejansko stanje v državah pretežno izboljšuje. Pač stvar zapoznelega navdiha.

Pahorjev genij je odkril trik, s katerim lahko ubije dve muhi na en mah: po prvi plati še dalje vzdržuje imidž državnika, ki ga seveda nikoli ni želel opustiti, a se je k njemu varno zateči vsakič, ko mu doma preti, da bi ga preveč intenzivno označili za norčavega koketa, zdaj pretežno z megafonom, po drugi plati pa lahko v časih samoizolacije, ko njegov ego medijske pozornosti trpi bolj, kakor ponavadi, vzdržuje svojo javno prezenco na dnevni ravni. In ne zgolj to, ker je narodov veliko in ker tudi število jezikov ne zaostaja, potrebuje le prevajalca in nekaj jezikovne vaje, pa bo kondicijo lahko ohranjal najmanj kakšen mesec ali dva, ko bo karantena morda preklicana.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: