Pahorjev medijski servis

Obstaja nekaj takšnega kot Pahorjev medijski servis? Tako bi lahko razumeli ne samo novinarske in druge priprave na predsednikovo udeležbo v oddaji »Na žaru«, o čemer sem podrobneje pisal, kjer je bilo treba paziti na damage control, ustrezno zlikano podobo, ki bi se lahko hitro sfižila v potencialno smrtno nevarnem ognju humorja.

Popolnega poročila z včerajšnjega snemanja oddaje še nimamo, a pričakovano in napovedano bi lahko slutili, da so bile humorne puščice, usmerjene v Pahorja, ustrezno dozirane, selekcionirane in dovolj mile. Kar se je dalo slutiti, kot rečeno, že iz nabora gostov. Ne pelinkovec, kamilični čaj.

Doziranje humorja odpira staro dilemo, kdaj sta satira in humor do politikov pristna, kar je, nenazadnje očitek tudi v primeru smešenja ameriškega predsednika.

Hina, romanca in medijski servis

Tezo o »medijskem servisu« pa je na direkten način, s prav tem izrazom, danes nekako potrdila hrvaška tiskovna agencija Hina. Zaenkrat bolj v smislu, da ga je kot takšnega prepoznala z omembo in kratko deskripcijo. Zgodbo je prevzelo več drugih medijev naše južne sosede.

Hina Pahor Kosor žar

V svojem poročilu z dogodka se je agencija osredotočila na nastop bivše hrvaške premierke Jadranke Kosor v tej oddaji. In ugotavljala, da je svojčas, v času arbitražnih dogovorov, tak Pahorjev servis pazljivo gradil imidž nekakšne romance med obema predsednikoma vlad, da bi »simbolično« izboljšal politično pozicijo Slovenije:

“Nekoć, kad smo bili predsjednici vlada, zvao me u tri sata u noći i pitao koliko je sati u Zagrebu”, kazala je bivša hrvatska premijerka i saborska zastupnica, te požnjela aplauz gledateljstva.

Šaleći se ispričala se gledateljstvu što im se obraća na hrvatskom, rekavši da je to ionako svejedno sada, kad su hrvatske tvrtke pokupovale slovensku konkurenciju, dok je Pahor šaljivo tražio da konačno prizna kako se između njih dvoje nešto događa.

Time je aludirao na vrijeme kad su se njih dvoje dogovarali o arbitražnom sporazumu, što je njegov medijski servis svojedobno prezentirao kao simboličnu romansu i novo poglavlje u odnosima dviju država.

Je opis Hine pretiran? Obstaja kaj takšnega kot Pahorjev medijski servis? Katere serviserje lahko v njem najdemo? Kakšna je urna postavka?

Morda bi morali njegovo šaljivo zahtevo Jadranki, češ končno priznaj, kako so se med nama bliskale iskrice, vzeti kot potrditev zadrege: kaj pa, če bi se za trenutek pretvarjala, da je vsa ta medijska propaganda o najini romanci resnična?

Delo Pahor Kosor

Da bi bil servis uspešen, ga ne moremo zreducirati na piar kabineta predsednika republike ali vlade. Piar niso mediji. In brez realnih učinkov v njih, brez novinarske podpore, bi njihovo delo bilo zaman.

Zaljubljena golobčka

Resnici na ljubo so naši mediji v tistem času in tudi kasneje, recimo leta 2013, res kar velikokrat prikazovali srečanja med Pahorjem in Kosorjevo kot ljubezensko melodramo dveh zaljubljenih golobčkov. Brez kančka ironije, smrtno resno. So to počeli namerno, motivirano?

Kot sem že podrobneje komentiral, so si hrvaškimi lepo razdelili delo: prvi so omenjeno romanco ironizirali, naši novinarji pa so jo opisovali skoraj kot fait accompli in delovali kot propagandni mojstrovalci. Bi lahko torej Hinin opis »njegov medijski servis«, ki nam riše gentlemana in njegovo lady, razumeli ne kot zlonamerno posplošitev, ampak kot kar dober opis realnega stanja? So serviserji na delu tudi danes?

Odgovor na oboje je videti pritrdilen. Naj v podporo temu citiram kanček svojih opažanj ob medijskih poročilih njunega srečanja v Trakošćanu leta 2013, ko sta protagonista tam celo, v spomin na njiju sama, svečano otvorila spominsko ploščo:

Presenetljivo trakoščanske romantike in njenega vdora v politično scenografijo niso zagrabili niti rumeni mediji v Sloveniji – kot da bi bilo neumestno biti tabloidno pikanten, ko gre za predsednika republike. Popoln manko skeptične distance se manifestira že v naslovih najpomembnejših množičnih medijev:

RTVSLO: Pahor in Kosorjeva na Trakošćanu praznovala obletnico

Delo: Pahor in Kosorjeva spet v Trakoščanu

Planet Siol: Pahor in Kosorjeva ob obletnici v Trakošćanu zaplesala

Dnevnik.si: Pahor in Kosorjeva neformalno obeležila dogovor iz leta 2009

24ur.com: FOTO: Pahor in Kosorjeva zaplesala ob obletnici dogovora

Če so se hrvaški spraševali, kaj se bo zgodilo šele pri naslednjih obeležjih, če so že štiri leta tako pomembna, da si zaslužijo spominsko ploščo,  bi bil resnično pravi izziv, čemu so ocene povišane vrednosti sladkorja v krvi ostale v slovenskih medijih tabuizirane. Je Borut Pahor nedotakljiva božanska ikona? Smo znova priča spontanemu črednemu nagonu novinarjev in urednikov, velja k temu prišteti še »spontano« politično orientacijo urednikov, ki mora pomagati k temu, da predsednik republike ohrani prave rejtinge priljubljenosti? V kakšni meri je prostovolja mentalna kastracija novinarskega ceha v Sloveniji res prostovoljna? Kdo bi vedel. Posledice so jasne: kastracija ne proizvaja le invalidnih medijev, zmaguje tudi nekritičnost državljanov, ki jo na veliko proizvajajo prvi. Kjer ni kritičnih novinarjev, bodo tudi državljani pohlevna čreda; karikaturne učinke slednjega pa si lahko ogledamo prav v trakošćanskih epizodah. Če so, skratka, slovenski mediji dogodek jemali »resno«, ga hrvaški niso. Če so bili prvi seriozni, so bili hrvaški cinični. Če so prvi pokazali popoln manko distance, je drugim z njo uspelo. Novinar Večera se tako celo seriozno trudi z opisi modnih dodatkov, kot da gre za politično bižuterijo najprestižnejšega ranga pomembnosti:

Kosorjeva in Pahor tokrat nista bila barvo usklajena, kar je veljalo za njuno prvo trakošćansko srečanje in tudi za mnoga kasnejša. Rdečo kravato in rdečo obleko je zamenjala nekoliko bolj neformalna oprava. Pahor je nosil temno obleko z belo srajco brez kravate, Kosorjeva pa poletno večbarvno obleko brez broške, ki je bila njen zaščitni znak.

Novinar Večernjeg lista je, za primerjavo, iste podrobnosti opisal z neskrito ironijo:

Napomenimo da za ovu zgodu njih dvoje nisu bili modno usklađeni. Pahor, u klasičnom odijelu svojoj prijateljici u haljini s cvjetnim uzorkom i bisernim nakitom, donio je buket roznih ruža. Nakon izjava novinara zajedno su ručali iza zatvorenih masivnih vratiju zidova dvorca, stol je bio postavljen za dvoje, a poslije su u kafiću podno dvorca popili još po piće i srdačno se pozdravili. Unatoč “podvalama” od prošli put da su kao golupčići, ni ovaj se put nisu ustrezali od srdačnih poljubaca. U obraz.

Pahor Kosor SN konec ljubezni

Mit o romantičnem in zabavnem predsedniku

Mar ni zadnji nastop v Bizovičarjevi oddaji razkril, da se poskuša podobo romantičnega Pahorja nadgraditi še z elementi podobe duhovitega zabavljača, ki zmore odlično prenašati humor na svoj račun?

Ostaja torej še neraziskano vprašanje, kako izmeriti fenomen Pahorjevega medijskega servisa. Pred leti in danes. Kdo lika predsedniku medijsko srajčico, kdo vzdržuje njegov lik popolnega atleta, požrtvovalnega volonterja v podobi heroja ljudskih src, kdo je poskrbel, da bo mit o romantičnem predsedniku republike ostal naša fiksacija, pa naj stane, kar hoče? Koliko tega se dogaja le spontano, iz nevednosti, in koliko strogo premišljeno?

Kdor se bo poglobil, bo zlahka prišel do spoznanj, pa tudi do akterjev, imen in priimkov.

Več:

http://vezjak.com/2013/08/04/kavalirji-in-golobcki-pahor-in-kosorjeva-v-hrvaskih-in-domacih-medijih/

http://vezjak.com/2016/01/08/predsednik-pecen-v-dobrodelne-namene/

http://vezjak.com/2016/01/02/ime-cesa-je-na-zaru-peceni-pahor/

http://vezjak.com/2015/01/11/satira-in-njena-vsecnost/

Kosor Pahor Večernji žar

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: