Čas za selektivno toksičnost: o butlih in srčkih

Ali res drži, da predsednik SDS s svojim toksičnim jezikom že onstran ideološke in druge »navlake«, ki bi preprečevala normalno politično sodelovanje z njim, ne zmore tudi prijaznosti, razumevanja in naklonjenosti, s tem pa geste sodelovanja in vključevanja, na kateri se nenehno rad sklicuje? Mu delamo krivico?

Na vprašanje sem se spomnil, ko sem včeraj na njegovem tviter profilu ugledal dva prijazna retvita, namenjena Borutu Pahorju in Miru Cerarju. Oba zelo neznačilna zanj in za vselej pričakovane cinizme in poniževanja, o čemer pišem v Medijski cinizmi in njihova neuspešna detoksikacija. Zakaj?

JJ Pahor Cerar vlada

Nepričakovano redki in nepričakovano netoksični tviti včeraj

Miro Cerar kot butl

Preprosto: Janša je Cerarju svojčas med drugim že zabrusil, da je navaden »butl«, predsednika republike pa je, recimo, dobri dve leti nazaj ozmerjal, ker je dovolil svojim tovarišem, da so v ozadju vladali in ubijali.

Ob ravnokar izjemno aktualni dilemi, kaj naj storijo njegovi koalicijski partnerji, če imajo na mizi povabilo v vlado s strani tistega, ki jih je ponižuje v vsemi mogočimi žaljivi in diskreditacijskimi izrazi, sem poskušal oceniti v prispevku Butli, piškotkarji in modeli brez časti: kako in zakaj z njimi v koalicijo?.

Janša butl Cerar
Miro Cerar kot butl
Janša Pahor ubijali
Borut Pahor kot tovariš morilcev

In res ni naključij, prav danes bo Borut Pahor gostil vodje poslanskih skupin, pri katerih bo preveril, ali bodo lahko sestavili novo vlado po odstopu Marjana Šarca. Mediji že poročajo, da so SDS, SMC, NSi in DeSUS dosegli dogovor o koaliciji, krožijo že tudi imena ministrov, med drugim tudi Cerarja.

Prvak SDS, morda novi predsednik vlade, torej zmore netoksičnost. V situacijah, ko si od drugih nekaj obeta.

Kava s srčki

Februarja 2018, ko je nepričakovano Nova Slovenija s svojo Ljudmilo Novak, v tistih časih in še danes trmasto uporno do politike Janeza Janše, izpeljala prevrat in za svojega predsednika namesto nje postavila Mateja Tonina, smo bili priča podobni nenadni otoplitvi v odnosih. Po prevzemu vodenja je ta napovedal, da bo popil kavo z vsemi predsedniki parlamentarnih strank in še pred realizacijo prejel prijazno tvitersko grafiko s strani Janše s srčkov na kavi.

No, v politiki nepričakovano in občasno prihaja čas tudi za valentinovo in selektivno toksičnost, saj se ta, gledano v celoti, ni zmanjšala: dogaja se v redkih trenutkih, najbrž merjenih v dnevih.

jj kava tonin
Leto 2018 in čas za srčke v kavi

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d