Cerarjeva budnost in Jelinčičeva grozljivost

V razprave o beguncih se je prikradla nova kategorija iz arzenala občute strahu zbujajočih retoričnih puhlic – da smo pripravljeni na nov prihod beguncev, v časih kolektivne psihoze terja našo »budnost« – tako rekoč čuječnost.

Izraz je danes lansiral predsednik vlade v odhodu, ki čaka na svoje mesto v novi, ko je glede migracijskih vprašanj dejal, da je Slovenija »v tem trenutku varna in budna država«.

Skratka, če bomo budni, bo vse v redu, kajti »neprijatelj nikada ne spava… prepoznat ćeš ga po podočnjacima«. Oziroma: ker bomo budni tudi sami, kot pravi Miro Cerar, bo varnost očitno terjala tudi naše podočnjake.

Delo migracije Jelinčič
Citirano Delo, ki objavlja novico STA

V poročilu STA, ki ga povzemam po Delu, pa je moč najti še nekaj srhljivega. Cerar se je po srečanju s predsedniki strank, ki jih je seznanil s pogovori na delovnem vrhu EU konec tedna v Bruslju, za medije očitno izrekel bolj na kratko, preostali predstavniki strank pa sploh ne, zato je na svoj račun, po zaslugi agencije, prišel Zmago Jelinčič. Takole so z mednaslovom vred navedli njegovo stališče:

Jelinčič: Situacija je grozljiva, hujša, kot se kaže

Predstavniki večine strank pred srečanjem, na katerem ob začetku ni bilo predstavnikov Levice, sicer niso dajali izjav. Izjavo je dal le predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, ki je ocenil, da je situacija na področju migracij »grozljiva, pri čemer se kaže še hujše, kot se pri nas govori«.

Izplen nedeljskega mini vrha EU o migracijah je označil kot »krasnega«, saj ga je sabotiralo enajst držav. »Višegrajska skupina je povedala, da se ne gre več. V Nemčiji (kanclerka Angela) Merkel izgublja tla pod nogami,« je dejal.

Novembra lani sem se čudil domačim množičnim medijem, ki so vsi po vrsti ignorirali Jelinčičevo odkrito ksenofobijo, kakršno je na ogled postavil na stavbi svoje nacionalistične stranke tik ob Bleiweisovi cesti v Ljubljani, od koder je sredi prestolnice dolge tedne s pomočjo panojev izvajal svojo ksenofobno propagando. Ob tem sem naletel na smešen očitek proti sebi, češ da bi medijska poročila bila zanj krasna propaganda, zato ga je treba ignorirati, obsodbe pa pri tem vreči v koš. Tovrstno uredniško vratarjenje se mi zdi popolnoma neustrezno.

Danes je prvak SNS znova pristal v parlamentu, njegove razobešene parole tipa »Migrante ven iz države!« pa očitno lahko izreka kar v kamere tistih medijev, ki so ga takrat blokirali. Še več, njegova izjava ima v poročilu STA, hote ali nehote, funkcijo »uravnoteževalnega« in Cerarju nasprotnega stališča.

Kar so novinarji poskušali domnevno izriniti, se torej vrača skozi glavna medijska vrata. Znova po njihovi zaslugi.

Več:

Ksenofobija, vsem na očeh, razen medijem

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: