Cerarjeve grožnje Jelinčiču v Slovenskih novicah

Le zgled tega, kako clickbaiti, vabe za klikanje, prevzamejo nase politično funkcijo pristranosti: celoten članek v Slovenskih novicah je kratek in fokusirano govori o domnevni grožnji, ki jo je predsednik vlade v odhodu izrekel proti odsluženemu nacionalističnemu politiku Zmagu Jelinčiču.

Nadnaslov »NAPETOST NARAŠČA« obeta dramo, ki se že na ravni uporabe besede pojavi v glavnem naslovu: »Drama: Cerar grozil Jelinčiču«.

Cerar grozil Jelinčič SN
Slovenske novice in naslovna grožnja Cerarja

A ko besedilo preberemo, se razkrije značilen razkorak med dramatizacijo in hipertrofijo v naslovu in tem, kar smo prebrali:

LJUBLJANA – Predsednik vlade v odhodu, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, je v sredo zbral vse novoizvoljene parlamentarne stranke zaradi arbitraže, Hrvaške in Evropske komisije.

Na sedež vlade so prišli predstavniki SDS Janez Janša, LMŠ Marjan Šarec, SD Dejan Židan, NSi Matej Tonin, Desusa Karl Erjavec, SNS Zmago Jelinčič, in predsednica Stranke Alenke Bratušek ter Matej T. Vatovec iz Levice.

Jelinčič je sestanek predčasno zapustil.  »Rekel sem, da gre za neumnosti, nakar je gospod Cerar grozil: ‘Pazi, kaj govoriš, da se ti ne bo kaj zgodilo,’« je ob odhodu dejal prvak SNS.

Cerar je to zanikal, dejal je, da ga je zgolj opozoril, da ne spoštuje kulture dialoga.

Uredniki edicije Dela so se potemtakem odločili, da v imenu učinkovite hipertrofije v naslovu bolj zaupajo Jelinčiču, ki je neprepričljivo navedel besede, katerih sporočilo je res grožnja, ne pa Cerarju, ki je takšno navedbo zanikal.

Da je Cerar grozil, se preprosto bere in klika bolje – in učinek je nato naslov s politično pristranostjo v prid Jelinčiču. Težko rečemo, ali zaradi političnih preferenc urednikov in novinarjev Slovenskih novic ali zgolj zaradi velike vneme, da bi dosegli večjo branost.

Več:

Za Slovence bo vstopnina dvakrat višja: o naravi manipulacije v vabah za klikanje

Prevc se umika iz športa: manipulacije v naslovih

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: