Za Slovence bo vstopnina dvakrat višja: o naravi manipulacije v vabah za klikanje

Učinkovitost clickbaitov (vab za klikanje) velikokrat sloni na emocionalnih, vendar ne nujno logično »nekorektnih« manipulacijah. Dogaja se, da naslovi obljubljajo nekaj, kar je neposredno zmotno, a ne nujno.

Spodnja zgodba Žurnala24 o višji, v resnici kar podvojeni vstopnini na hrvaški Rt Kamenjak za Slovence – naslov govori točno o tem, »Za Slovence bo vstopnina v ta hrvaški biser dvakrat višja« –  je zgled takega psihološkega trika, ki po načelih logike strogo vzeto celo drži. Naj pojasnim, kaj s tem mislim.

Rt Kamenjak vstopnina višja za Slovence
Žurnal24 in njegova vaba na naslovni strani

Naslovni clickbait gradi na razliki med pričakovanim in zapisanim ter zbujanju bralčeve radovednosti. Na ravni naslova zapisana trditev obeta, da so Slovenci tisti, ki morajo plačati višjo vstopnino od drugih. Sproženo pričakovanje radovednega bralca popelje do klika na novico, da bi izvedel, zakaj ravno mi – zakaj smo Slovenci tako posebni. Ob arbitražnih in mejnih peripetijah takoj pomislimo še na kakšno sosedsko revanšo in razlogi za sovraštvo do Hrvatov so znova na dosegu roke.

No, dejansko nam članek ponudi drugačno zgodbo. Res je, da se bo vstopnina povišala, avtor navede tudi podatek, da je Kamenjak zelo popularen med Slovenci. Pričakovanega podatka, da se bo to zgodilo »le« zanje, pa seveda ni. Nenadoma bralec ugotovi, da je nasedel, a se velikokrat ne zna odločiti, ali morda lastni naivnosti in prehitremu sklepanju ali ne. Novica je v celoti taka:

Od drugega maja bodo dnevne vstopnice za Kamenjak stale dvakrat toliko kot lani.

Nova cena dnevne vstopnice je 80 kun (dobrih deset evrov), kar je dvakrat toliko kot lani. Razlog je prevelik naval vozil in turistov na vrhuncu sezone. 99 odstotkov dnevnih kart kupijo tujci, med njimi ogromno Slovencev.

Za prebivalce Medulina cena letne vstopnice ostaja sto kun (trinajst evrov), lani se je celo pocenila s 150 kun, za prebivalce Pule pa 300 kun (40 evrov), poroča Glas Istre.

Za pešce, kolesarje in tiste, ki pridejo s čolni, je vstop še naprej brezplačen, brezplačen vstop imajo tudi prebivalci Premanture ter lastniki nepremičnin na Dolnjem Kamenjaku.

Če višja cena ne bo pomagala, bodo prihodnje leto omejili tudi število vozil. Po študiji bi bilo dopustnih 1700 vozil dnevno, na vrhuncu sezone jih je zdaj med dva tisoč in 2500. Že letos bodo uvedli tudi električni vlakec, je za Glas Istre povedala Maja Šarič, ravnateljica javnega zavoda Kamenjak.

Velik problem je tudi divje parkiranje, še to sezono bodo uredili deset od načrtovanih štirinajstih parkirišč.

dezurni@zurnal24.si

Kaj se torej zgodilo? Bralec, in v tem je največkrat bistvo clickbaitov, v drugem koraku uvidi, da je bil v naslovu zapeljan in zmanipuliran, tudi če potem ne protestira. In običajno ne, saj je velikokrat pripravljen odgovornost pripisati svoji naivnosti in lahkovernosti, zaradi česar se zatakne med dvema možnostima: samoprevaro v pričakovanju ali namerno manipulacijo.

Zakaj se to največkrat zgodi? Ker je novica »nekako resnična«, če pustimo zoprne podrobnosti: res je, da bo vstopnina za Slovence dražja in res je tudi, da je za domačine primerjalno nižja. Naslovna trditev, da bo za Slovence vstopnina višja, je potemtakem točna. Ni pa res, da bo le zanje: takšna bo za tujce in »med njimi je ogromno Slovencev«.

Rt Kamenjak vstopnina višja za Slovence druga
Ob vstopu na novico nas pričaka bolj korekten naslov

Ker je napor mišljenja vedno težaven in večini zoprn, je dobronameren medijski uporabnik včasih celo pripravljen oprostiti manipulaciji ali jo celo pohvaliti. Mimikrija ustvarjalcev naslovov ne dopušča, da bi jo smeli s polno gotovostjo pripisati.

Po drugi strani je logična implikacija izmuzljiva: če je vstopnina dražja za tujce, je tudi za Slovence: tu ni nobenega trika. Zato nam logika pride prav le v fazi pojasnitev, na kakšnem »mehanizmu« temelji clickbaitanje kot tehnika zapeljevanja bralcev, tj. ob naslovni nekorektnosti menjave kategorije »tujci« za kategorijo »Slovenci«. Psihološke logike čustvene manipulacije pa ne pojasni.

S tem tudi zlahka ubeži 10. členu slovenskega kodeksa novinarjev, ki prepoveduje, da bi montaža, napovedi, naslovi in podnapisi smeli potvarjati vsebino. Ker je v takih primerih izjemno težavno dokazati načrtno potvorjenost – nanjo lahko kvečjemu posredno sklepamo induktivno, zaradi ogromnega števila clickbait naslovov, jo je običajno težko preganjati s pomočjo zapisanih pravil profesionalnega novinarstva.

Več:

Prevc se umika iz športa: manipulacije v naslovih

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: