Murgelska pica ali SDS v piceriji

Ni prvič, da igrajo pice pomembno vlogo v političnem oglaševanju. No, pri predsedniku republike, dežurnem koketu in »enem-izmed-nas«, recimo ob podobi avtomehanika, mesarja ali asfalterja tudi v formatu pridnega picopeka.

Pahor picopek
Predsednik kot picopek (vir: Lokalno.si)

Zadnji Janšev oglaševalski dosežek v obliki volilnega videa je ponudbo pic naredil za osnovno gesto metafore, s katero nam sporoča, da je volilna izbira podobna izbiri pice. Naracijski lok je komično primitivističen, kot se za čas volitev spodobi – in najbrž je narejen na podlagi globinske analize profila volivcev, ki jim je namenjen.

Starejši par se odloča o tem, pri kom naročiti pico. On je naiven, njegova draga je previdnejša. On bi naročal pice pri tistih, ki jih oglašujejo kot najboljše, ona pri preizkušenih starih picopeških obrazih. Ker ve, da so novi prazni in sumljivi.

sds pica naročilo
Par, ki naroča pico

Ko na vrata istočasno pozvonita oba prinašalca pic, eden zanjo in eden zanj, oba hvalita svojo. Na prvi piše »Pica Murgle«, na drugi piše »SDS«. Kamera nam nato pokaže presenečenje pri prvi »okrašeni« pici iz najbolj demonizirane četrti v Ljubljani – legla primordialnega sovražnika Janševe paranoje, torej komunizma in njegovega slovenskega praočeta, Milana Kučana.

Ob odprtju škatle na »pici Murgle« namreč par začudeno ugotovi, da je naplahtan: polovica pice manjka. No, izdelek iz preverjene SDS picerije je »nemanjkajoč« – tega nam sicer ne pokažejo, na to lahko le sklepamo na podlagi zadovoljnega prinašalca in omenjenih zakoncev.

SDS pica murgle
Pica Murgle in prikrita manjkajoča polovica
sds pica manjka
…in razkrita manjkajoča polovica

Pred tem sem zavrti sugestivno politično sporočilo: »Premisli, preden izbereš« in za tem »Prava odločitev« z logotipom stranke SDS.

No, pri Janševi stranki so na njihovem Youtube kanalu svoj propagandni video pospremili s svarilom:

»Ne dovolite, da vas zavedejo z lepimi besedami. Premislite, preden izberete!«

Resnici na ljubo sporočilnost malce šepa. Da je Janševa pica boljše od Kučanove, moramo kar verjeti na besedo. Kar so nam pokazali, je zgolj to, da pri slednjem polovica pice manjka. Glede na demonizacijski propagandizem še dobro, da je v videu niso zastrupili.

Česa nas nauči ta video? V najbolj emblematičnem smislu predvsem brezsramnega podcenjevanja državljanove inteligence. Takšna mizerna produkcija in njen predviden (ali predvidljiv) uspeh kažeta predvsem na dejstvo, da smo glede vseh standardov zgrmeli na dno nekakšnega oglaševalskega primitivizma. Ki je žal vmes, zaradi načrtnega zniževanja kriterijev, postal naša realnost. Namreč taki oglasi, čeprav se komu zdijo komični, učinkujejo. In ravno tega bi nas moralo biti strah.

sds pica sds
Zmagovita pica SDS iz videa

Pesniški surplus:

Jana Kolarič

MURGELSKA PICA ALI JANŠA V PICERIJI, podganje-repati sonet

Si zmislila je kreativna buča
dve lepi pici za domov, vabljivi …
Ko ena zrasla je na Janše njivi,
nadeval drugo v Murglah je sam Kučan.

Voliti je kot – naročiti pico!
Pomembne so izkušnje, peka pridnost,
potrebna kar največja je previdnost …
Oglas vsiljuje esdees »resnico«.

Zakonski par bo zdaj bolela glava,
saj v kadru je kot s prstom primerjava:
če pica esdees je velikanka,

pa Kučanove pice pol že manjka
(čeprav krasi jo mašnica rdeča).
»Kdor prav bo volil, tega čaka … sreča!«

»Humoren« slog razkriva primitivca:
podtika laž, računa na naivca.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d