STA, »amor fati« in uredniške preference

Slovenska tiskovna agencija je storila podobno stvar kot dan pred tem časopis Večer: h komentiranju kongresa SDS in že osmega mandata Janeza Janše je povabila nekoga, ki je z njim tesno sodeloval ali še sodeluje. In zgolj takšno osebo. Se za tem skriva kakšna posebna manira uredniških ali novinarskih izbir? Ali pa zgolj nepremišljenost in nevednost?

O Večerovi izbiri sem že pisal. Včerajšnjo podpisuje urednica notranje politike pri STA, Mojca Zorko. Če je pri prvem do besede kot edini prišel bivši odgovorni urednik Demokracije, je tokrat kot edini povabljenec pod daljši tematski prikaz podpisan dr. Matej Makarovič.

STA Kongres SDS Zorko Makarovič
Članek Mojce Zorko za STA

Ni prostora, da bi na tem mestu opisal vse njegove funkcije v luči tesnega pripadnika in sodelavca Janše. Naj bo dovolj povedati, da gre za prvega predsednika podmladka stranke SDS, ki so se mu leta 2007 takole zahvalili: »Na temeljih, ki so jih postavljali Matej Makarovič in njegovi kolegi se je gradila sedanja podoba in vsebina Socialdemokratske mladine.«

Makarovič je bil še nedavno član številnih strokovnih odborov SDS, tudi predsednik Odbora za visoko šolstvo pri tej stranki, v preteklosti pisec programskih smernic v njej. Da ne govorimo o njegovi vlogi v Zboru za republiko, kolumnah v Janševem brezplačniku Ekspres, kjer je obstoj takšnih časopisov na vse kriplje zagovarjal.

Morda je še vedno član stranke. Leta 2007 je ob Mladininem razkritju, kako je prišla njegova fakulteta do sponzorskih sredstev Hita, pojasnil svoje lojalnostne preference do članstev v strankah:

Na vprašanje, ali to pomeni, da je iz SDS izstopil, glede na to, da je bil v začetku devetdesetih let prvi predsednik njenega podmladka in da je bil leta 2002 za zasluge pri ustanavljanju podmladka nagrajen z nazivom častnega predsednika Slovenske demokratske mladine, pa je pomenljivo odvrnil: »Nisem človek, ki bi tako lahkotno vstopal ali izstopal iz političnih strank.«

Štiri variante

Kako torej utemeljiti uredniško izbiro Mojce Zorko? Imamo dve možnosti razlage. Po prvi lahko urednica reče, da je iskala prav nekoga, ki od znotraj pozna delovanje stranke SDS in njenega voditelja. Vendar tega po mojem prepričanju verodostojno ne more storiti, ker te okoliščine nikjer ni omenila.

Makaroviča je vpeljala skozi nevtralen opis »politični komentator« in kasneje še »profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije«, s čimer je bralcu in uporabniku STA signalizirala, da bo deležen objektivne, korektne in harmonične predstavitve stališč. Tudi če so njegova res takšna, je zamolčala pomembne kontekste.

Druga možnost je kajpak, da urednica pri sebi verjame, da je bila njena izbira nevtralna, s tem pa uredniško profesionalna in korektna. Pojasniti moramo, zakaj se ji torej zdi nevtralna, če ni takšna.

Pozna jo sama, nam ostane le ugibanje. Prvo branje je, da njena presoja temelji na nevednosti, da navedenih okoliščin bodisi ne pozna ali se ji ne zdijo bistvene. Ta možnost ni ravno bleščeča. Drugo branje bi lahko temeljilo na pojasnilu, ki smo se ga naposlušali v Janševem mandatu 2004-2008, kjer so novinarji in uredniki preprosto morali hliniti, da so oni sami, vključno z vsemi odločitvami in vsebinami, res na ravni poslanstva uravnoteženosti in nevtralnosti. Čeprav so dejstva govorila o tem, da so preprosto nastavljeni po političnem ključu in delujejo v skladu s pričakovanji gospodarja.

Ne bom sicer ugibal, katero izmed naštetih štirih variant velja sprejeti kot pravo. Nobena med njimi pa novinarskega postopka ne upraviči.

Kaj je Makarovič povedal

Moj namen ni analizirati avtorjevih tokratnih komentarjev. Z večino zapisanega se lahko celo strinjam. Vendarle pa velja opozoriti na pričakovano benignost in prijaznost ocen – prav takšno smo videli v Večeru s Steinbuchom. Težko je dejati, da ni pričakovana. Naj navedem le en primer:

Makarovič ob tem pravi, da je za SDS značilna zelo visoka stopnja personalizacije v smislu identifikacije voditelja in stranke, dolga leta ostrih napadov na Janšo pa so kvečjemu še utrdila njegov položaj v stranki. “Visoko verjetno se mi celo zdi, da ne bi dobil Janša nič manj podpore, če bi ga volili na neposrednih volitvah med člani stranke,” je še dodal Makarovič.

Komentator se torej ne giblje v smeri kakršnega koli dvoma, navidez distancirano interpretira nekatera dejstva, ki jih je zaznal – o personalizaciji stranke SDS, identifikaciji voditelja in stranke, utrjenem položaju v stranki, absolutni podpori volivcev.

Gre za enega tistih komentatorskih diskurzov, ki jim ni mogoče očitati skoraj ničesar na ravni povedanega, ampak jih je bolje razbirati iz ravni nepovedanega. Neizrečenega, zamolčanega in odsotnega.

»Amor fati« in STA

Točno deset let nazaj sem priobčil poročanje maloštevilnih o tem, da je vodenje STA prevzela oseba, ki je prišla naravnost iz Janševega kabineta:

Alenka Paulin po pisanju medijev iz Janševega kabineta naravnost na čelo STA

19.05.2007 ob 09:41

Kot vse kaže, poskusi uravnoteženja STA, ki si jih je privoščila njihova direktorica Pavlovčičeva, o katerih smo pravkar poročali, niso bili naključni. Slovensko tiskovno agencijo bo treba dokončno uravnotežiti in za te namene pripeljati novega človeka. Ravnanje Pavlovčičeve lahko razumemo kot še zadnji poskus, da ohrani svoj stolček, toda po pisanju številnih časopisov bo že v prihajajočem tednu ministrski zbor za novo direktorico imenoval Alenko Paulin, ki je trenutno zaposlena v uradu predsednika vlade Janeza Janše kot svetovalka za stike z javnostmi. Funkcijo naj bi prevzela 1. junija. Paulinova ima nesporno strankarsko preteklost in po nekaterih podatkih se je v zadnjih mesecih znova včlanila v SDS. Leta 2000 je bila v času Bajukove vlade direktorica vladnega urada za informiranje, nato tiskovna predstavnica takrat še opozicijske SDS in članica izvršilnega odbora SDS, po razhodu z SDS je bila nosilka liste Stranke mladih Slovenije in Zelenih Slovenije za evropske volitve, nazadnje pa tiskovna predstavnica KD Group Matjaža Gantarja. Konec 2006 je prišla znova v službo k Janezu Janši. Spomnimo, da so STA pomemben servis in vir za informacije celotne medijske mreže, ker z njimi oskrbujejo druge medije in ti velikokrat po njej zgolj povzamejo novico. Kar poročajo STA, velja za primarni vir. S svojimi informacijami servisirajo tudi tujino, kar bo pomemben element pri predsedovanju EU, pri katerem goji oblast vse upe, da bo napravila močan pečat in hkrati prikrila vse nečednosti, ki jih je storila in jih še počne. V trenutni situaciji politične strahovlade v slovenskih medijih je lahko razlaga za odločitev za zamenjavo na čelu agencije le ena sama.

Zaključek te zgodbe je lahko le en: Janša je na kongresu v Mariboru znova napovedal zmago na volitvah. Po vseh javnih anketah že dolga leta vodi. Novinarska nevednost in brezbrižnost pa sta tisti, v najprijaznejši inačici, ki tlakujeta pot na sledi amor fati.

Več:

Kongres SDS in medijski “amor fati”

Makarovič med brezplačniki in novo Janševo transparentnostjo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: