Make Sevnica great again!

Slovenci so se ob današnji zmagi Donalda Trumpa razklali na dve polovici: nadvse veliko večino, ki navdušeno ploska dejstvu, da bo prva dama v Beli hiši poslej Slovenka, nato pa še manjšino, ki se ji takšno narodno navdušenje zdi karseda sumljivo in težko prebavljivo.

Edino mesto v državi, kjer teh dveh polovic ni,  je verjetno Sevnica. Kot opevajo mainstream mediji že cel dan, so tam danes slavili. Kako tudi ne, trumpovsko geslo se je uresničilo: Make Sevnica great again!

Da bi morali biti naklonjeni Trumpovi zmagi zato ali tudi zato, ker je Melania Trump slovenskega rodu, je lahko le ogabni pragmatizem sploščenega uma. In res, ni bilo treba dolgo čakati, ko so se temu dejstvu začeli priklanjati domači politiki: Miro Cerar je danes predvsem pleteničil o tem, kako je »na nek način Slovenija dobila prvo damo ZDA«, ki bo odpirala vrata Sloveniji. Od kod ta trapasta ideja, ta narcisoidni wishful thinking?

Kot da to še ne bi bilo dovolj, je nadaljeval z razlago, da bo zdaj Trump »bolj seznanjen s tem, kar se dogaja v Sloveniji, ki jo zagotovo že dobro pozna«. Res zelo smelo, sploh glede na dejstvo, kako redko se gospod in gospa pojavljata pri nas.

Cerarjevemu pristopu bi brez težav lahko rekli politična apropriacija, parazitiranje na uspehih drugih, prisvajanje zaslug, ki jih nimate. Naša vlada in tudi Slovenci si očitno pač ne moremo lastiti pozicije v Beli hiši. Sorry.

Še bolj klavrn je v svojem zapisu izpadel mariborski župan. Tisti, ki se mu je letos zgodilo, da mu je slovenska misica v roke porinila listič v podporo Donaldu Trumpu, zaradi česar se je moral kasneje izvijajoče opravičevati, češ da ni njegov podpornik.

In kaj je uspelo Fištravcu napisati danes, na dan Trumpove zmage? Na svojem Facebook profilu je v tradicionalno polomljeni slovenščini povedal:

Se spomnite moje objave iz 7. junija, ko sem zapisal: “Kdo bi si mislil, da bom kdaj v rokah držal propagandni letak kandidata kakršen je Trump!”?
No izkazalo se je, da je to letak bodočega predsednika ZDA! Volitve v ZDA so odločene. Večje promocije naše države, kot je bomo deležni z Melanio kot prvo damo ZDA nismo in verjetno nikoli več ne bomo deležni. Čestitke g. Trumpu ob skoraj gotovi izvolitvi. Demokrati pa se za svoj poraz lahko zahvalijo vodstvu lastne stranke, ki je zavestno odrinila in ogoljufala njihovega populista g. Sandersa. Izgubili so kljub izjemni pomoči medijev, ki so bili preko Wikileaksa razkrinkani in ponižani. Celotne volitve v ZDA so opomin vsem, da medijska svoboda in odgovornost gresta z roko v roki.
Mediji v ZDA so skoraj v celoti padli na izpitu in omajali še tisto malo zaupanja, ki ga običajni državljani do njih imajo. Prav tako pa se lahko zamislijo tudi vsi tisti slovenski mediji, ki so z veliko vnemo pri tem povzemali ameriške. Vse skupaj čaka veliko časa za razmislek in posipavanje s pepelom.

Kakšne muke je moral prenesti mariborski župan, da si je lahko tudi on politično prisvojil Trumpovo zmago!

Prvič, zanikati je moral, da ni njegov podpornik – če se je pred pol leta podpore branil, se zdaj malodane z njo hvali. Kot kakšen turistični agent razglaša, da bo to največja promocija ever za našo državo, nato pa po Janševo analizira medijske razloge za poraz demokratov. Če je prvič ob isti priložnosti (v tem video prispevku) hvalil Bernieja Sandersa, ga je zdaj mimogrede razglasil za populista.

fistravec-melanija-fb

Fištravec sicer res ne prizna neposredno, da je Trump njegova intimna izbira. Kaj takega bi mu težko pripisali. Vendar tega bi bili še veseli, kajti stori nekaj bistveno hujšega: brez premisleka se preda največji oportunosti, v skladu s katero je treba podpreti vedno tistega, ki zmaga. Kaj bi z načeli v politiki, če so nam že sicer v napoto!

Politična apropriacija mu veleva tisto, kar si mislijo Sevničani – da bo s participacijo na čestitanju in ponosu pridobil zase neko korist. Oziroma da bo ponotranjeno lahko sledil inačici stupidnega gesla: Make Maribor great again!

Majhna učna ura mariborskega župana o vlogi medijev je znova poučna. Kakor da bi želel pokarati predvsem slovenske medije, na katere očitno postaja alergičen zaradi svoje lastne podobe v njih, pa si je za ta namen izbral ameriške.

Kaj da so ameriški storili narobe? Tega ne izvemo – če prav razumemo namig, so preveč pristransko tulili v rog Hillary Clinton. Kar je seveda teza, ki so jo razvijali republikanci, Trump in pri nas Janša. Če pomislimo, da je takšno pozicijo zavzel nekoč vstajniški župan z levimi prepričanji, nam postane jasna še ena dimenzija politične oportunosti župana.

V čem da so ameriški mediji padli na izpitu? No, upam, da bodo novinarji Fištravcu kdaj zastavili to vprašanje. Bojim, da bo pojasnilo tradicionalno konspiratološko, kakršno je pri Janši: vsi mediji so se zarotili proti Trumpu. Vsi so režimski. Toda on je vendarle zmagal.

Ne samo, da Trump Amerike nikoli ne bo naredil večje, očitno se domači politiki zelo trudijo, da bi tudi Slovenijo naredili manjšo.

trump-jansa-rezimski-mediji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: