Moderne centristke

Nenavadno, kako se tehnokratska, pravzaprav na svojstven način amoralna narava (v smislu dvigajoča se onstran moralnih pozicij, zanikujoč jih) vpisuje v register delovanja predsednika vlade tudi takrat, ko gre za banalne, človeško vsakodnevne reakcije. Kako je za to, da bi podvomili v moralnost, simptomalno že razbiranje njene sumljivo pretirane deklarativne, verbalne navzočnosti.

Spodnja čestitka, na katero naletimo ob odprtju spletne strani SMC, prav od te sobote stranke modernega centra, je tehnokratska v smislu, da je izpraznjeno formalnotehnična in da svojo izvotljenost kaže že v tem, da čisto pozabi, kaj v svoji globini praznik dneva žena sploh je in komu je namenjen. Tehnokracija je, skratka, videti hrbtna stran te morale, njena resnica.

Primer: Miro Cerar je kakor spregledal, da je to praznik vseh žena, njegova čestitka vsem ženam je preprosto izostala. Naslovnice so ostale le moderne centristke, članice njegove stranke:

Cerar dan žena

Seveda bi marsikdo porekel, da s tem, ko Cerar čestita modernim centristkam, nujno še ne odteguje čestitke vsem drugim ženam. Morda res, vendar jo prosim pokažite – na spletni strani stranke se je spomnil le njih, ekskluzivno, na strani predsednika vlade pa ni sploh nobenega voščila. Ne poznam nobene druge njegove javne izjave ob 8. marcu. 

Še dodatno zanimiva je njegova karakterizacija v čestitki, kjer se zahvaljuje ženskam za njihov trud. Čeprav je morda svetovni dan žena kompleksen po svoji vsebini, pa je v političnem in zgodovinskem smislu nesporno nekaj, kar nosi s sabo predvsem antidiskriminatorno sporočilo. Če upoštevamo to dimenzijo, je zahvaljevati se ženskam za njihov trud približno tako, kot če bi se temnopoltim ob dnevu boja proti rasizmu zahvalili za njihov napor, ker so kot sužnji garali na plantažah tobaka, riža in indiga. Malce deplasirano.

S tem Cerar počne natančno tisto, kar danes feministke ob dnevu žena sprejemajo z največjim ogorčenjem: verbalni ali resnični šopek v smislu zahvale za nekakšen trud zgolj afirmira tradicionalna družbena razmerja med obema spoloma in v ničemer ne prispeva k njihovi ukinitvi, ravno nasprotno.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: