Kako postati direktor Nigrada

Je novi direktor Nigrada, ki je šel mimo razpisa, bil čez noč izbran po volji mariborskega župana ali po volji nadzornikov? Spomnimo na kolobocijo:

Ker se nadzorni svet ni odločil za nobenega od enajstih na razpis prijavljenih kandidatov, je Žulo na direktorsko mesto imenoval neposredno; prva naloga novega direktorja mestne uprave Damijana Laha bo reorganizacija občinske uprave.

Marko Žula, dosedanji direktor mariborske mestne uprave, je novi direktor Nigrada. Žulo je na direktorsko mesto včeraj pozno zvečer imenoval nadzorni svet podjetja, potem ko med enajstimi kandidati, ki so se prijavili na septembrski razpis, ni našel primernega človeka za vodenje podjetja. Kot smo izvedeli, nadzorni svet v mnenju, da nobeden od enajstih kandidatov ni primeren, ni bil enoten.

Večer Žula Selan

Danes, ko bi Žula po nekaterih medijskih namigih naj prišel nazaj na prvotno delovno mesto in nadomestil hitro uvoženega in še hitreje izvoženega Laha, ki je nadomestil njega (ja, komplicirano), se dilema postavlja s precejšnjo resnostjo:

Stopili pa smo v stik z Žulo, ki nam je povedal: »Takšne informacije nimam, niti nisem dobil nobene takšne ponudbe. Kot sem že dejal, se na razpis za direktorja občinske uprave nisem prijavil. Gospod Fištravec mi je namreč takrat dejal, da me vidi v Nigradu, ki ga je treba spraviti iz negativnega stanja, česar sem se lotil z vso zavzetostjo. In zdaj se mi ne zdi prav, da bi skakal sem ter tja. Še vedno sem prepričan, da je bil čas, ko sem bil direktor občinske uprave, vrhunec moje dozdajšnje kariere, ampak gre predvsem za to, da sem tako gospodu Fištravcu kot Nigradovim delavcem dal nekakšno zavezo, da v podjetju mislim resno. Prišli smo nekako do pozitivnega rezultata, ki sicer še ni povsem zanesljiv, zato se mi zdi precej neresno, da bi podjetje zapustil tako rekoč sredi dela,« je poudaril Žula.

Žula Fištravec Svet24

Zgornji citat je bistveno pomembnejši, kot se zdi na prvi pogled: odpira novo perspektivo pogleda na razvoj dogodkov. Doslej je uradno veljalo, da se nadzorni svet ni odločil za nobenega od enajstih na razpis prijavljenih kandidatov, zato je bil Žula v enem dnevu ekspresno imenovan neposredno, ne da bi se na razpis sploh prijavil. Zakaj? Ker so si ga zaželeli nadzorniki, razočarani nad enajstimi prijavljenimi kandidati. Dogodki z nenadno menjavo na čelu mestne uprave so bili menda naključno istočasni. Iskanje direktorja mestne uprave se je prekrilo z iskanjem direktorja v Nigradu, ali kot je dejal župan:

“To se je prekrilo z iskanjem direktorja v Nigradu, kjer so me nadzorniki obvestili o poteku izbora novega direktorja ter da med prijavljenimi najraje ne bi izbrali nikogar. Ker je Žula kot direktor mestne uprave uspešno sodeloval pri sanaciji različnih javnih podjetij in zavodov, so razmišljali o tem, da bi to lahko bila rešitev za naslednje leto dni. S tem nisem imel težav in sem podpisal soglasje,” je pojasnil Fištravec.

Več kot očitno pa je nadzorni svet, ki je morda res sprožil razpis z mislijo brez Žule, tega zanesljivo končal z mislijo nanj, celo dobesedno:

No, kot kaže, so razpisi v podjetju Nigrad bolj za šalo kot zares. Tokrat se je na razpis za direktorja prijavilo 11 kandidatov. S polovico je nadzorni svet že opravil razgovore, nato pa so na vrat na nos izbrali, ali bolje rečeno, na položaj začasno, za obdobje enega leta, postavili Marka Žulo, ki se na razpis ni niti prijavil. Kot poroča časnik Delo, na seji ni bilo predsednika nadzornega sveta Iztoka Frasa, proti imenovanju Žule pa naj bi bila predstavnika zaposlenih.

Oglejmo si torej sosledje dogodkov in bodimo pozorni na malenkosti. Pred nami sta dve inačici.

Verzija mariborskega župana:

Potekal je razpis za direktorja Nigrada. Nadzorniki (Fras, Dolamič, Šprinzer, Muhič, Borko in Pušnik) niso bili zadovoljni z nobenim od enajstih prijavljenih kandidatov. Obvestili so župana, da najraje ne bi izbrali nikogar. Ugotovili so, da je nenadoma Žula potencialno na razpolago za to mesto, saj je odstopil (?) kot direktor mestne uprave. Odstop se je časovno ujel do praktično istega dne, ko so dobili idejo, koga bi želeli na čelu Nigrada. Nadzorniki so sporočili županu svojo željo. Županu je bila ideja všeč in je podpisal soglasje.

Verzija direktorja Nigrada:

Biti direktor občinske uprave je bil vrhunec njegove dosedanje kariere. Toda župan mu je (nekega neidentificiranega dne) dejal, da ga vidi v Nigradu, ki ga je treba spraviti iz negativnega stanja, na njegovo mesto pa bo imenoval nekoga boljšega (kot se je sam izrazil). In res, ko je bil brez razpisa imenovan, se je dela lotil z zavzetostjo takoj, ko je dobil ponudbo in je župan podpisal soglasje.

V tej drugi verziji manjka le podatek, čemu so šli v razpis, če so vedeli, da bodo vzeli nekoga brez njega, oziroma čemu so ga prekinili na sredini, če ne zaradi ukaza, da tja nastavijo Žulo? Seveda bi bilo možno, da drži županova verzija. Izmaliči pa jo Žulovo priznanje: v njej je vzpostavljena vzročna povezava med opravljanjem funkcije v občinski upravi in prehodom v Nigrad na županovo željo. Če so si po županovi šele nadzorniki zaželeli Žule in jim je ugodil, je bilo po Žuli drugače: županova je bila prva.

Če sklenemo z matematično parabolo: seveda je zelo možno, da so nadzorniki prekinili razpis nekje na polovici, ker so hipoma po naključju uvideli, da si bolj od vseh enajstih kandidatov želijo nikogar drugega kot Žulo in da na njihovo odločitev župan prav nič ni vplival, razen da se je z njihovo pobudo strinjal. A je ta verjetnost statistično malodane podobna možnosti, da bi opici dali v roko pisalo in bi ji uspelo napisati nekaj na ravni Goethejevega Fausta.

Svet24 Žula Fištravec

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: