Najverjetnejši prihodnji predsednik: Janša v Izraelu

Janez Janša potuje in po malem opravlja naloge, ki bi jih v kakšnem primeru moralo zunanje ministrstvo. Če smo natančni, se že malce ogleduje v vlogi prihodnjega predsednika vlade.

POP TV je v svojem prispevku izpostavil, da na obisku v Izraelu predstavlja stališča, ki so nasprotna uradnim slovenskim, vendar ne gre zgolj za notranjo nekoherenco v zunanjepolitični agendi in jemanje verodostojnosti slovenski vladi. Njegovo početje presega takšno ambicijo – Janša dobro ve, kako deluje psihopolitika. Nimamo čistega dokaza, ali to počne namerno ali ne in končno tudi ni pomembno, toda bolj kot se bo pretvarjal, da je nov predsednik vlade, bolj uspešno se bo širilo tovrstno prepričanje med ljudmi in prej bo na želenem cilju.

Možnost razlage, da ni v igri nespretno soliranje po naključju, malce zvečuje podoben vzorec v ravnanju Anžeta Logarja, ki je v imenu svoje Platforme sodelovanja začel z nekakšnimi regionalnimi obiski. Čeprav je zaenkrat ustanovil zgolj društvo in občasno še naprej zvito zanika, da dela na projektu nove stranke, se na obiskih podjetij in županov v regiji predstavlja natančno kot nekakšen premier s svojo delegacijo prihodnjih ministrov: Mitjo Čandrom, Jernejem Pikalom in drugimi.

Če bi malo pretiravali, bi lahko stavili, da bosta Janša in Logar počasi začela medsebojno tekmovati v posebnih vajah iz psihopolitične mimikrije – prvi je končno že sestavil svojo vlado v senci. Bolj bosta poskušala igrati pozicijo pravih liderjev države, močnejši bo vtis pri delu volivcev, da to tudi sta.

Najverjetneje bodoči predsednik

Dr. Eli David, vodilni strokovnjak za umetno inteligenco, specializiran za globoko učenje in evolucijsko računstvo, na omrežju X ob obisku Izraela ni mogel skriti zadovoljstva: »Novica o dogajanju: nekdanji in najverjetneje bodoči predsednik slovenske vlade Janez Janša na srečanju z izraelskim  ministrom za diasporo Amiho Čiklijem napovedal, da bo Slovenija preselila svoje veleposlaništvo v Jeruzalem, če bo on sestavil naslednjo vlado.«

In kaj je šef SDS v Izraelu počel? Čeprav ga Benjamin Netanjahu očitno ni sprejel, mu je prišel izraziti svojo tradicionalno podporo. Kot so potrdili na zunanjem ministrstvu, je potoval na lastno pest, očitno v okviru delegacije Mednarodne demokratske unije (IDU), ki združuje več kot 80 desničarskih strank po vsem svetu. Tam se je sestal z nekaterimi visokimi predstavniki izraelske oblasti, kot so minister za zunanje zadeve Izrael Kac, ministrica za obveščevalno dejavnost Gila Gamliel in predsednik kneseta Amir Ohana. 

Verjeten prihodnji predsednik vlade, tako piše, na obisku v Izraelu

Janša: otroci vzgojeni, da izvajajo terorizem

Slovenska vlada poziva k prekinitvi spopadov in ob genocidu opozarja na humanitarne razmere in kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Nedavno je odobrila pomoč palestinskim civilistom v Gazi v vrednosti 434.000 evrov, kar je razjezilo Janšo, zato je zahteval, da Slovenija podpre izraelsko intervenco, na omrežju X pa redno smeši in napada tistega, ki bi ga rad nasledil.

V času svojega tretjega mandata in že prej je energično vsakič podpiral Izrael, včasih tudi s posebnimi gestami, kot je na primer izobešanje izraelske zastave na vladni stavbi. Takrat je kritike zaradi tega dejanja s strani Palestine in muslimanske skupnosti kot neutemeljene označil tudi Logar, v tistem času njegov zunanji minister.

Novembra 2023 je Janša grobo interpretiral, da se otroke v Gazi že od vrtca uči, kako se izvaja terorizem, v zadnjih letih pa ni manjkalo obiskov, ko so ga zanimala izraelska podjetja. Med njimi je najbolj odmevalo srečanje, na katerem je obiskal Pegasus, ki ponuja vohunsko opremo za prisluškovanje. Na drugi strani je Netanjahu že izjavil, da se v Izraelu veselijo uporabe koprskega pristanišča kot vstopne točke za njihove izdelke na evropski trg, kar pomeni, da mu je Slovenija že ponudila tovrstno uslugo.

Zataknjen v liftu

Ob istem času se predsedniku vlade Robertu Golobu doma zatikajo največji projekti. Ne gre mu z reformami, ne gre mu v pogajanjih z javnim sektorjem, na koncu pa se je razposajeno zataknil s svojo partnerko v liftu.

Premier in partnerka med promocijo trenirk v liftu

Zdi se, kakor da mu je ostala samo še modna reforma – odkrito priznajmo, da mu je uspela, in to že v prvem mandatu. Morda pa je možna prihodnja usoda nekega influencerja vendarle našla smiselno dopolnilo v dejstvu, da njegovo prevzemata Janša in Logar.

Več:

Logar simulira vlogo predsednika vlade: začenja z regijskimi obiski

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading