Ana Roš Stojan razkrila, da je bila grobo zlorabljena v promociji predsednika vlade

Je predsednik vlade komunikacijsko zašel in koketira s pionirjem koketiranja, prejšnjim predsednikom republike Borutom Pahorjem? Se je ravnokar pred našimi očmi odvil enkraten lapsus, ki se več ne bo ponovil, ali pa se morda obeta začetek novega trenda?

Doslej sta na problem opozorila predvsem časnika Dnevnik in Delo, oba neprijazno nastrojena do Golobovega amaterskega samopromocijskega vložka. V njem je nekdo več kot očitno ekspresno politično instrumentaliziral novico o uspehu Ane Roš Stojan in ekipe restavracije Hiše Franko – nova prejemnica treh Michelinovih zvezdic se pojavi v piarovsko obdelanem videu, zakamufliranem v telefonsko čestitko, in nastal je zaigran posnetek, v katerem se Golob in kuharica prijateljsko tikata. Še več, vsa prijazna si izkazujeta medsebojno navdušenje.

Kako se »šlepati« na uspehih drugih

»Šlepanje« domačih politikov na uspehe športnikov in drugih znanih osebnosti je postalo že zimzeleno orodje za dvigovanje javnomnenjske podpore in tokrat je prišla na vrsto še kulinarična zvezdnica, ki se je nato oddolžila s sladkobnimi izrazi stoodstotne zvestobe premierju: »Imaš moj telefon, veš, da te podpiram v vsem in stojim za tvojim trudom,« je napletala pred kamero. Svojo lojalnost, da ne bo kakih dvomov, je dodatno potrdila še s stavkom: »Veš, da me imaš na svoji strani, kadar koli, samo reci.«

Ceneje najbrž ne gre. Čeprav je Dnevnik zapisal, da so v Uradu vlade za komuniciranje »izrecno odsvetovali« izvedbo takšnega samopromocijskega videa, pa so v prispevku Valentine Plaskan v osrednjem Dnevniku TVS, novinarko je novo vodstvo javne radiotelevizije menda že odstranilo z mesta voditeljice, pred kamero povedali drugače. Njihova šefica Petra Bezjak Cirman je pričakovano poskušala racionalizirati in celo pohvaliti sam izdelek. Nobene besede samokritike!

Najbolj odločilen moment televizijskega prispevka nastopi, ko nam v grafični obliki izpišejo demanti kulinarične mojstrice, v katerem ta pove, da »se politično ne opredeljuje«. Kako torej? Mar nismo ravnokar prebrali, da je izrekla polno zvestobo predsedniku vlade? Nato sledi njeno pojasnilo: šlo naj bi za »del pogovora, ki se je dotikal njegovega angažmana okoli bolj zdrave prehrane Slovencev in projekta v zvezi z dvigom kulture in trajnostnega pridelovanja hrane«.

Ana Roš Stojan in Robert Golob
Nekaj scen iz piarovskega flopa

Podpora, vzeta iz konteksta

Če drži navedeno, potem smo priča manjši aferi in predvsem klasični kontekstomiji v obdelavi prispevka, kjer so izjave gastronomske mojstrice dekontekstualizirali in jo grobo zlorabili v politične namene. Lahko bi bilo tudi nasprotno in se sama zgolj nespretno brani pred očitki, da je prepoceni in pregrobo zastavila svoje ime za Goloba.

Ena od obeh plati pa je gotovo resnična in tudi ena od strani nam laže: bodisi z nami manipulira Golobov štab piarovcev ali pa Roš Stojan. Ni tako, da so vsi nedolžni; kontekst je bodisi bil takšen, kot ga v pojasnilu navaja ona, ali pa ni bil. Zelo mogoče je, da nam bodo poskušali končno resnico z združenimi močmi prikriti.

Kakorkoli obrnemo, ne moremo mimo ugotovitve, da nam dobitnica treh zvezdic sporoča novico o svoji zlorabljenosti. Že samo to dejstvo meče karseda slabo luč na Goloba in njegove sodelavce, njej pa bi moralo dati misliti, da je bolj brzdana pri tem, ko ga »podpira v vsem«, če jo natančno navedem znova.

Ker v tovrstnih zlorabah na svoj račun ga najbrž ni najbolj modro in smiselno.

TV Dnevnik in demanti: Ana Roš Stojan razkrije, da je bila zmanipulirana

Zmagajo všečki

Zagotovo bo od medijev v naslednjih dneh odvisno, ali bodo zahtevali končna pojasnila od Ukoma in predsednika vlade, saj je obtožba dovolj huda, s svojim izdelkom so zaenkrat zadovoljni in ga ne obžalujejo, javnost pa si res ne bi smela dovoliti, da jo zmanipulirano nategujejo.

Toda vrnimo se k prispevku na TV Slovenija, ki nas osupne še v zaključnem stavku, katerega avtorica je omenjena novinarka:

»Očitno pa do zdaj že več kot tri tisoč všečkov na Facebook strani pretehta dvome o primernosti komunikacije premierja.«

Sklepni stavek zveni kot vrednostna opredelitev in nekakšna »moralka«, čeprav ne vemo zanesljivo, ali morda z nekaj doze sarkazma: všečki vedno zmagajo pred argumenti okoli naših dvomov.

Razumel bom, da je bil takšen njen dejanski namen: ironizacija. Manj dobronamerna interpretacija bi bila, da je trditev postavljena resno v posplošeni obliki in da velja univerzalno. Nenazadnje je najmanj del gledalk in gledalcev razumel sporočilo v tej smeri. Če bi to bilo res, potem je vsaka kritika, ki jo deli komunikacijska stroka ali zaskrbljena javnost, čisto odveč, avtorica prispevka pa bi morala zgolj prešteti všečke in delitve na socialnih omrežjih ter poročati o njih. Kajti vse ostalo že ne more biti pomembno!

S tem bi pritrdila tezi, da je v politiki pomemben tudi populizem in končno bi bil sicer deplasirano obarvan naslov prispevka »Javnost razdvaja Golobova čestitka Ani Roš«, v katerem značilno najdemo prvino ekvidistanciranja, češ eni pravijo tako, drugi drugače, na koncu dezauviran: razdvojenost je strogo vzeto nepomembna, dokler prihajajo všečki, ki so edino merilo.

Po poti kralja instagrama?

Z vsakim dnem, ko vlada ne bo imela veliko pokazati, bo Golobova osebna skušnjava, da zaigra na karto Pahorjevega železnega politainment programa, zagotovo večja. Stanje še ni kritično, zagotovo pa k tabloidni naravi premierjevih občasnih prezentacij močno prispeva njegova partnerka z dolgo kilometrino ne samo lobistke, ampak tudi vplivnice na socialnih omrežjih.

Ker se z njo stalno pojavlja na političnem parketu, na podoben način pleni pozornost kot Pahor, le da je ta moral pošteno in brez spremljevalke sam garati za častni naslov »kralja instagrama«, ki se ga je prijel tudi v mednarodni areni. Če se bo trend tovrstne mediatizacije Golobove podobe nadaljeval in stopnjeval, nas bo moralo pošteno skrbeti. Pahor se je vsaj lahko lažno skliceval, da ne sme imeli močnejših političnih stališč, češ da mu to preprečuje zakonska podlaga njegove funkcije. Pri predsedniku vlade pa ne bo nobenega opravičila.

Je pa omenjeni video neokusen iz še enega razloga: javna agencija za trženje in promocijo turizma je julija 2020 sklenila pogodbo z Michelinom v višini 880.600 evrov. In če nam demagog Pavel Rupar degutantno ponuja goloba v rižoti, v hiši Franko občasno strežejo tudi suho zorjenega goloba z mandlji in češnjami. Krožnik, ki novopečenemu veganu in njegovi partnerki Tini Gaber verjetno ne bi bil preveč všeč.

Vrhunska kulinarika z golobom na krožniku in veganstvo (vira: thepeakmagazine.com in http://www.svet24.si)

Več:

Rupar bi goloba v rižoti: kako deluje psihopolitika gnusa

Pahorjev flirtajoči populizem z enim-izmed-nas

Vsi Pahorjevi obrazi: če je lahko on vsak, je vsak lahko predsednik

Popularnost in populizem: v čem je Pahor podoben Trumpu in obratno

Prijava na Novinarsko častno razsodišče: Kaja Sajovic in kršitve kodeksa na MMC RTV Slovenija

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading