Fursovo licitiranje Snežiča in medijska dilema oglaševanja njegovega podjetja

Finančna uprava RS (Furs) je objavila obvestilo, alarmantno po svoji intonaciji. Naslovljeno je kot »Pazljivo pri odpiranju podjetij v BiH: verjetnost sodelovanja v davčni utaji!«

Omenjeno opozorilo presenetljivo govori o verjetnosti kaznivega dejanja davčne utaje in omenja tudi podjetje Roka Snežiča, ki že leta mirno oglašuje prav to, pred čimer nas davkarji svarijo. Ne le oglašuje, to počne na panojih širom države, zakupil je tudi medijski prostor za oglase, s katerimi slovenska podjetja vabi v BiH, med drugim tudi na portalu 24ur.com in Siolu.

Zakaj Furs omenja nekatera podjetja?

Apel uprave je intriganten, ker se že celo večnost sprašujemo, kako davkarji in organi pregona sploh obravnavajo Snežičevo početje, zdaj pa njegovo podjetje in še nekaj drugih izrecno omenjajo. Je takšna izpostavitev precedenčna in sploh primerna? Zakaj to počnejo in utajevalcev raje bolj intenzivno ne preganjajo? V svojem komunikeju so zapisali:

»Davčni svetovalci v zadnjih letih ponujajo storitev odprtja podjetja v BiH. Običajno gre za celovito storitev, s pripravo akta o ustanovitvi, overitvijo dokumentov, registracijo na sodišču, odprtjem poslovnega računa na banki, pridobitvijo davčne številke podjetja, najemom poslovnega prostora in ureditvijo sedeža podjetja, prijavo začasnega prebivališča, pridobitvijo delovnega dovoljenja, in drugimi poslovnimi aktivnostmi. Pri tem pogosto poudarjajo, da je za to potreben obisk v BiH le enkrat. V medijskem prostoru so v zadnjem času pogosti oglasi Roka Snežiča in podjetja Snežič davčni inženiring d.o.o., na spletu (in v medijih) pa je mogoče zaslediti več takšnih ponudb davčnih svetovalcev, kot na primer: www.agencijaspin.siwww.lerona.siwww.snezic.siwww.spinosa.siwww.vizija-racunovodstvo.si in tako dalje.«

Zakupil je ključno besedo »Furs«

Na poziv se je odzval sam Snežič in za N1 povedal, da ga razume kot reakcijo na njegov zakup iskalne besede »furs« v iskalniku Google. Kdor išče natančno to ključno besedo, takih državljanov pa je veliko, bo namreč na prvem mestu naletel na oglas z naslovom »Finančno usmerjanje Rok Snežič«.

Trik se zdi fascinanten, ko je osumljeni davčni utajevalec je spet korak pred davkarji in pomembnejši od njih. Sam je pojasnil, da gre za Fursovo vendeto proti njemu:

»To je zdaj odziv, ker smo mi pri Googlu zakupili ključno besedo furs in smo na prvem mestu, pred njihovo uradno stranjo. Mi nikakor ne mislimo tega odstraniti. Oglaševanje prek Googla je čisto naše legitimno dejanje, ki smo ga storili.«

Denar, ki ga Snežič namenja za oglaševanje in druge promocijske aktivnosti, mora biti enormen, čeprav je uradno skoraj brez prihodkov. Že dolga leta zato slovenska javnost opazuje javne nastope »doktorja utajevanja davkov«, v katerih daje venomer slutiti, da državo uspešno vleče za nos. Mu bodo davčni in drugi organi to še dovolili? Kako dolgo bo njegov maserati parkiran pred stavko SDS na Trstenjakovi? Da so ga ravno na Fursu nedavno zaplenili njegovi ženi?

Pred leti sem se čudil nekonsistenci, v katero so zapadli novinarji POP TV, ki so preiskovali njegove rabote in povezave s financiranjem stranke SDS – končno sta Janša in Snežič bila sozapornika na Dobu, kjer sta se po pripovedovanju slednjega tudi zbližala. Kasneje se je doktor davčnih utaj – ja, tudi to je možno na naših fakultetah – posvetil še sofinanciranju Janševih medijev in okrepil odnose s šefom SDS.

V praksi to pomeni, da medij ni želel ali znal razrešiti konflikta med novinarsko in oglaševalsko prakso. V bistvu ga ne rešuje že celo vrsto let.

Presežek na POP TV

Tokrat sta, dokaj presenetljivo, na novo nekonsistenco POP TV opozorila kar Janša in njegov eks-državni sekretar Žan Mahnič:

»Na portalu @24ur_com se pa res trudijo biti objektivni. Na isti strani namreč svarilo o odpiranju podjetja v BiH in oglas od Roka Snežiča za odprtje podjetja v BiH. Čestitke za ta presežek, @juretepina

Omenjena politika morda nista opazila, da Snežičev oglas objavljajo že vrsto let vsak dan znova, kar pomeni najbrž več kot 1000 dni konsekutivno, zamolčala pa sta tudi njima neljubo prej omenjeno nekoherenco: oglaševanje Snežičevega podjetja tudi v kontekstu financiranja stranke SDS, kjer prstni odtisi pripeljejo prav do njega. Povedano drugače: to je že drugič, da na POP TV gojijo omenjeno neskladje – najprej skozi hkratno oglaševanje njegovega podjetja in  novinarsko raziskovanje njegovih nečednosti, zdaj pa še skozi istočasno svarilo Fursa pred sumljivimi podjetji, ki jih obenem, celo na vstopni strani portala 24ur.com, hkrati sami oglašujejo.

Članek na strani 24ur.com, ki ga bralka in bralec prebereta vzporedno ob oglasu Roka Snežiča

Metacinizem

Da sta Janša in Mahnič lahko zdaj cinično nastrojena, je svojevrsten metacinizem, če upoštevamo omenjeno dejstvo. Njuna poanta pa najbrž ni kritika na račun Snežiča, tudi ne finančnih organov, ampak je primarno porog nelogičnosti samega medija.

Obenem velja opozoriti, da je sam poziv Fursa videti preveč anemičen, kajti v tej zgodbi vsak subjekt kaže s prstom na drugega: Furs predvsem moralično apelira na podjetnike in ne ukrepa dovolj, sam doktor davčnih utaj norčavo kaže na luknje v zakonu in podjetnike vabi v BiH, mediji pa zgolj povzemajo dileme in nato shizofreno oglašujejo taiste potencialne utajevalce.

Na koncu politiki cinično izvlečejo iz utajevalcev koristi zase in se situaciji odkrito posmehujejo, čeprav bi jo lahko rešili. Vse narobe.

Več:

Se je Snežič lahko pripravil na hišne preiskave?

Janšev svetovalec Snežič predstavlja grožnjo nacionalni varnosti Bosne in Hercegovine

Face TV o Snežičevem pranju denarja, ki je končal v rokah SDS

Snežičev oglas na 24ur.com: o konfliktu med novinarsko in oglaševalsko prakso

Novinarji kot teroristi: o inteligenci, Snežiču in njegovem cimru

POP TV poroča o utajevalcu Roku Snežiču, istočasno pa oglašuje njegove storitve

S praznim moraliziranjem nad utajevalce davkov

Janšev sozapornik v službi resnice: kako utajiti davke

Nova medijska hiša, nova mimikrija

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d