Evropska komisija finančno rešuje STA, slovenska vlada jo uničuje

Evropska komisija je z gesto odobritve pomoči Slovenski tiskovni agenciji v višini 2,5 milijona evrov aktivno hote ali nehote posegla v njeno finančno in eksistenčno reševanje po tistem, ko je več kot očitno, da jo želi slovenska vlada dokončno uničiti.

Odobritev pomoči z ustavitvijo manipulacij slovenske vlade glede dodeljevanje državne pomoči, ki se je zdaj izkazala kot skladna z evropskimi pravili o državni pomoči, ima zato dve pomembni sporočili. V svoji izjavi so v Evropski komisiji zapisali, da bo javno financiranje prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu, kot so pojasnili, predvsem izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager. Prvo prepoznavno sporočilo je zato, da STA lahko pridobi denar, ki je prepotreben za njeno preživetje.

Čeprav je šlo za odobritev nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v letu 2021, pri katerem je sodelovala slovenska vlada, pa takšna pomoč predstavlja precejšnjo klofuto prav nič prikritemu političnemu načrtu sesutja agencije. Danes tako mineva že 119. dan, ko ta opravlja javno službo brez plačila s strani države. Vlada in njen Ukom sta pred dnevi izpeljala še zadnji pobalinski trik z zavračanjem poštne pošiljke, ki je bila poslana s STA.

Drugo sporočilo pomoči agenciji se zato skriva v zapletu okoli scenarija »umiranja na obroke«, ki si ga je glede STA zamislila Janševa vlada, pri čemer še ni povsem jasno, ali je Evropska komisija prihitela na pomoč tudi zaradi tega, ker ne bo dovolila, da slovenska vlada v duhu avtoritarnih režimov popolnoma uniči državni medijski servis.

Če bi smeli v interpretaciji tako daleč, potem je še nekaj upanja, za slovenske medije in demokracijo. Pomoč bo morda prihajala iz Bruslja.

Več:

Igra mačke z mišjo: vlada zavrača pošiljke STA

Janša, društvo ljubiteljev radiča in STA kot portal z največ lažmi

Janša: STA je ventilator lažnih novic

Premier zahteva odstop direktorja STA in hkrati hvali alternativno tiskovno agencijo

Vladni Ukom nad STA: Veselinovič je kriv

Finančno sesuvanje STA: marionetni Zorčič pošilja novinarje na sodišče

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: