Notranji minister bi želel nadzirati predkazenski postopek pri nabavi medicinske opreme

Pred nekaj tedni je časnik Delo poročal o tem, da želi ministrstvo za notranje zadeve prevzeti nadzor nad tožilstvom, zato v SDS razmišljajo, da bi tožilstvo izpod pravosodnega enostavno prenesli pod okrilje ministrstva za notranje zadeve.

Zdaj je postaja bolj jasno, čemu bi služila takšna totalitarna operacija. Jure Tepina na portalu 24ur.com opisuje poseg Hojsovih ljudi, ki ga je specializirano državno tožilstvo že dvakrat preprečilo; nadzorniki notranjega ministrstva so se želeli na Nacionalnem preiskovalnem uradu seznaniti s celotnim spisom, ki bremeni gospodarskega ministra Zdravka Počivalška glede famozne afere o sporni nabavi zaščitne opreme.

Še več, Aleš Hojs in njegovi so poskušali priti do spisa celo preko drugega urada, tokrat Urada za informatiko in telekomunikacije, česar pa jim tožilstvo znova ni dovolilo. Iz vsega bi sledilo, da jih resnično zelo zanima, v kakšni fazi je postopek zoper gospodarskega ministra, prvaka stranke SMC, ki na javnih anketah pleni le še zaznavno podporo blizu ničle, a po pričakovanjih ostaja zelo zvest in predan član Janševe koalicije.

Tožilstvo zaenkrat zavrača nezakonito zahteve, da bi vladajoča stranka, ki jo nesporno prezentira Hojs, prišla do podatkov v predkazenskem postopku, ker za to ne obstaja nobena pravna podlaga, pri čemer se nadzorniki sklicujejo na ministrovo odredbo.

Delov članek o nameri notranjega ministra, da si podreti tožilstvo

S tem postaja več kot očitno jasno, da se želi vladajoča politika seznaniti s tem, kakšni obremenilni dokazi so se nabrali zoper njo samo v poslih okoli odmevne nabave zaščitne medicinske opreme, ki so kasneje sprožili splošen revolt, še zlasti po razkritjih na koncu odpuščenega žvižgača Ivana Galeta, pripeljali pa so tudi do vsakotedenskih uličnih protestov.

Da želi Janševa oblast neposredno nadzorovati delo policije, s tem pa postopke, ki so sproženi proti njej, več kot evidentno dokazuje njeno nespoštovanje načel pravne države in nam tudi nazorno pojasni, zakaj bi si Hojs želel povsem podrediti tudi tožilstvo in ga formalno prenesti v okolje, kjer bi ga lažje nadziral – pod svoje lastno ministrstvo.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: