Sekretarjev blef ali kaj drugega: morda novinarkam Dela prisluškujejo?

Janšev državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, vedno na strani tistih, ki na tviterju ne zadržujejo svoje prostodušne brezobzirnosti, je pred nekaj dnevi objavil osupljiv komentar:

»Vsebino večine tekstov, ki jih napišeta Suzana Kos in @barbaraerzen, prispeva Damir. S prvo se sliši tudi po večkrat na dan.«

Prva razlaga: diskreditacija

Kaj nam dejansko sporoča sekretar? Lahko bi zamahnili z roko in izjavo odpravili s preprosto razlago, da se ni zgodilo nič novega, ker vse že poznamo, namreč staro in nezaustavljivo maniro diskreditacije novinarjev z lažmi in manipulacijami, pri čemer ponovno sledi svojemu šefu v kabinetu. Kar bi pomenilo, da si zgolj izmišljuje podatke o novinarkah Dela, Suzani Kos in Barbari Eržen, insinuacijsko povezanih s Damirjem Črnčecem, njegovim predhodnikom na mestu v vladi Marjana Šarca.

A teza o branju izjave kot diskreditacije ni edina. Mahnič se je v preteklih letih močno zanimal za delovanje Sove že kot poslanec stranke SDS in kazal velik interes nad obvladovanje policije in NPU. Primož Cirman in Vesna Vuković sta oktobra letos napisala članek o tem, kako Janšev kabinet morda zlorablja Sovo. Ob tem sta izpostavila afero Iran, ki bi jo sedanji premier s pomočjo Sove lahko izpeljal, s čimer bi huje kršil Zakon o Sovi za očitne potrebe zlorabe svoje stranke, kar je nedopustno.

Operativna zveza s Sovo

Ob tem oba omenjata tudi naloge Mahniča. Ta je že po funkciji redno obveščen o dogajanjih v Sovi, ob tem pa dodajata:

»Po podatkih iz evidence obiskov, ki smo jo iz kabineta pridobili poleti, se (Mahnič) redno sestaja s Stuškom na varnostnih koordinacijah, običajno ob torkih. Je res mogoče, da Mahnič ne bi vedel za ‘operacijo Iran’, ki so jo na Sovi pripravljali več mesecev in ki je tako zelo povezana s političnimi interesi SDS? Ne, odgovarjajo naši viri, ki Mahniča označujejo za operativno zvezo med vrhom Sove in Janšo.«

Kaj pa, če sekretarjevi zapisi o »slišita se večkrat na dan« niso nujno zelo fiktivne grobe diskvalifikacije novinarjev, ampak trditve, ki jih v svoji neposrednosti servira na podlagi drugačnih podatkov, pridobljenih iz prisluškovanja?

Slovenija je bržkone evropska rekorderka po tovrstnih političnih pritiskih, ko človek ne ve, kaj od dvojega bi bilo bolje izbrati: da živimo v državi, kjer sekretarji za nacionalno varnost grobo šikanirajo novinarke, ali pa morda raje, da jim ves čas pač prisluškujejo. Huje od tega že dovolj hudega je zgolj, da novinarski ceh anemično opazuje takšno dogajanje – Mahničeva izjava ni naletela na nobeno problematizacijo.

Janševi opisi ‘Damirjevih navodil’, tokrat na račun novinarke POP TV

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: