Ujet v kul obroč: Toninovo prebijanje skozi cinizem do partizanstva

Ali se Matej Tonin norčuje iz partizanskega boja in NOB? Marsikdo je na to pomislil. Predsednik Nove Slovenije, ki se veliko ukvarja s posegi svoje stranke v gospodarstvo, med drugim je nastavil podpredsednika svoje stranke na čelo Darsa in ga do nedavnega kar obdržal na funkciji podpredsednika, je ob povsem anemičnih medijih, ki so to omogočili, zdaj na Facebooku objavil fotografije sebe in svoje žene, pri tem zaigral na strune družinsko čutečih in zapisal:

Na Menini planini sem delal preboj iz kul obroča. 😁😉#zima #planina #družina

Nenavadna omemba preboja iz obroča nesporno namiguje na legendarni preboj 450 partizanov iz sovražnikovega obroča na Menini med 13. in 15. marcem 1945, ki ga je vodil komandant Franc Sever Franta. 

Omemba »kul« obroča pa je najbrž ohlapna asociacija na Damijanov projekt opozicijskega KUL-a, čeprav res ni videti, da bi pri tem bila njegova stranka kaj prida oblegana.

Toninovo duhovičenje je odvisno od predpostavke, da je bil partizanski umik pred 12.000 pripadniki nemške divizije nekaj, do česar njegova stranka goji odnos zavračanja, torej »domobransko« perspektivo. Hkrati je posredno žaljivo, ker skozi šalo sebe potem identificira s partizansko stranjo, medtem ko antifašiste, kot sta stranki Socialnih demokratov in Levica, pa tudi SAB in LMŠ najbrž ne bi želeli izostati, z okupatorsko. Ob predpostavki kajpak, da je »kul« obroč mišljen kot tovrsten namig.

Seveda je naš krščanski demokrat vse to povedal v nedolžni šali, kot bi sam verjetno zatrdil, ali skozi namig in cinizem, kar pomeni, da je izjavo po definiciji težko interpretirati brez dodatnega pojasnila z njegove strani. S tem smo pri osnovnem problemu razlikovanja med šalo in cinizmom: če je bil Tonin zasmehovalno ciničen, na kar bolj kaže, potem res ni bil na nivoju pričakovanih moralnih standardov.

Več:

Toninova Nova Slovenija in njena vera v kadrovanje v gospodarstvu

Hajdinjak ostaja podpredsednik stranke in obenem vodi Dars

Volčje kvote kot ime za politično vmešavanje v podjetja: podpredsednik Nove Slovenije na čelu Darsa

Kadrovanje v pisarni Nove Slovenije: zdaj tudi na Agenciji za varnost prometa

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading