Višegrad, slovenska realnost

Nova24TV je pod naslovom »Madžarski zunanji minister Peter Szijjártó ekskluzivno za Nova24TV: Ob politični korektnosti in ilegalnih migracijah je ključno zaščititi naše zgodovinsko izročilo in krščanske vrednote!« objavila informativno sočen pogovor, v katerem madžarski zunanji minister Peter Szijjártó zelo naravnost definira bistvo recipročne »solidarnosti« med dvema več kot naklonjenima državama:

Ko smo napadeni, nas Janez Janša vedno brani in zagovarja, to je recipročno.

Kaj je na poizvedbo Luke Svetine dejansko imel v mislih z omenjeno vzajemno solidarnostjo in naklonjenostjo? Kajpak očitke mednarodnih medijev in evropske politike na račun nižanja demokracije v svoji državi – in očitno tudi naši. Vsega so krivi mednarodni liberalni mediji, zato imajo v slovenskem premierju vedno znova čvrstega zaveznika, velja pa tudi obratno, saj končno za Nova24TV stojijo madžarski lastniki:

Sam sem popolnoma navajen na napade mednarodnih liberalnih osrednjih medijev, razumemo, da ti mediji tvorijo neke vrste mrežo, zato ponavadi vrstijo mednarodne napade na voditelje, ki jih ne ocenjujejo za dovolj mednarodne, oziroma dovolj liberalne, tega se dobro zavedamo. Mislim pa, da imamo lahko ta osvežujoči občutek, da nam jih niti ni treba zadovoljevati. Mi moramo zadovoljiti naše volivce, naše državljane, zagotovo pa ne mednarodne liberalne osrednje medije. Če bi imeli za cilj zadovoljiti te medije, potem bi imeli zelo slab notranji občutek. Zelo spoštujemo vašega predsednika vlade, spoštujemo ga kot osebo, kot politika in kot voditelja prijateljske Slovenije. V zadovoljstvo nam je sodelovati z njim, vedno smo do njega čutili občutek solidarnosti. Moram vam povedati, da imata naša predsednika vlad zelo dober osebni odnos, kar blagodejno vpliva na delovni odnos.

In zato lahko Szijjártó ob veliko hvaležnosti, ker njegovo državo Slovenija brani, nakaže še skupne »iliberalne« in nedemokratične tendence, v katere bo več kot očitno aktualna vlada pahnila državo:

Višegrajska skupina je zagotovo močna skupina držav, dejstvo, da je sodelovanje med našimi državami tako močno, ni povšeči Bruslju, tega nikakor ne prenesejo mednarodni mediji. Zakaj? Zato ker te vlade, te države povzdignejo svoj glas, so dovolj pogumne, da povzdignejo glas v Evropi. Sposobni smo stopiti v bran tistim vrednotam, na katerih je Evropska unija tudi nastala. Trenutna slovenska vlada ima podoben pristop, zato je očitno, da je naše sodelovanje intenzivno. Bolje sodelujemo, bolje je to za naš narod.

Ne spomnim se nobene izjave, v kateri bi kakšen politik bolj jasno nakazal stališče in usmeritev slovenske zunanje politike. No, nekaj je k temu pomagal naš zunanji minister v Odmevih (31.8.2020), kjer je Rosviti Pesek po blejskem strateškem forumu zvito pojasnil, da je poglobljeno sodelovanje z višegrajsko skupino v svojo strategijo zapisal že Miro Cerar, sedanja vlada pa ji zato zgolj nadvse konsekventno sledi in zato res ni nič kriva:

Naša prioriteta je zelo jasno zapisana v strategiji o slovenski zunanji politiki, ki je bila sprejeta pod Cerarjevo vlado. V njej jasno piše, da je fokus slovenske zunanje politike v centralni Evropi in, da še posebej poglobljeno sodelovanje tudi z državami višegrajske skupine. Razlike med sedanjo diplomacijo in prejšnjo je, da to strategijo tudi udejanjamo. Prejšnja jo je pa sicer sprejela pa potem na nek način je ni izvajala, ampak je šla še bolj vzhodno.

In resnici na ljubo v strategiji iz leta 2015 dejansko najdemo tudi tovrstne poudarke. Kar v njej manjka, je nova prvina recipročnosti: višegrajski partnerji si morajo vdano pomagati, ko jih grajata preveč liberalna Evropa in mediji. Da se to dogaja, nismo opazili le zaradi prostodušnosti Szijjárta, nova vlada našteto resnično že ves čas počne.

Višegrad je realnost, ukrotiti je potrebno še nekaj malega tuje in domače javnosti. Pri nas ne bo težko, pohlevnosti tiska in neodločnosti opozicije je več kot dovolj.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: