Kako poslovno škodovati protestnikom

Državni sekretar za nacionalno varnost, sicer izpričani oboževalec in ljubitelj pripadnikov gibanja Generacija identitete (Skrajna desnica v Sloveniji: nacionalna varnost v času Žana Mahniča), ne skopari z žaljivkami. Sicer navdušen nad rumenimi jopiči (Uporabljajo Kanglerjeve rumene jopiče: uspešnost neke mimikrije ob nasedlem novinarstvu) je zdaj diskreditiral enega izmed protestnikov.

Tokrat je bil njegova tarča zobozdravnik Jure Poglajen, tudi že Delova osebnost leta zaradi svoje nesebične pomoči beguncem, še zlasti v begunskemu centru Moria na grškem otoku Lezbos:

Zobozdravnik se vsak petek udeležuje bizarnih protivladnih protestov. Idealen prenašalec virusa #COVID19. Kdor je pameten, se bo v velikem loku izognil njegovi ambulanti.

Takoj vidimo, da je posebnost tokratne Mahničeve diskreditacije v mimikretizirani gesti poskusa povzročanja poslovne škode: Janšev sekretar se ni zadovoljil le z osebno kompromitacijo, žalitvijo ad hominem, ampak je pod pretvezo skrbi za javno zdravje sledil cilju, da bi potencialne stranke odvrnil od obiska njegove zobne ordinacije.

Seveda diskreditacija vedno implicira najmanj čustveni napad na osebo in ima velikokrat številne druge posledice pri krnitvi dobrega imena, časti in ugleda napadenega, ni pa vedno artikulirana kot neposredni apel k povzročanju škode, kot v danem primeru.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d