Kdo so Počivalškovi svetovalci?

Na moj zapis z naslovom Lobisti v Večeru: trumpistična strategija komuniciranja včeraj sta se odzvala novinar Večera Uroš Esih, nadvse korektno, ter na drugi strani lobist Miloš Čirič, povsem drugače in manj spoštljivo.

Njegova vaje v žalitvah ad hominem v odnosu do mene bom izpustil, čutim pa se dolžnega dodatno pojasniti k njegovo zanikanje, da je Počivalškov svetovalec – kar je dejansko res bila moja trditev.

Naj spomnim, sam sem generalno problematiziral dejstvo, da smejo lobisti in svetovalci politikov biti prezentirani kot neodvisni politični komentatorji – vsaj ne na način, da pri tem njihovo interesno delovanje ne bi bilo bralcu pojasnjeno. Pri tem sem navedel prvi primer, politično komentatorstvo svetovalca Sebastjana Jeretiča (med drugim se glede plačil sklicujem na članek v Večeru z naslovom Sebastjan Jeretič »Počivalškovim in Lebnovim kadrom svetoval za 40 tisočakov« in vse podrobneje pojasnil v prispevku Edina točka naše stabilnosti: lobisti in piarovci kot politični komentatorji), nato pa obravnavam članek, kjer kot politični analitik nastopa tudi Čirič.

Čirič zdaj zanika, da bi bil svetovalec ministra Počivalška in s tem posredno aktualne vlade, kar pa poskuša izpeljati pod krinko razprave o plačilu. Glede slednjega je moja teza bila »generična«, nanašala se je na vse naštete primere (Jeretič, Čirič), glede svetovanja pa sem sledil štirim spletnim virom: (a) zapisu Bojana Požarja (23. april 2020), (b) članku v Primorskih novicah (23. julij 2019), ki na fotografiji pokaže Čiriča ob Počivalšku na obisku festivala Metaldays, ko se skupaj sprehodita med metalci z njihovimi Intex blazinami, (c) zapisu na portalu Domovina (7. maja 2020) in končno tudi (d) zapisu v Delu (14. oktober 2019).

Počivalšek in Čirič, obdana z metalci in Intexovimi blazinami

Požar na omenjeni dan na svojem portalu ugotavlja: »Če je bilo obdobje napetega sestavljanja Janševe vlade čas zvezdnih trenutkov Zdravka Počivalška, predsednika SMC in že tretjo vlado zapored ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ko je skoraj briljiral z nekaterimi tviti (te bolj intelektualne tvite naj bi mu sicer pisala svetovalka Anuška Gaši, usmerjal pa naj bi ga svetovalec Miloš Čirič…« Očitno pa vir po Čiričevem mnenju ni verodostojen.

Fotografija Čiriča in Počivalška ob obisku metalcev na stran Primorskih novic je zgovorna po sebi in dopuščam, da ju druži zgolj afiniteta do metalne glasbe in lepe narave, zaradi česar sta se ob Soči srečala po naključju. Portal Domovina maja letos uporabi opis »lobist Miloš Čirič, sicer svetovalec ministra Zdravka Počivalška«. Najbrž tudi neverodostojno. 

Priznam, da bi na vse te dokaze ali »indice« lahko tudi pozabili kot neprepričljive, če ne bi bilo naslednjega:

Če se je Cerar kot predsednik stranke in premier po nasvete obračal na agencijo Igorja Ariha in prek nje tudi na Izraelca Asafa Eisina, je slišati, da gospodarskemu ministru in novemu predsedniku stranke svetuje tudi lobist Miloš Čirič. »Pogovarjam se s širokim krogom ljudi. Vesel sem vsakega dobronamernega nasveta, tudi z Milošem dobro komuniciram,« odgovarja predsednik SMC.

Kaj zdaj, morda Počivalšek laže glede prejemanja Miloševih dobronamernih nasvetov, kot je včeraj v oddaji Tarča, glede laganja namreč, spet nekajkrat ponovil žvižgač Ivan Gale? Skratka: povprečen bralec in uporabnik medijev ima res dobre razloge verjeti, da je Čirič ministrov svetovalec. Razen, če to zanika. Ampak, glej ga zlomka, tega zelo naravnost spet ni storil.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: