Jurišni vod v slovenskem parlamentu: le komu mar?

Skorajda ne mine dan, da se predsednik slovenske opozicije in njegovi poslanci v svojih javnih objavah ne bi sklicevali na politične, svetovnonazorske in ideološke dovtipe gibanja Generacija identitete (GI).

Na neskrite simpatije sem opozoril v prispevkih Janševa nova simpatija: Generacija identitete in Politična homofobija med poslanci. Od takrat se je frekvenca ideološkega strinjanja le še povečevala, najbolj notorično pri Janezi Janši in Žanu Mahniču. Še več, revija Demokracija in Založba Nova obzorja, ki sta seveda v delni lasti stranke SDS in z njo povezana, sta poskrbela za izid Manifesta za domovino, po vsem sodeč temeljnega in »bibličnega« dela slovenske veje gibanja, Mahnič pa je z njim ponosno mahal in se slikal v domačem parlamentu.

Mahnič izvod manifest
Mahničev ponos sredi parlamenta: Sturmabteilung na slovenski zastavi

Naj takoj povem, da je »metapolitično gibanje mladih, ki se bori za ohranjanje slovenske in evropske etno-kulturne identitete«, kakor se opisujejo sami, postalo v očeh SDS njihovo. Najbrž ta povezava ugaja obojim: le v koliko evropskih državah se lahko pri GI pohvalijo, da jim glavna opozicijska stranka izdaja knjige in da z njimi nadvse prisrčno sodelujejo? Pričakovali bi, da v stranki SDS dajejo prostor svojemu podmladku in skrbijo zanj v smislu varovanja svojih političnih idej, a so očitno zanj našli ustreznejšo zamenjavo.

Mahnič Gi lgbt
Mahničeva ideološka podstat te dni: LGBT in rezanje penisov
JJ GI manifest komunistov
Janševa zamenjava manifestov te dni: en natisnjen, drugi roma v smeti

Špartanci našega časa

Pri GI se otepajo vseh pridevnikov, s katerimi bi jih povezovali z neonacističnimi gibanji, vzponom skrajne desnice in militantnimi ekstremističnimi skupinami. Vendar obstajajo številni dokazi, da so identitarna gibanja širom Evrope spletla z evropskimi alt-right skupinami in nacionalističnimi skupinami blizu neonacističnim ideološkim nazorom tesne stike. Ob sporadičnih prepovedih posameznih dogodkov je GI, skupaj s svojim simbolom grške črke lambda v rumeni barvi na črni podlagi, bilo deležno nekaj zaporednih blokad na Facebooku, o čemer so poročali kar sami.

Simbol lambda naj bi po njihovem dokazovanju asociiral na junaško bitko 300 Špartancev proti premočni perzijski vojski leta 480 pred našim štetjem pri Termopilah. Takrat so pogumni Lakedajmonci (star izraz za Špartance) pod spretnim vodstvom kralja Leonidasa na svojih ščitih nosili emblem v obliki grške črke lambda. Če bi sledili tej zgodovinski identifikaciji, se pripadniki GI počutijo kot maloštevilni junaki, braneči Evropo (Atene) pred vdorom premočnega tujega sovražnika (beguncev) z Vzhoda. Ne edinega.

Generacija identitete cenzura lambda
Ko se v GI pritožijo nad prepovedjo in “politično cenzuro” Facebooka

In potem še Sturmabteilung

Vendar je vedno več pričevanj, da je asociacija na legendarne grško-perzijske vojne zgolj mimikretična gesta in da moramo uporabljeno ikonografijo razumeti drugače. Na podoben način kot je danes keltski križ nadomestil svastiko pri različnih neonacističnih, nacionalističnih in rasističnih skupinah, ker je slednja prepovedana, morda tudi grška črka lambda nima tako zelo plemenitega izvora.

In če je uporaba keltskega križa kot kriptosimbola nacistov danes prepoznana kot takšna, torej kot manifestacija neonacističnega simbola, zaradi česar je denimo s strani nogometnih organizacij v duhu boja proti rasizmu preganjana, se vsaj nekateri, kot recimo uredniki Facebooka, na podoben način obnašajo tudi v primeru simbola GI.

Več avtorjev nemško govorečega prostora je zadnjem času opozorilo, da je simbol GI dejansko na las podoben simbolu ti. Sturmabteilung (SA) – jurišnega paravojaškega oddelka Nacionalsocialistične nemške delavske stranke, ustanovljenega leta 1921 v Münchnu pod okriljem Adolfa Hitlerja. V zgodnjih letih je bil cilj SA širiti strankarsko ideologijo in napadati stranke komunistov in socialdemokratov; kasneje se je SA razvil v ti. Schutzstaffel (SS), zaščitni vod. In res, ravno te dni je Janša delil fotografijo GI, na kateri v smeti mečejo sovražni »Manifest komunistične partije«. Kako tudi ne, saj so ravnokar izdali svojega.

Najbrž takšna razlaga ni nekaj, kar bi bilo po volji pripadnikom tega gibanja. Priznati je treba, da niti ni povsem dokazana, a se zdi možna. Če je točna, se je logotip Sturmabteilung naselil na slovenski grb in sprehodil skozi naš parlament. Ne da bi kdo, še najmanj izmed političnih strank, kakor koli protestiral.

sturmabteilung GI
Primerjava obeh simbolov: vprašanje za debato

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: