Demokracija kot prostitucija

Zaigrana nepristranost Boruta Pahorja se zdi neomejena. Včeraj je manipuliral dvakrat, ko je dejal: »Če bo Janši uspelo sestaviti parlamentarno večino in vlado, bi to glede na povolilno aritmetiko pomenilo dvoje. Da je končno prišlo do dogovarjanja na podlagi skupnih stališč v korist večine ljudi. Drugič, da je sploh lahko prišlo do dogovora, je bilo treba sprejeti vzajemna zagotovila o izogibanju levim in desnim skrajnostim.«”

No, trditev, da bi pod Janšo prišlo do dogovora stališč v korist večine ljudi, ni utemeljena. Zato ker se »korist večine« ne more zrcaliti v volilnem rezultatu, če se v opisu meri nanj. In potem še drugič: dogovor po nobeni nujnosti ne implicira zagotovila po izogibanju »levim in desnim skrajnostim«” – to bi lahko bil tudi čisto oportuni dogovor strank brez zavez. Tistih, na katere se ponavadi hitro pozabi.

Predsednikova igra je precej prozorna: sejati meglo o kulturi dialoga, strpnosti in neizključevanju, da bi se zameglilo bistvo vseh očitkov proti relativnemu zmagovalcu volitev. In prav to je tudi storil. V komentarju na njegovo včerajšnje povabilo Janši, je Matej Makarovič, ki sicer ne skriva politične pripadnosti, jo pa novinarji, v današnjem Delu poskrbel za zanimiv argument.

Makarovič Delo izsek
Izsek iz Dela: v Sloveniji je menda največ demokracije, ko je na oblasti desna opcija

Takole:

Pahorjeva drža je po njegovem konsistentna, saj je že večkrat poskušal ne glede na lastno umeščenost v levi politični pol presegati politične delitve. V Sloveniji je po Makarovičevem mnenju največ demokracije takrat, ko je na oblasti desna opcija. To namreč javnost izjemno natančno nadzoruje. In kako se bo razpletlo na koncu? Najverjetneje bo prevladalo izključevanje, vladna koalicija na koncu bo tako levosredinska, brez SDS. Bo pa zato brez jasne vsebine in nestabilna ter zato tudi kratkega diha.

Če upoštevamo implicitne in neizrečene premise in sklepe, nas Makarovič napeljuje na takšen razmislek:

(1) V Sloveniji je največ demokracije, ko je na oblasti desna opcija, ker to (leva) javnost zelo natančno nadzira.

(2) Več demokracije je zaželeno stanje, h kateremu moramo težiti.

(3) Torej bi si morali želeti, da je na oblasti desna opcija.

(4) Torej bi moral Janez Janša postati nov mandatar.

Ni dvoma, da četudi tega Makarovič ni izrekel v striktnem smislu, na takšno končno ugotovitev prepoznavno namiguje. Ker se želeno stanje po njegovem ne bo zgodilo, ker bo prevladalo izključevanje in SDS ne bo v koaliciji, kar spet prepoznavno obžaluje, nas čas vlada brez jasne vsebine, nestabilna in kratkega diha. Kakor da bi SDS bila garant nasprotja temu.

Ampak nazaj k misli, da je pri nas največ demokracije, če je na oblasti desna opcija. Vsebinsko je to dejansko pohvala kritični levi javnosti in temu, da je ta nosilec demokratičnosti. In posledično graja kritični desni javnosti, ki v takšni formi demokracije zaostaja. Da bi kaj takega menil Janši naklonjeni komentator, pa se zdi kar visoka cena.

Ravno te dni je Janševa nesojena poslanka in znana odvetnica Lucija Ušaj javnosti zaupala, da »Če prodaš telo si kurba, če um si pa slo levičarski intelektualec«. Ušajeva in Makarovič bi morala uskladiti svoje poglede na demokracijo, ker slednji očitno levemu intelektu (»levo usmerjeni javnosti«) pripisuje bistveno več odličnosti kot njegova politična somišljenica.

Da bi demokracija bila podobna prostituciji?

Ušaj levičarski intelektualec
Moč desnega intelekta: tvit Lucije Ušaj

Več:

Makarovič med brezplačniki in novo Janševo transparentnostjo

Brezplačniški novinarji končno še nagrajeni

STA, »amor fati« in uredniške preference

Kdo so mafijski novinarji?

Kdo je normalen lastnik medija?

Pahor JJ pomoč
Dnevnikov naslovni namig o tem, kdo pomaga komu

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading