Mariborski župan zagovarja neonacistične simbole

Podatek je znan, na nedavnem nogometnem derbiju med Mariborom in Olimpijo v Stožicah je Nogometna zveza Slovenija (NZS) sprejela disciplinski ukrep in mariborski klub kaznovala s 15.000 evri kazni.

Razloga sta dva, prižiganje in uporaba bakel, na tribunah so tudi prepoznali: »nedvoumen izraz nestrpnosti do migrantov oziroma aktualne migrantske krize, s čimer so navijači nedopustno izkoristili nogometno tekmo za izkazovanje svojih ksenofobnih stališč«. Kratko utemeljitev po Planetu Siol povzemam v celoti, spodaj iz istega vira objavljam tudi fotografijo:

Člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor so na tekmi med številnimi navijaškimi pripomočki uporabili tudi posebno zastavo z vrisanim keltskim križem, ki ga Evropska nogometna zveza (Uefa) v sodelovanju z organizacijo FARE (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov.

Izražanje in spodbujanje rasne nestrpnosti je med vsemi pojavnimi oblikami izražanja nestrpnosti najbolj skrajno in obsojanja vredno, o čemer pričajo tudi Resolucija Fife o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja Uefe in Fife proti izražanju rasne nestrpnosti.

Upoštevajoč navedeno so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor z uporabo zastave z vrisanim keltskim križem kot navijaškega pripomočka nedvoumno izražali in spodbujali rasno nestrpnost.

Z ukrepom bi bila zadeva, smo zaman upali, končana.

Keltski križ viole

Toda izpričani podpornik Viol, mariborski kakor vstajniški župan in sicer doktor sociologije Andrej Fištravec je drugačnega mnenja. Ko je te dni gostoval v oddaji Bojana Požarja, je kazen ocenil za neumnost, nato pa zapovrh označil delegate, ki so tako odločili, za neizobražene in nevedne:

AF: »Eh, tisto je bila tak’ neumnost…To nismo mi plačevali, to je klub plačal.«

BP: »Kako vi kot župan gledate?«

AF: »Eh, to so pač neki neizobraženi in nekulturni delegati Mednarodne nogometne zveze, ko ne vejo, kaj je keltski križ.«

BP: »Ker sem prebral, da je to bilo domoljubje?«

AF: »Detajlov ne poznam, ampak križ ni simbol, ki ga v Evropi preganjamo. Vsaj ne še.«

Fištravec Pozar TV križ

Da je Fištravec začel brenkati na populistične vijolične strune in v skladu z volilnimi in piarovskimi taktikami pozabljati na svojo akademsko preteklost in zavezanost znanstveni resnici, sem že opozoril. Zgornji zdrs – češ ne vedo, kaj je keltski križ – lahko razumemo točno v nakazani smeri: kakor da so popolnoma odvečna prizadevanja mednarodnih nogometnih organizacij v boju proti nestrpnosti in rasizmu, kakor da je moč zanikati realen obstoj neonacističnih simbolov, ki jih ugotavljajo vsi raziskovalci neonacističnih gibanj in ki je bil zaznan tudi na domačih tribunah. Kakor da on ve, kaj je križ, drugi ne. Pričakovali bi, da ga novinarji in javnost povprašajo.

Priročnik o nacističnih simbolih v izdaji omenjene organizacije »FARE« je dostopen na tej strani. Svojo utemeljitev po pregonu keltskega križa pa je UEFA utemeljila med drugim celo z navezavo na simbol tretje SS tankovske divizije »Totenkopf«:

However, even if this has been the case, it cannot be ignored, that this symbol has been diverted from any other meaning by neo Nazi to make it their power symbol. It has so with gained a generally recognized discriminatory character. The Celtic cross has a religious origin and may have different meanings in the eyes of those using it. However, the Nazis hijacked and used the Celtic cross to such an extent, that it is now linked to their philosophy, which is based on the fact that some races are inherently superior to others. Along with many other symbols, the Celtic cross, which appears on the litigious banner was used by the 3rd SS Panzer Division (armed wing of the  Germany Nazi Party during the Nazi era in Germany). Since then, this sign is widely and worldwide understood and recognized as symbol of the Nazi power and its discriminatory and racist ideas. The Celtic cross is one of the most popular symbols for neo-Nazis and white supremacists. It has become and is now mostly perceived a discriminatory symbol. As a consequence, UEFA cannot allow it at its matches event. Any other decision in this regard would legitimate the presence during UEFA matches of a symbol which is a worldwide known as a symbol for supremacy of the white race.

Iz stališča NZS prepoznavno izhaja, da so bile kar štiri posamične denarne kazni izrečene na podlagi 26a. člena (Kazni za spodbujanje sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva na nogometnih tekmah), razen tega so disciplinski organi NZS NK Maribor izrekli tudi kazen igranja na dveh domačih tekmah brez prisotnosti gledalcev na navijaški tribuni (tribuna jug), ki pa se pogojno odloži, če navijači ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška do konca sezone 2015/16.

O povratku keltskega križa, tej mimikriji svastike, je med številnimi drugimi pisal Richard Joseph Golsan v svoji knjigi Fascism’s Return (1998).

O simbolih sovraštva je letos v Ljubljani na festivalu strpnosti govoril tudi velik specialist za njihovo raziskovanje, v New Yorku živeči Mirko Ilić. V svojih predavanjih o simbolih sovraštva zelo veliko prostora namenja prav pojasnitvi povezave keltskega križa z neonacističnimi dogajanji po Evropi in še zlasti na tleh bivše Jugoslavije. Za tiste, ki se vsaj malce spoznajo nanje, so takšna znanja locus communis.

Hina keltski križ

Za izrečene besede v intervjuju ni opravičila. Županova interpretacija je omalovažujoča navzlic nevarnim razmeram, ki že leta vladajo v Mariboru in jih, kot sem že pokazal, z legitimacijo in iz podpore kvaziargumentu iz navijaške folklore včasih podpira celo novinarska komuna lokalnega časopisa Večer, tudi če gre za skandiranje »Ubi, ubi žabara«.

Fištravčev verbalni incident je še hujši, ker ni izkazal le polne nevednosti oziroma se je poskušal za nameček cinično posmehovati odločitvi (»Križ ni simbol, ki ga v Evropi preganjamo«), ampak tudi zato, ker je za neizobražene in nekulturne označil delegate Mednarodne nogometne zveze, čeprav teh sploh ni bilo na stadionu. Kar pomeni, da je bil pripravljen žaliti tudi tuje predstavnike. Žal nismo bili deležni pojasnila, ali se mu zdi kazen huda neumnost neizobraženih in nekulturnih posameznikov tudi zato, ker se nanaša na nestrpnost do migrantov in ksenofobijo.

Po seriji izrazito sumljivih dogajanj na mariborski občini v času njegovega prvega in drugega mandata, zgoščeno pokritih v natančnih novinarskih prispevkih Dnevnika in Večera, se zdi, da se v ospredje prebija tudi potreba po splošni presoji njegove zavezanosti resnici in dejstvom, torej o razmerju politične preračunljivosti in znanstvene presodnosti, ki ji je bil zavezan pred vstopom v politiko. Kar pomeni: upoštevanje spoznanj raziskovalcev o funkciji keltskega križa v gibanjih neonacistov, rasistov, skinheadov, KKK in drugo sodi k temu. Spoštovanje pravil mednarodnih organizacij, sploh ko gre za boj proti rasizmu, pa spada k elementarni človeški dostojnosti. Ugibati bi smeli, da bi Fištravec, če ne bi postal župan, do naštetega imel diametralno nasproten odnos.

Ker pa mu tolikšne nevednosti zelo verjetno ni mogoče pripisati, se s podporo neonacističnim simbolom, celo s pomočjo najbolj priljubljenega sodobnega nacističnega izgovora »Keltski križ je samo keltski križ« prepoznavno kaže vzorec, po katerem se je spoštljivost do resnice nagnila v prid politični računici dopadljivosti množicam. Nevarno, zelo nevarno.

Več:

http://vezjak.com/2015/07/16/en-klub-en-klobuk/

http://vezjak.com/2014/03/30/ubi-zabara-in-novinarske-vaje-v-ubijanju/

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: